Jump to content

Nowe z Perły

Recommended Posts

Ja jeszcze Vetter-a w BP nie uświadczyłem to i pewnie Koźlaka nie dostanę.

Tomaszu, niewiele straciłeś ;)

Ja kupiłem raz na spróbowanie i wystarczy - nie jest to piwo, do którego się wraca...

Spoko, za 10 lat okaże się, że Stevia też jest trująca. Mnie w każdym razie nie smakuje.

Jeśli nie ufać naturze to komu? Na pewno nie chemicznym wynalazkom, których toksyczny wpływ jest udowodniony. Mnie w postaci liści stewia nie smakuje, wolę ekstrakt, który nie ma tego ziołowego posmaczku.

Zastanawiam się natomiast na jakiej zasadzie oni dodaja to do piwa, coś się chyba musiało zmienić w prawie , bo dotychczas stewia mogła być sprzedawana w Polsce nie jako środek spożywczy a kosmetyk.

Ps. jednak: Unia Europejska jako środek spożywczy (od grudnia 2011):

Ps 2: W Ameryce Południowej liście stewii były używane jako naturalny słodzik od ponad 1500 lat. Miliony Japończyków używa stewii od ponad 30 lat jako słodzika (45% rynku) i brak doniesień o szkodliwym działaniu- to chyba lepszy dowód niż zmanipulowane wynik badań o nieszkodliwości aspartamu.

Edited by Magneto

Miliony Japończyków używa stewii od ponad 30 lat jako słodzika (45% rynku) i brak doniesień o szkodliwym działaniu- to chyba lepszy dowód

a jak od tylu lat się GMO używa i też nie ma doniesień o szkodliwym działaniu to to nie jest argument.

chomiczon, gdzie kupiłeś koźlaka? BTW, jutro będziesz w Chacie na spotkaniu?

Lokalny mały sklep na Porębie. Koźlak występuje pod nazwą lubelskie koźlak i jest w butlekach 0,33. Może przeoczyłeś w sklepie :)

Oczywiście, że będę. Uraczę Was al'a grodziskim. Młode trochę ale smaczne.

Miliony Japończyków używa stewii od ponad 30 lat jako słodzika (45% rynku) i brak doniesień o szkodliwym działaniu- to chyba lepszy dowód

a jak od tylu lat się GMO używa i też nie ma doniesień o szkodliwym działaniu to to nie jest argument.

A setki lat stosowania przez indian Guarani stewii to nie jest argument? Na tej samej zasadzie możesz kwestionować nieszkodliwość dowolnej rośliny, która zawędrowała do nas z Ameryki (ziemniaków, pomidorów, kukurydzy etc.) Poza tym GMO naturalną żywnościa nie jest w przeciwieństwie do stewii (no chyba że ludzie zaczną ją modyfikować genetycznie). Zresztą to nie jest wątek o stewii, jeśli ktoś stosując chemiczne słodziki chce się truć-jego sprawa.

Lubelskie - Koźlak... jak dla mnie tragedia na całej linii... piana... była -- znikła szybciej niż się pojawiła w pokalu

Otworzyłem mocno schłodzone (buteleczki spędziły 'parę' chwil w samochodzie na mrozie) - aromat? chyba szmata do podłogi ładniej pachnie,

a jak się ogrzeje to wali alkoholem po nozdrzach.

Smak.... to smak 'perły niepasteryzowanej' z małą nutą karmelowa.

Jak lubię Koźlaki... to ten produkt Perły był moim ostatnim zakupem.... 1,80 wyrzucone w błoto. Jednym słowem - syf!