Jump to content

Piwo dziwny smak.

henzzik

Recommended Posts

Witam,

Pytanie dotyczy dziwnego smaku piwa, ale po kolei. Jest to moje pierwsze piwo. Zrobione z brewkita. Teraz jest juz prawie 3 tydzień po zabutelkowaniu. Po 7 dniach od zabutelkowania otworzyłem 1 butelkę w celu sprawdzenia nagazowania, słabo było nagazowane. Po następnych 5 dniach sprawdziłem czy pojawiła się piana i gaz, była ładna gęsta piana i długo się trzymała. Gazu było już dużo. Dziś otworzyłem 3 butelkę. Ładna piana długo się trzymała, dobrze było nagazowane, ale po chwili w ustach pojawiał się kwaśny posmak, nie był wyraźny ale jednak odczuwalny. Czy powinienem już się martwić? :/

Sam nigdy nie robiłem, ale wielokrotnie czytałem (chyba właśnie o tym "lagerze"), że ten posmak to norma. Podobno z czasem zanika, ale chyba tak ciężko długo czekać przy pierwszym piwie ;)

Coopers z dodatkiem 1kg cukru?

Tak, ale cukru trzcinowego.

Przykro mi, ale to niewiele zmienia.

Mocno odferemntowane piwo, w miare mocno nagazowane. Do tego"lager" na malej paczce drozdy gornej fermentacji, ktore zapewne rozsypales po powierzni, bez uwodnienia...

Generalnie takie piwo ma prawo dziwnie smakowac, ale moim zdaniem to infekcja nie jest, tylko zbyt wiele kompromisow, ktore sie nakladaja.

(...)na malej paczce drozdy gornej fermentacji, ktore zapewne rozsypales po powierzni, bez uwodnienia...

Mam doświadczenie z innymi alkoholami i wiem ze sypanie suchych to nie najlepszy pomysł...

Miałem to samo sprawdzałem po miesiącu i był taki posmak ale po dwóch miesiącach było zarąbiste piwko.

Z tym że ja to robiłem na słodzie.

Edited by franc