jacorregis Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Czy ktoś z was używał do dezynfekcji pirosiarczynu sodu, bo ja właśnie to robię i zastanawiam się czy to mam mieć tak ostre opary, gdy podczas sporządzania roztworu przez przypadek zaciągłem się oparami to myślałem że płuca wypluje nie wspominając o zapachu. Napiszcie coś szybko będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacorregis Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Piwo już zabutelkowane więc pogrzebałem trochę po necie i znalazłem odpowiedź, pirosiarczany mają bardzo charakterystyczny ostry zapach. Szkoda że mam jeszcze jedną paczkę tego paskuctwa i szkoda wyrzucić ale to będzie mój ostatni kontakt z tym środkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2007 Ja korzystam zarówno do odkarzania fermentora jak i butelek. Ostry zapach jest. Opary mają działanie dezynfekujące, choć winiarze korzystają ze słabszego roztworu do stabilizacji win. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radam Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 (edytowane) Używam pirosiarczanu do końcowej dezynfekcji butelek. Robię to w mieszkaniu gdzie wentylacja jest raczej słaba i paskudny zapach pirosiarczanu czuć aż za bardzo. Im cieplejsza woda, w której środek ten jest rozpuszczany tym bardziej intensywny zapach. Moją główną obawą jeśli chodzi o pirosiarczan było to,że gdy skończyłem dezynfekować butelki to czułem drapanie w gardle, czasem nawet bolała mnie głowa. Może to się wydać śmieszne, ale kupiłem sobie półmaskę przeciwgazową z filtrem za ok. 60 pln i teraz nie mam takich problemów Edytowane 17 Grudnia 2008 przez radam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Panowie,a dlaczego nie używacie Chemi-oxi?? Ja od poczatku uzywam Chemi-oxi do butelek,fermentorow czy rurek i mialem tylko 4 butelki zakazone.Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Chemi-oxi jest super ale ja ze względu na cenę i skuteczność stosuję podchloryn sodu. Można przeczytać http://tu http://www.piwo.org/forum/p6212-05-09-2008-20-02-59.html#p6212 i http://tu http://www.piwo.org/forum/p5800-11-08-2008-08-45-23.html#p5800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 chyba jednak nie mozna przeczytac cos nie dziala ja uzywalem jak narazie tylko chemipro-oxi i raczej tak zostanie, zero nieprzyjemnych zapachow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się