Romanos_P Posted December 7, 2012 Share Posted December 7, 2012 6 dni temu zabutelkowałem Dry Stouta. Zacieranie: 45" - 67°C i 10" - 72°C, potem MO. Dzisiaj schłodziłem do ok 14°C w lodówce i otwarłem butelkę próbną (tam gdzie miałem dużo osadu drożdżowego). Nagazowanie w sam raz, a piana tylko podczas nalewania:( Jakbym źródlankę nalewał. Co prawda mój pierwszy górniak BPA podobnie ma z pianą, ale ponoć tego typu piwa tak mają. Po Stoucie spodziewałem się obwitej i stabilnej piany, bo przecież zacieranie 72°C powinno ją wzmocnić. Mój pils, miał fajną trwałą pianę. Czy jest szansa, że jeszcze piana się utrwali? Ewentualnie co zrobić, aby była trwalsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fidel Posted December 8, 2012 Share Posted December 8, 2012 Gdyby była prosta odpowiedź na Twoje pytanie, to wszyscy byśmy mieli piękna pianę, a nie zawsze tak jest. Dodatek odrobiny słodu pszenicznego, podobno pomaga, nieprzesadzenie z wysyceniem (w żadna stronę) też. Poza tym z tego co pamiętam za pianę odpowiadają białka i na forum coś o tym było, ale nie pomnę gdzie. Przede wszystkim - uzbrój się w cierpliwość, po 6 dniach w butelkach to dobrze, że ma gaz, a i pewnie się przegazuje z czasem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leech Posted December 8, 2012 Share Posted December 8, 2012 14°C to trochę za dużo żeby CO2 dobrze się rozpuścił. Spróbuj schłodzić do np. 5°C przez 24h, potem ogrzej do 14°C i porównaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted December 8, 2012 Share Posted December 8, 2012 Po 6 dniach chciałbyś mieć fajną pianę? I to jeszcze w stoucie, który powinien być słabo nasycony. Uzbrój się w cierpliwość. Za miesiąc będzie dobre, o ile nie przegazowane, skoro już masz odpowiednie nasycenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted December 8, 2012 Share Posted December 8, 2012 6 dni to za mało. Dobra pianę będziesz miał za miesiąc albo dwa. W lagerach to jeszcze dłużej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now