Skocz do zawartości

Browar domowy "Na Szlaku"


Rekomendowane odpowiedzi

Jako że stałem się posiadaczem chłodnicy w nierdzewki fi8/18mb, została ona dziś podłączona do zlewu. Ponieważ nigdzie w Jeleniej nie mogłem dostać przejściówki M24x1 na 1/2", wykorzystałem do podłączenia najtańszy perlator, taki jak na fotce nr 1. Po odcięciu wylewki, zdekompletowałem całość i wykorzystałem jedynie elementy z fotki nr 4. W miejsce wężyka silikonowego z perlatora podłączyłem przewód igielitowy fi8/11 długości ok. 3mb. W celu uszczelnienie połączenia chłodnicy i rurki igielitowej , w miejscu zaciśnięcie opaski założyłem dodatkowy kawałek wężyka fi12. Próba przepływu gorącej i zimnej wody zaliczona pozytywnie - żadnych przecieków.

post-5473-0-78994800-1393725208_thumb.jpg

post-5473-0-45004500-1393725213_thumb.jpg

post-5473-0-32005900-1393725217_thumb.jpg

post-5473-0-56155300-1393725227_thumb.jpg

post-5473-0-18059500-1393725232_thumb.jpg

post-5473-0-06507500-1393725237_thumb.jpg

post-5473-0-08733800-1393725247_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Po "krótkiej" przerwie powrót do warzenia

 

Pierwsza seria warek - Drożdże W34/70:

1.Munich Lager

2. German Pils

3. Maibock

 

WARKA#22 Munich Lager 14.03.2014

Planowane 12°Blg 28l Wydajność około 85% - wyniki zgodne z założeniem

 

Składniki:

 

4,964kg słód Pilzneński Bruntal 89%

0,560kg Cara Pils Weyermann 10%

0,053kg słód zakwaszający Ireks 1%

12g chmiel Marynka

27g chmiel Lubelski

 

Drożdże suche W34/70

 

Zacieranie:

 

Zasyp słodów do 39°C

podgrzanie do 51°C i przerwa 20'

podgrzanie do 64°C i przerwa 58'

w tym czasie dekokt 5,7L gęstego zacieru - podgrzanie do 72°C i przerwa 20'; doprowadzenie do wrzenia i połączenie z pozostałą częścią

przerwa 76°C 5'

wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 33L, 9°Blg

 

Gotowanie:

 

Gotowanie 90'

12g Marynka 60'

18g Lubelski 30'

9g Lubelski 1'

 

Drożdże: uwodnione W34/70 zadane do brzeczki o temperaturze 9-10°C, temperatura pomieszczenia 12°C.

Drożdże zadane 15.03.2014 koło 9 rano, po dziesięciu godzinach pojawiły się pierwsze oznaki fermentacji, po trzydziestu sześciu była już obfita piana i przeniosłem fermentor do 8­°C

 

18.03.2014 Temperatura otoczenia 8°C - fermentacja przebiega nadal dość burzliwie

 

Burzliwa: 14.03-01.04.2014. Blg zeszło z 12° do 5°Blg w temperaturze 9°C

27.03.2014 przeniesiona do temperatury 18°C Blg zeszło z 5° do 3°Blg

 

Cicha: 01-09.04.2014r. Blg bez zmian 3°Blg w temperaturze 10°C

 

Lagerowanie: 09-28.04.2014r.

09.04.2014 - 6°C;

12.04.2014 - 3,5°C;

16.04.2014 - 1,5°C;

24.04.2014 - 3,5°C;

 

Rozlew do butelek 28.04.2014r. - wyszło 48szt. x 0,5L + 8szt. x 0,4L. Do refermentacji dodałem 150g krystalicznej glukozy (2,7g/0,5L). Przyjęta temperatura butelkowania 12°C Planowane nagazowanie 2,5v/v

 

 

gallery_5473_205_114510.jpg

 

 

W nowym sezonie korzystam z większego gara (36L) i nowej chłodnicy z nierdzewki - rurka fi8, długość części roboczej około 18mb.

 

Chłodzenie zajęło ok. 20min do temperatury 20°C, przy zużyciu wody w okolicach 50-60L. Temperatura zimnej wody 8°C. Następnie przykręciłem przepływ do szklanki wody na minutę i poszedłem się przespać na godzinkę. Po powrocie temperatura wynosiła 9­°C

 

Wykonana podziałka gara sprawiła się :)

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wystartowały Ci już drożdże? 9oC nie za trochę nisko na start

Do wystartowania stały w temperaturze ok. 12°C. Jak tyko pojawiła się konkretniejsza piana (po jakiś 36h) przeniosłem od tych 9°C i dzisiaj rano dzieje się na dobre

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Druga seria warek - Drożdże US-05

1. Jasne pełne FAH

2. Cream Ale

3. Polskie Ale

4. Ryżowe

 

WARKA#23 Jasne pełne 16.03.2014

Planowane 12°Blg 28l Wydajność około 85% - otrzymałem ciut więcej i gęściej 12,5 Blg 28,5L

 

Składniki:

 

5,350kg słód Pilzneński Bruntal 100%

20g chmiel Marynka

40g chmiel Lubelski

50g Citra

 

Drożdże suche US-05

 

Zacieranie:

 

Zasyp słodów do 55°C

przerwa 52°C 5'

podgrzanie do 64°C i przerwa 20'

podgrzanie do 72°C i przerwa 40'

podgrzanie do 76°C i przerwa 10'

wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 33L, 10°Blg

 

Gotowanie:

 

Gotowanie 90'

20g Marynka 60'

20g Lubelski 45'

20g Lubelski 10'

50g Citra na zimno 4 dni

 

Drożdże: uwodnione US-05 zadane w dniu 17.03.2014, do brzeczki o temperaturze 19°C, temperatura pomieszczenia 17°C.

 

18.3.2014 Temperatura otoczenia 14°C około 5L piany, ale fermentacja przebiega bardzo spokojnie

 

Burzliwa 17-30.03-2014. Blg zeszło z 12,5° do 5°Blg w temperaturze 16°C

27.03.2014 przeniesiona do temperatury 20-22°C Blg zeszło z 5° do 3°Blg

 

Cicha 30.03-08.04.2014r. Blg zeszło do 3°Blg w temperaturze 18°C

05.04.2014 dodałem 50g Citry

 

Rozlew do butelek 08.04.2014r. - wyszło 55x0,5l. Do refermentacji dodałem 193g (3,51g/0,5L) krystalicznej glukozy. Temperatura butelkowania 18°C Planowane nagazowanie 2,6v/v

 

23.04.2014r. Dwa tygodnie po rozlewie piwo jest już znośne w smaku. Powoli wychodzą aromaty i łagodnieje goryczka. Myślę, że jeszcze z tydzień i będzie całkiem pijalne.

 

Trzeba się rozglądnąć za taboretem, bo o ile zacieranie jeszcze idzie, to zagotowanie ciągnie się w nieskończoność :/

post-5473-0-22423300-1397653937_thumb.jpg

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak. Typowa dla mnie pora na rozpoczęcie warzenie to tak dobrze po dziesiątej wieczorem

Jestem typowym nocnym markiem, dzień zaczyna się dla mnie po północy :) - nikt nie gada nad uchem, nie brzęczy, i nie dobija się żaden telefon.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakiś konkretny powód? Czujesz coś tam?

Moje czucie jest upośledzone, robię po prostu przerwę diacetylową i na dojedzenie resztek. Pomiar z przedwczoraj dał wynik 5°Blg - to jeszcze trochę za wysoko. Liczę, że dojdzie do 3-3,5°Blg

Czuję odrobinę siarki, ale z całością bardzo przyjemnie. Miedzi chyba nie będę ładował do fermentora.

Z ciekawszej rzeczy zauważyłem, że ubyło mi aż 0,5L piwa w przeciągu dwóch tygodni

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z ciekawszej rzeczy zauważyłem, że ubyło mi aż 0,5L piwa w przeciągu dwóch tygodni

U mnie co weekend dochodzi do takiego zjawiska, w dodatku ubytki są znacznie wieksze niż u Ciebie. Nie do końca jeszcze potrafię wyjaśnić to zjawisko :smilies::beer:

 

Mi te drożdże dawały w 2 warkach owocowe nuty i podejrzewam, że mogło to być przez przerwę diacetylową, więc jej już nie stosuję teraz. Temp jak co roku w Styczniu 9-10oC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Z ciekawszej rzeczy zauważyłem, że ubyło mi aż 0,5L piwa w przeciągu dwóch tygodni

U mnie co weekend dochodzi do takiego zjawiska, w dodatku ubytki są znacznie wieksze niż u Ciebie. Nie do końca jeszcze potrafię wyjaśnić to zjawisko :smilies::beer:

No tak, ale ja nie zdegustowałem nawet marnej kropelki :P pewnie CUD!!

Co to temperatury, to mam obawy o niedofermentowane piwo. Zobaczę o wyjdzie u mnie - po butelkowaniu podrzucę coś do degustacji.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA#24 Grodziskie 28.03.2014

Planowane 7,5°Blg 16l Wydajność około 65%

Z powodu zmiany recepty ostatecznie wyszło 9,5°Blg w ilości 21L - wydajność ok. 83%

 

Składniki:

 

2,082kg słód pszeniczny wędzony Weyermann 64%

0,500kg słód pszeniczny Bruntal 15,5%

0,500kg słód pilzneński Bruntal 15,5% - dodany w trakcie przerwy 72°C

0,150kg pszenica niesłodowana 4,5%

0,150kg owies niesłodowany (głównie łuska)

0,014kg słód czekoladowy pszeniczny 0,5%

20g chmiel Marynka

20g chmiel Lubelski

 

Drożdże grodziskie otrzymane od WiHuRa

 

Zacieranie:

 

zasyp słodów do 55°C i przerwa w 52°C 30'

podgrzanie infuzyjne do 66°C i przerwa 10'

podgrzanie infuzyjne do 72°C i przerwa do negatywnej próby - po trzech godzinach miałem dość, w związku z tym dodałem:

0,500kg słodu pilzneńskiego i po kwadransie było po sprawie,

wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 23L, 8°Blg - filtracja bardzo powolna, ale równa - po uzyskaniu pierwszych 5L dolałem całość wody do wysładzania i poszedłem spać. Wysłodziło się ostatecznie 17L o gęstości 11°Blg; dodałem 6L wody i do chmielenia trafi 23L o gęstości 8°Blg

 

Gotowanie 90'

20g Marynka 60'

20g Lubelski 10'

 

Chłodzenie od 100°C do 40°C 15'

Chłodzenie od 40°C do 20°C około15'

 

29.03.2014 - Zadana gęstwa drożdżowa (starter ok. 1L przygotowany z brzeczki 6°Blg) do brzeczki o tem. 20°C - stoi w pomieszczeniu 19°C - fermentacja ruszyła po ok.12 godzinach.

 

Burzliwa 28.03-15.04.2014. Blg zeszło z 9,5° do 2°Blg w temperaturze 18°C

 

Cicha 15-22.04.2014r. Blg zeszło do 2°Blg w temperaturze 18°C

20.04.2014 Dodane 5g żelatyny i przeniesione do 10°C Blg bez zmiany

 

Rozlew do butelek 22.04.2014r. - wyszło 37x0,5l. Do refermentacji dodałem 150g (4,05g/0,5L) krystalicznej glukozy. Temperatura butelkowania 14°C Planowane nagazowanie 3,1v/v

 

 

gallery_5473_205_145715.jpg

 

1. Wydaje mi się, że dodanie łuski nic nie dało, bo i tak ciekło jak krew z nosa (w ilości ok. 7L/1h), ale może bez niej w ogóle by się nic nie działo.

2. Sam pszeniczny nie chciał mi się zatrzeć :roll: dopiero dodatek pilzneńskiego rozwiązał problem.

3. Często czytałem, że otrzymana brzeczka jest bardzo mętna - w moim przypadku było inaczej. Otrzymałem całkiem klarowną.

Źle przyjęta wydajność 65% - obniżyłem ją o 20% w stosunku do standardu, ale okazało się to błędnym założeniem, bo ostatecznie wyjdzie około 77% - (PS wyszło 83%).

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA#25 Cream Ale 30.03.2014

Planowane 10,5°Blg 22l Wydajność około 85% - wyszło 10,5°Blg 23,5L i wydajność prawie 90%

 

 

Składniki:

 

2,910kg słód pilzneński Bruntal 76%

0,190kg słód karmelowy 30 Strzegom 5%

0,305kg pszenica niesłodowana 8%

0,270kg ryż długoziarnisty 7%

0,155kg kaszka kukurydziana średnia odtłuszczona 4%

20g chmiel Hallertau Tradition

20g chmiel Saaz

 

Drożdże: gęstwa po WARCE#23 - I pokolenie US-05

 

Kleikowanie:

 

Na lenia. Wsypałem wszystko do garnka, do 5L wody o temperaturze 35-40°C i zacząłem podgrzewać do zagotowania w tempie 1°C/min. Po około 0,5h gotowania zrobiło się za gęste więc przełożyłem do gara zaciernego, dodałem wody od 7L objętości i gotowałem całość jeszcze z pół godziny, aż do rozgotowania się wszystkich składników. Poczekałem aż temperatura spadnie do 55°C i zacząłem zacieranie.

 

Zacieranie:

 

zasyp słodów do 55°C i przerwa w 52°C 5'

podgrzanie infuzyjne (3,45L) do 66°C i przerwa 30'

podgrzanie infuzyjne (4,21L) do 72°C i przerwa 30'

podgrzanie infuzyjne (3,06L) do 76°C i przerwa 5'

 

Do chmielenia otrzymałem 25,5L o gęstości coś koło 10°Blg

 

Chmielenie

Gotowanie 90'

22g Hallertau Tradition 60'

22g Saaz 10'

 

Chłodzenie do temperatury 12°C ok. 35min - do fermentora trafiło 23,5L brzeczki o gęstości 10,5°Blg

 

Drożdże: gęstwa drożdżowa I pokolenie. Zadałem świeżą gęstwę, niezbyt gęstą, w ilości ok. 125ml do brzeczki o temperaturze koło 12°C. Fermentacja ruszyła po dwóch godzinach, po dwunastu jest już z pełni zaawansowana

 

Burzliwa 30.03-.15.04.2014. Blg zeszło z 10,5° do 3,5°Blg w temperaturze 15°C

11.04.2014 Przeniesienie do 19-20°C celem dojedzenie resztek - Blg zeszło do 3,0°Blg

 

Cicha 15-26.04.2014r. Blg zeszło do 3,0°Blg w temperaturze 19°C

 

Rozlew do butelek 26.04.2014r. - wyszło 41x0,5l+3*0,4. Do refermentacji dodałem 144g krystalicznej glukozy. Temperatura butelkowania 19°C Planowane nagazowanie 2,42v/v

 

gallery_5473_205_30386.jpg

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA#23 przelana na cichą 30.03.2014 - zeszła ostatecznie z 12­° do 3°Blg, na ostatnie cztery dni cichej dostanie 50g Citry

 

Mam już cztery warki za sobą na nowym sprzęcie i nowych słodach (wcześniej korzystałem ze strzegomoskich, obecnie z Bruntala). Mogę już przyjąć w BS wydajność na poziome ok. 90-92%, założenie obecne jest trochę za niskie. Opanowałem już także, dość ekonomiczne posługiwanie się chłodnicą - przy obecnej temperaturze wody na poziomie 6-7°C mam zużycie wody nie większe niż 60L przy schładzaniu od 100°C do 16°C - czas schładzania to takich temperatur to 30min.

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA#26 German Pils

Planowane 12°Blg 22l Wydajność około 90% - wyszło 23L 12°Blg

Składniki:

 

3,513kg słód Pilzneński Bruntal 85%

0,414kg Cara Pils Weyermann 10%

0,207 Monachijski typ I Litovel 5%

50g chmiel Hallertua Tradition (6,6%)

27g chmiel Saaz (3%)

 

Drożdże: W34/70 - I pokolenie po Munich Lager

 

Zacieranie:

 

Zasyp słodów do 55°C i przerwa 52°C 10'

podgrzanie przez infuzję do 64°C i przerwa ok. 50'

w tym czasie dekokt 3,63L gęstego zacieru - podgrzanie do 72°C i przerwa 20'; doprowadzenie do wrzenia i połączenie z pozostałą częścią

podgrzanie do przerwa 76°C 10'

wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 25,5L 11°Blg

 

Gotowanie:

 

Gotowanie 90' (do chmielenia trafiło 25,5L 11°Blg - wyszło dokładnie tyle ile zaplanowałem)

30g Hallertau 60'

20g Hallertau 30'

27g Saaz 15'

 

Chłodzenie do temperatury 10°C - do fermentora trafiło 23L brzeczki o gęstości 12°Blg, Stoi w pomieszczeniu o temp. 10°C

 

Drożdże: gęstwa drożdżowa W34/70 - I pokolenie. Zadałem świeżą gęstwę, srednio gęstą, w ilości ok. 200-220ml, do brzeczki o temperaturze około 10°C. Po 12h od zadania widać już wyraźnie, że fermentacja ruszyła, pierwsze oznaki zaczęły się po około 6h od zadania

 

Burzliwa 03-11.04.2014. Blg zeszło z 12° do 3°Blg w temperaturze 10°C

09.04.2014 Blg=3° podniesienie temperatury do 18°C

 

Cicha 12-28.04.2014r. Blg 3°Blg w temperaturze 9°C

 

Lagerowanie 28.04-03.06.2014

02.05.2014 Temperatura 4°C

08.05.2014 Temperatura 3°C

12.05.2014 Temperatura 5°C

03.06.2014 Temperatura 6°C

 

Rozlew do butelek 03.06.2014r. - rozlałem 23,5L. Do refermentacji dodałem 146g krystalicznej glukozy. Temperatura butelkowania 10°C Planowane nagazowanie 2,7v/v

 

gallery_5473_205_17054.jpg

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ostatnia z serii warek na W-34/70. Planuję uwarzyć ją jeszcze w tym tygodniu, bo idzie ciepło i w mojej "fermentowni" temperatura na poziomie 10-11°C utrzyma się jeszcze ze dwa, trzy tygodnie. Lagerowanie całej serii będę już robił w skrzyni.

 

WARKA#27 Maibock 15,5°Blg 22l Wydajność wg BS około 89% Data warzenia: 11.04.2014

Ekstrakt 15,5°Blg

Kolor 11EBC

Goryczka 29IBU

 

Składniki:

 

3,59kg słód Pilzneński Bruntal 62%

0,87kg słód Monachijski I Litovel 15%

0,69kg słód Wiedeński Ireks 12%

0,17kg słód Carapils Weyermann 3%

0,06kg słód zakwaszający Ireks 1%

0,41kg jęczmień niesłodowany 7%

22g chmiel Magnu (13%)

16g chmiel Saaz (3%)

 

Drożdże gęstwa W-34/70 II pokolenie z Munich Lager jednodniowa

 

Zacieranie:

Zasyp słodów do 58°C (ok. 14,5litrów wody)

przerwa 10' w 52°C

podgrzanie infuzyjne do 64°C i przerwa około 50' - w tym czasie dekokt

odebranie 5,2L gęstego zacieru, podgrzanie do 72°C w ciągu 8'

przerwa dekoktu 20' w 72°C

podgrzanie dekoktu do wrzenie w czasie ok. 10' i gotowanie 10'

dodanie dekoktu do zacieru głównego i przerwa całości 20' w 72°C

wygrzew 10' 76°C

 

wysładzanie wodą o temperaturze 78°C do uzyskania 25,5L o gęstości 15°Blg

 

Ostatecznie zacierałem w 22,5L wody, a wysładzałem ok. 8,5L wody o temp. 80°C

 

Chmielenie:

Gotowanie 90'

12g chmiel Magnum 70'

10g chmiel Magnum 30'

16g chmiel Saaz 15'

4g mech 15'

 

Po chmieleniu otrzymałem 23L o gęstości 15,5°Blg

 

Fermentacja:

gęstwa drożdżowa W-34/70 II pokolenie zadana do brzeczki o temperaturze 9,5°C, stoi w pomieszczeniu o tem. ok. 9°C.

 

Burzliwa 11-28.04.2014r. Blg zeszło z 15,5° do 3°Blg w temperaturze: początek 8C -> 18°C°C

22.04.2014 Blg=4°; temperatura podniesiona do 18°C na sześć dni

28.04.2014 Blg=3°; temperatura 18°C

 

 

Lagerowanie 28.04-...05.2014 w temperaturze 18->4°C

02.05.2014 temperatura 4°C

08.05.2014 Temperatura 3°C

21.05.2014 Temperatura 5°C

 

Rozlew do butelek 07.09.2014r. - wyszło 43x0,5l. Do refermentacji dodałem 138g krystalicznej glukozy Temperatura butelkowania 16°C Planowane nagazowanie 2,5v/v

 

gallery_5473_205_17304.jpg

Edytowane przez korzen16
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.