Jump to content

Marcowe/ Octoberfest na pierwsze zacieranie?

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Od jakiegoś czasu czytam to forum, no i stwierdziłem, że pora spróbować coś zatrzeć ( do tej pory był brewkit i ekstrakty WES+chmielenie).

Ostatnio całkiem przypadkiem wpadło mi w ręce Marcowe z browaru Mirosław, posmakowało i stwierdziłem, że akurat warunki w piwnicy pozwolą zrobić octoberfest'a ( temperatura 10- 11 stopni), poszukałem i będzie tak:

słody Strzegom

2 kg wiedeński

1 kg monachijski II (16-24 EBC)

Zacieranie ( dam 9 litrów wody, powinno się zmieścić w garze 15l):

10 min 52 stopnie

30 min 64 stopnie

40 min 72 stopnie

76 stopni i do filtracji (fermentator z kranikiem i wężyk z oplotu 80cm)

Będę wysładzał "na raty" tak, żeby mieć jakieś 12, max 13 litrów ( bo gar tylko 15)

Chmielenie:

10 g Tradition(4-7%) 60 min

10 g Tradition(4-7%) 30 min

10 g Tradition(4-7%) 5 min.

Powiedzcie czy wszystko ok z recepturą i na co zwracać uwagę. Jak sprawa z dolną fermentacją, trwa dłużej? do tej pory tylko górne szły w 19 stopniach.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Możesz dodać jakieś słody karmelowe (np. też strzegomskie) dla pełniejszego smaku i barwy.

Chmiel możesz zwiększyć.

Napisz, w jaki ekstrakt celujesz przy tych 12 litrach brzeczki do fermentacji? Jakie masz drożdże?

Wtedy można coś więcej poradzić.

Edited by Bączek

Jak sprawa z dolną fermentacją, trwa dłużej? do tej pory tylko górne szły w 19 stopniach.

drożdże dolnej fermentacji będą działać dość sprawnie w temperaturze -(10-11 stopni jakie panują w piwnicy)

jednak dość powoli, fermentacja będzie trwać dłużej.

Standardowo:

fermentacja burzliwa będzie trwać od 6 do 8 dni czyli ok. 3-5 dni dłużej niż w przypadku ALE

fermentacja cicha może trwać od tygodnia do nawet miesiąca, tu różnice są znaczne w porównaniu z górną fermentacją.

Swoją drogą marcowe to bardzo dobre piwo. Niestety z komercyjnych przykładów trafiłem chyba tylko 2, które są zgodne z opisem reszta jakie piłem dalece odbiegała od BJCP.

Dzięki za odpowiedzi.

Chciałbym mieć tak z 12 litrów 13-14 Blg, nie wiem jak z wydajnością będzie, także wolę mniej litrów ale, żeby mieć 13-14 Blg

Drożdże Brewferm Lager.

"W tym stylu chmielenie na aromat nie jest wskazane. Aromat chmielu nie powinien występować."

Czyli nie dawać chmielu na ostanie 5 minut? zrobić tak :

15g Tradition 60 minut

15g Tradition 30 minut.

Chciałbym aby piwo było takie "bardzo pełne" w smaku, czy dodać jeszcze jakiś słód karmelowy i ile?

Edited by kazio123

Możesz strzegomskiego 30 - jakieś 0,3 kg, możesz więcej jeśli chcesz. 150 da już dużo więcej barwy i mocniejsze posmaki.

Albo Caramunich II jak masz, strzegomski karmelowy jasny także się nada, 300g uważam starczy.

Nie obawiaj się tego chmielenia - zwiększyłbym 20g na 60min a drugą porcję 15-18g dałbym na 20min.

Temperatury do fermentacji masz OK i na pewno - jak pisał mcpol1 - będziesz miał dobre piwo.

Nie ma co "męczyć" dłużej tematu receptury, bo od niej samej nie powstanie piwo. Bierz się za warzenie :D

Dokładnie jak pisał Bączek - bierz się za warzenie. Sens nie w tym, żebyś szlifował tydzień recepturę - ale żebyś sam poznawał surowce. Raz uwarz to piwo tak, a drugi raz inaczej - wtedy nauczysz się komponować warki :)

Witam.

Marcowe fermentuje w piwcy, w końcu zrobiłem tak:

słody Strzegom

2 kg wiedeński

1 kg monachijski II (16-24 EBC)

0,5 kg karmelowy 30 (30-40 EBC)

zacierane w 10 litrach wody:

10 min - 53

30 min - 64

30 min - 72

do 76 i filtracja

wysładzaanie "na raty"

Chmielenie:

tradition ~6%AA: 20 g -60 minut, 10 g-30 minut.

Do fermentacji 13 litrów 13,5 Blg.

Samo zacieranie nie jest straszne, trochę z utrzymaniem temperatur z początku walczyłem ale ogólnie źle nie było, zajęło prawie 6 godzin, z czego najwięcej jak zwykle chłodzenie(ponad 1,5 godziny). Pozostaje w tej chwili czekać na wyniki - brzeczka w smaku extra :P.

Dzięki wszystkim za rady.