vojtol Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 W tym https://byo.com/stories/recipeindex/article/recipes/114-stout/2255-dry-irish-stout- przepisie na Dry Stout została zastosowana soda oczyszczona (baking soda). Jaki jest cel dodawania sody do zacierania? Zmniejszenie/korekcja kwasowości pochodzącej od palonych słodów? Warto coś takiego robić, czy sobie odpuścić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted January 8, 2013 Share Posted January 8, 2013 Zwiększenie zasadowości, która zobojętnia kwasowość słodów palonych, w przypadku gdy ma się niskie stężenie jonów wodorowęglanowych w wodzie wykorzystywanej do warzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now