przemak Posted February 10, 2009 Share Posted February 10, 2009 Kolejny problem poczatkujacego - nie miala baba klopotow Otoz mam pierwsza warke w cichej fermentacji. Dopiero pare dni, a juz na dnie sporo osadu sie zebralo - w zwiazku z tym spodobal mi sie ten etap, brewkit nie brewkit, osadu mniej. Teraz w cichej jest lager, stoi sobie w piwnicy/garazu na podlodze i ma jakies 11°C, podobnie jak w burzliwej. Mniej nijak nie chce byc, zreszta cieplej sie zrobilo, wiec dobrze, ze temperatura za bardzo nie wzrosla. W zwiazku z pogoda mam pytanie co do temperatur cichej fermentacji piw gornej fermentacji - powinna byc nizsza niz burzliwej, ale czy moze byc sporo nizsza? Szukalem, ale konkretow nie znalazlem. W domu mam 21°C i jest to OK do burzliwej (zaczynam w 21°C, w czasie fermentacji jest bardzo stabilne 22°C), ale w piwnicy bedzie 16°C, a w rogu garazu, jak pisalem 11°C - czy te 16°C w piwnicy to nie za niska temperatura do cichej fermentacji takiego ale czy bittera? Czy lepiej w piwnicy - czyli 16°C czy lepiej w domu, czyli 21°C ? Na rozum to fajnie by bylo 18°C, ale skad to wziac? I druga sprawa - zakladajac, ze cicha w 16°C bedzie OK, to rozlewamy w domu, w 21°C ? Zalozmy, ze sie zbytnio nie ogrzeje, ale w koncu to nie lager. No a potem, po rozlaniu, od razu do piwnicy czy jak normalnie pare dni w cieplym, w pokoju? Dziekuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 10, 2009 Share Posted February 10, 2009 W domu mam 21°C i jest to OK do burzliwej (zaczynam w 21°C, w czasie fermentacji jest bardzo stabilne 22°C), ale w piwnicy bedzie 16°C, a w rogu garazu, jak pisalem 11°C - czy te 16°C w piwnicy to nie za niska temperatura do cichej fermentacji takiego ale czy bittera? Przy 11* można by się zastanawiać, ale 16* będzie bardzo dobre na cichą, go for it. Temperaturą przy rozlewie nie przejmuj się wcale. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemak Posted February 10, 2009 Author Share Posted February 10, 2009 Przy 11* można by się zastanawiać, ale 16* będzie bardzo dobre na cichą, go for it. O to chodzi, dziekuje! Rozumiem, ze z refermentacja nie bedzie problemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 10, 2009 Share Posted February 10, 2009 Przy 11* można by się zastanawiać' date=' ale 16* będzie bardzo dobre na cichą, go for it.[/quote']O to chodzi, dziekuje! Rozumiem, ze z refermentacja nie bedzie problemu? Ale dobrze jest potrzymać 2-3 tygodnie w domu po butelkowaniu, lager możesz od razu wstawiać w 11*. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemak Posted February 10, 2009 Author Share Posted February 10, 2009 dobrze jest potrzymać 2-3 tygodnie w domu po butelkowaniu. Tak wlasnie robie, ale pare dni - 2-3 tygodnie az? Szczerze mowiac to niektore warki nie wytrzymaly u mnie tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 10, 2009 Share Posted February 10, 2009 dobrze jest potrzymać 2-3 tygodnie w domu po butelkowaniu. Tak wlasnie robie' date=' ale pare dni - 2-3 tygodnie az? Szczerze mowiac to niektore warki nie wytrzymaly u mnie tyle [/quote'] No cóż, możesz wypić młode piwo albo dobre piwo. Próbuj co tydzień, czasem po tygodniu już się nagazuje, czasem i trzy są za mało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemak Posted February 10, 2009 Author Share Posted February 10, 2009 No cóż, możesz wypić młode piwo albo dobre piwo. Wiem, dlatego powzialem zobowiazanie noworoczne, ze bedzie piwo czekac tyle tygodni, ile ma BLG Próbuj co tydzień, czasem po tygodniu już się nagazuje, czasem i trzy są za mało. Z nagazowaniem nie mialem problemu, piwo bylo 2-3 dni w pokoju a potem piwnica, 16°C. Szczerze mowiac to wole nawet, zeby zbytnio nagazowane nie bylo, bardziej odpowiada mi gazowanie mojego piwa niz przemyslowego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomak Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 Witam, zapytam tutaj zeby nie otwierac nowego topic. Moje Ale (tez brewkit itez pelno osadu)w drugim fermentatorze stoi w cichej od 4 dni w temp 17/18* (fermentacja w 20/21*),chcialem zlac do butelek po tygodniu, z tego co zrozumialem po zlaniu, butelki musze potrzymac jeszcze przez kilka dni w temp fermentacji? (tj 20/21*). Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 Rozumiem, że fermentacja burzliwa przebiegała w temp 20-21°C, a cicha w temp 17-18°C. Nie wiem jakie masz warunki, ale po rozlewie przetrzymaj to piwo w 17-18°C, aby się nagazowało, a później jeśli masz możliwość to przenieś butelki do zimniejszego pomieszczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now