dzdzc Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 Cześć, Na swojego pierwszego posta postanowiłem wybrać temat wręcz absurdalny jednak dla mnie bardzo ważny. Ale do rzeczy: Czy na elektrycznej kuchence turystycznej dwu palnikowej (2500W) da się uwarzyć piwo?? Mam na myśli coś takiego: http://allegro.pl/kuchenka-elektryczna-botti-xde-1015-2-palniki-i2906844182.html Mam pewne wątpliwości czy uda się doprowadzić brzeczkę do wrzenia. Mam garnek emaliowany na tyle szeroki, że zmieszczą się pod nim oba palniki. Próbowałem na podobnej kuchence jedno palnikowej (1500W) ale zrezygnowałem po ponad godzinie gdzie temperatura doszła ledwo do 85'C. Próbował ktoś kiedyś na takim wynalazku? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gąsior Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 Cześć, Na swojego pierwszego posta postanowiłem wybrać temat wręcz absurdalny jednak dla mnie bardzo ważny. Ale do rzeczy: Czy na elektrycznej kuchence turystycznej dwu palnikowej (2500W) da się uwarzyć piwo?? Mam na myśli coś takiego: http://allegro.pl/ku...2906844182.html Mam pewne wątpliwości czy uda się doprowadzić brzeczkę do wrzenia. Mam garnek emaliowany na tyle szeroki, że zmieszczą się pod nim oba palniki. Próbowałem na podobnej kuchence jedno palnikowej (1500W) ale zrezygnowałem po ponad godzinie gdzie temperatura doszła ledwo do 85'C. Próbował ktoś kiedyś na takim wynalazku? Polecam Ci pobrać sobie Toolkit piwowara, dostępny jest on tutaj: http://www.piwo.org/files/file/17-toolkit-piwowara/ Masz tam mnóstwo przydatnych rzeczy, a jedną z nich jest tabela z orientacyjnymi czasami grzania dla różnych kombinacji objętość / moc palnika. Także możesz sobie na tej podstawie określić ile powinno to trwać na Twojej kuchence. Cudów raczej nie będzie, ale według mnie na upartego można na tym warzyć. dzdzc 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
yapko Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 Lepiej się chyba sprawdzi płyta jednopalnikowa taka jak próbowałeś z dodatkową grzałką zanurzeniową (1400W albo 2000W eliko). Grzałka oddaje 100% ciepła do cieczy a płyta podgrzewa otoczenie i ma oganiczoną powierzchnię kontaktu z garnkiem. Do zagotowania obie grzałki a po zagotowaniu tylko płyta z regulacją mocy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AG1929 Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 Warzę na zwykłej kuchence elektrycznej ( nie płyta ). Garnek stawiam na dwóch palnikach ,ale drugi nie jest do końca zakryty. Daje radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emcede Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 No mistrzu... dla mnie to pełen hardcore grzać 48l brzeczki na takiej kuchence:D ale... każdy ma jakieś tam warunki i pewnie jest to możliwe, ciekawe jak by to kosztowo i czasowo wychodziło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AG1929 Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 No mistrzu... dla mnie to pełen hardcore grzać 48l brzeczki na takiej kuchence:D ale... każdy ma jakieś tam warunki i pewnie jest to możliwe, ciekawe jak by to kosztowo i czasowo wychodziło. Czy ja napisałem 48 l. Warzę standardowo. Garnek ok. 30 l. Ostatnia była podwójna i wyszła 40l, z ekstraktu słodowego Wesa, ale uzupełniona dopiero w fermentatorach mineralną. Z chmielem gotowało się jakieś 22l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzdzc Posted January 9, 2013 Author Share Posted January 9, 2013 Polecam Ci pobrać sobie Toolkit piwowara, dostępny jest on tutaj: http://www.piwo.org/...olkit-piwowara/ Dzięki bardzo pomogło - generalnie czegoś takiego szukałem. Do zagotowania obie grzałki a po zagotowaniu tylko płyta z regulacją mocy. Nie jestem pewny czy jeden palnik (1500W) ma tyle mocy aby podtrzymać gotującą się brzeczkę. Dodatkowo nie chce mi się bawić w trzymanie grzałki w garze - może grzeszę dla mnie to pełen hardcore grzać 48l brzeczki na takiej kuchence Planuję grzać max do 30 litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 (edited) Ja na takiej kuchence, tylko z jednym palnikiem gotowałem około 18l brzeczki. W sumie uwarzyłem na niej 2 warki. Ogólnie da się, ale sterowanie temperaturą, jest bardzo trudne. Edited January 9, 2013 by karczmarz Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted January 9, 2013 Share Posted January 9, 2013 spróbuj sobie pokombinować z czymś takim. Można kupić nowe lub za parę zł ze złomu skombinować. Obudowa, termostat łącze i gotowe http://www.sklepy24.pl/sklep/fib_poznan_pl/produkt/plyta-grzejna-2000w-fi-220/43713 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted January 15, 2013 Share Posted January 15, 2013 http://allegro.pl/pojedyncza-plyta-grzewcza-tzs-first-austria-fa-508-i2944719204.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzdzc Posted January 15, 2013 Author Share Posted January 15, 2013 http://allegro.pl/po...2944719204.html Temat ewidentnie do przemyślenia. Na ta chwilę jednak skłaniam się na 2 palnikową z wyższa mocą - 2500 W. Myślę, że lepiej na tym wyjdę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted January 15, 2013 Share Posted January 15, 2013 miałem starą kuchenkę 1500W-wykorzystałem z niej tylko przełącznik,dokupiłem płytę o której dwa posty wyżej pisał mcpol1 220mmśr 2000W blacha,kątownikni i mam.Gotuję 18L pod przykryciem dochodzi do wrzenia potem odkrywam trzeba zmniejszać na 2-2,5 zakres ,bo wykipi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now