Jump to content

Dezynfekcja - trwałość roztworów roboczych

Jossbosss

Recommended Posts

• 8 months later...

A jak wygląda sprawa z innymi środkami: pirosiarczyn sodu, chrolarmin T, roztwór z ACE ?

W jakim środku można by stale trzymać wężyki, rurki, itp. aby były gotowe do użycia w każdej chwili?

piro po tygodniu nadal nieźle wykręca ale to opary więc pewno sama ciecz j est już mało aktywna. Co warto zauważyć nie skreślajmy sprzętu który już raz był odkażony i w sterylnych warunkach przechowywany np wężyk w fermentatorze z roztworem.

Do butelczyn bym ponownie tego użył w końcu jaki jest jednorazowy koszt kupna clo2 piro czy ACE a jaka wydajność. Czy naprawdę warto za parę groszy obudzić się z ręką w nocniku :)

Edited by szamankfc

Ja używam nieraz do odkażania fermentatorów OXI rozpuszczone np. 2 tyg wcześniej w wodzie, które przechowuję w zamkniętej bańce i odpukać nie wpłynęło to na złą dezynfekcję. Oczywiście mieszam to z gorącą wodą.

zapytam tez o clo2

clo możesz przechowywać w roztworze roboczym kilka miesięcy, rozcienczony szczelnie zamknięty też jest skuteczny po kilku dniach

podstawa to brak swiatła i szczelny pojemnik

kupuję 5-litrowe baniaczki starcza mi na ok 8-10 m-cy

zapytam tez o clo2

clo możesz przechowywać w roztworze roboczym kilka miesięcy' date=' rozcienczony szczelnie zamknięty też jest skuteczny po kilku dniach

kupuję 5-litrowe baniaczki starcza mi na ok 8-10 m-cy[/quote']

roboczy - tzn z aktywatorem i rozrobiony 1/24 ? Gdzie kupujesz 5l ?

zapytam tez o clo2

clo możesz przechowywać w roztworze roboczym kilka miesięcy' date=' rozcienczony szczelnie zamknięty też jest skuteczny po kilku dniach

kupuję 5-litrowe baniaczki starcza mi na ok 8-10 m-cy[/quote']

roboczy - tzn z aktywatorem i rozrobiony 1/24 ? Gdzie kupujesz 5l ?

tak dokładnie firma chyba ze szczecina poszukam bo zakupy 2 razy roku robię

znalazłem http://www.clo2.pl/

Edited by josefik