Jump to content

WB-06 zjechały do 4,5 blg

mcpol1

Recommended Posts

Jak w temacie. Piwko to pszenica z ferulikową 60 min. zacierana 15 min w 62 i 45' w 73 później mashout.

Niestety nie mam pojęcia jakie było Blg początkowe ponieważ nawalił balingometr. Wdg prawdopodobnie uszkodzonego pokazywało 13,5 blg tyle, że jak się okazało skala zsunęła się o jakieś 3-3,5°Blg. To dawało by około 17°Blg tyle że to niemożliwe przy zasypie 4,4 kg na 20 ltr po gotowaniu.

Pszeniczka siedzi już w fermentatorze 14 dni i BLG zatrzymało się na 4,5. Teraz 4 dzień jest temp 21°C wcześniej było to 17°C. Zrobiłem test odfermentowania i po 24 H głowy sobie nie dam uciąć zjechało może do 4Blg. Pytanie moje czy mieliście kiedys podobne zjawisko z WBkami?

U mnie jak do tej pory najwyższy wynik to był 3,5 Blg a i tak chyba pośpieszyłem się z butelkowaniem bo piwo było mocno przegazowane a 2 butelki rozprysły się w drobny mak.

Mi przy jasnym pszenicznym zjechały do 3 stały tak przez 4 dni. Postanowiłem zabutelkować co okazało się błędem.

Myślę że warto poczekać.

Musiałem przelać 12 skrzynek do kegów i odgazować.

Edited by Qxa

We wrześniu butelkowałem Weizenbocka na WB-06 odfermentowały do 6Blg

Część 8g/l, część 5,5g/l (to drugie w zamyśle ma postać do wiosny. Pierwsze spijam okazyjnie i jest nagazowane OK.