Pierre Celis Posted December 8, 2012 Share Posted December 8, 2012 Miłosław Pilzner Miłosław pilzner – pilsner? Ekstrakt 12,2%, alkohol 5,4% Wygląd: złociste, klarowne, z wątłą białą pianą, która tak szybko znika, jak się pojawia. Aromat: wyraźny, chmielowy, kwiatowo-trawiasty na delikatnej słodowej podbudowie – świeży i rześki. Unikat na naszym rynku. Wysycenie: stosunkowo wysokie, właściwe. Smak: chmielowy i … owocowy. Nie wiem czy to aldehyd octowy czy aromat od chmielu czy może od drożdży, ale wyraźnie czuć jabłka. Trochę jak w rasowym koelschu. Może to wada, ale mi się podoba. A goryczka średnia, krótka i przyjemna. Właściwie dobrana do piwa o stosunkowo niskiej pełni. Odczucie w ustach: mało treściwe, lekkie, porządnie wysycone. Bliżej mu do lekkiej 10-tki niż do pełnej 12-tki. Mi się w każdym razie podoba. Wrażenie ogólne: Aromatyczne, lekkie, świeże piwo. Nie trzyma się może stylu, ale nic w tym złego (no może poza mylącą nazwą). Ani to pils, ani pilzner. Z jednej strony mamy wyraźny chmielowy aromat, z drugiej bardzo delikatną goryczkę i niewielką treściwość. Tak mógłby smakować lokalny polski jasny lager. I nie mam nic przeciwko temu, a wręcz przeciwnie.Bardzo dobre “codzienne” piwo o świetnym stosunku ceny do jakości (cena ok. 3zł). Ocena: 7/10 Wyświetl pełny artykuł Link to comment Share on other sites More sharing options...
hitman Posted December 17, 2012 Share Posted December 17, 2012 Znalazłem to piwko w żabce, przypadkiem. Poczytałem etykiete i postanowiłem kupić. Jak na piwo sklepowe po prostu mnie straszliwie zaskoczyło. Chyba jeden z lepszych browarków jakie mialem okazje pić ze sklepu '24h' . Godne polecenia. Zagłębiłem się w historię browaru fortuna i mają nawet kamerkę on-line na stronie www z fermentowni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts