Jossbosss Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 (edited) Czy roztwór Chemipro OXI użyty do dezynfekcji fermentatorów można przetrzymać kilka dni i użyć potem np. do butelek? Dori Edit - uszczegółowienie tematu Edited June 18, 2009 by dori Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted February 13, 2009 Share Posted February 13, 2009 (edited) nie, aktywny tlen uwolni się do środowiska i środek straci swoje właściwości. Edited February 13, 2009 by GaGacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablo Posted November 11, 2009 Share Posted November 11, 2009 A jak wygląda sprawa z innymi środkami: pirosiarczyn sodu, chrolarmin T, roztwór z ACE ? W jakim środku można by stale trzymać wężyki, rurki, itp. aby były gotowe do użycia w każdej chwili? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 11, 2009 Share Posted November 11, 2009 zapytam tez o clo2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
szamankfc Posted November 11, 2009 Share Posted November 11, 2009 (edited) piro po tygodniu nadal nieźle wykręca ale to opary więc pewno sama ciecz j est już mało aktywna. Co warto zauważyć nie skreślajmy sprzętu który już raz był odkażony i w sterylnych warunkach przechowywany np wężyk w fermentatorze z roztworem. Do butelczyn bym ponownie tego użył w końcu jaki jest jednorazowy koszt kupna clo2 piro czy ACE a jaka wydajność. Czy naprawdę warto za parę groszy obudzić się z ręką w nocniku Edited November 11, 2009 by szamankfc Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted November 11, 2009 Share Posted November 11, 2009 Ja używam nieraz do odkażania fermentatorów OXI rozpuszczone np. 2 tyg wcześniej w wodzie, które przechowuję w zamkniętej bańce i odpukać nie wpłynęło to na złą dezynfekcję. Oczywiście mieszam to z gorącą wodą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted November 11, 2009 Share Posted November 11, 2009 zapytam tez o clo2 clo możesz przechowywać w roztworze roboczym kilka miesięcy, rozcienczony szczelnie zamknięty też jest skuteczny po kilku dniach podstawa to brak swiatła i szczelny pojemnik kupuję 5-litrowe baniaczki starcza mi na ok 8-10 m-cy Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 11, 2009 Share Posted November 11, 2009 zapytam tez o clo2 clo możesz przechowywać w roztworze roboczym kilka miesięcy' date=' rozcienczony szczelnie zamknięty też jest skuteczny po kilku dniach podstawa to brak swiatła i szczelny pojemnik kupuję 5-litrowe baniaczki starcza mi na ok 8-10 m-cy[/quote'] roboczy - tzn z aktywatorem i rozrobiony 1/24 ? Gdzie kupujesz 5l ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted November 11, 2009 Share Posted November 11, 2009 (edited) zapytam tez o clo2 clo możesz przechowywać w roztworze roboczym kilka miesięcy' date=' rozcienczony szczelnie zamknięty też jest skuteczny po kilku dniach podstawa to brak swiatła i szczelny pojemnik kupuję 5-litrowe baniaczki starcza mi na ok 8-10 m-cy[/quote'] roboczy - tzn z aktywatorem i rozrobiony 1/24 ? Gdzie kupujesz 5l ? tak dokładnie firma chyba ze szczecina poszukam bo zakupy 2 razy roku robię znalazłem http://www.clo2.pl/ Edited November 11, 2009 by josefik Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted November 12, 2009 Share Posted November 12, 2009 też od nich brałem ale w 1l , Gdzieś czytałem że płuczesz tym swoja instalację , w jaki sposób , obieg zamknięty czy zalewasz i zostawiasz na jakiś czas ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts