Jump to content

Chłodzenie rurka igielitową ?


goral89

Recommended Posts

Czy ktokolwiek próbował chłodzić brzeczkę zwykłą rurką igielitową podłączoną do kranu ? Wczoraj do jaj wrzucilem do brzeczki 2 metrową rurke podczas nalewania wody do wanny, co wpłyneło na czas. Zastanawiam sie czy może ona obcować z bardzo gorącą brzeczką nie wydzielając żadnych substancji szkodliwych. Myśle ze z 6 metrów takiej rurki (koszt ok. 21 zlotych), bez problemu w miarę szybkim czasie schłodzi ciecz do właściwej temperatury.

Link to comment
Share on other sites

Wiem że słabo ale już przy 2 metrach w tym może z 1.5 w garze temperatura wychodząca z rurki była wyższa o kilka stopni. Stąd myśl o o wiele dłuższej. Wiem ze to nigdy nie będzie konkurowało z chłodnicą zanurzeniową, ale jako element wspomagający wannę z zimną wodą.

Link to comment
Share on other sites

Wiem że słabo ale już przy 2 metrach w tym może z 1.5 w garze temperatura wychodząca z rurki była wyższa o kilka stopni. Stąd myśl o o wiele dłuższej. Wiem ze to nigdy nie będzie konkurowało z chłodnicą zanurzeniową, ale jako element wspomagający wannę z zimną wodą.

Wiele wężyków igielitowych ma co prawda atest do kontaktu ze spożywką, ale nie w wysokich temperaturach, bo wydziela wówczas substancje szkodliwe. Z własnego doświadczenia wiem, że igielit przy pierwszym gotowaniu bardzo śmierdzi gumą, potem już nie. Obawiam się, że jak włożysz kilka metrów takiego węża do gorącej brzeczki, to może nabrać nieciekawych aromatów, pozatym nawet jak czegoś nie czuć i nie widać, to nie znaczy, że nie szkodzi.

Link to comment
Share on other sites

Rurka z igielitu może bezpiecznie pracować do temperatury o ile mnie pamięć nie myli 60°C. Biorąc pod uwagę, że jet zanurzona w brzeczce to nie jest dobry pomysł. Tylko węże z silikonu mogą pracować w wyższych temperaturach, a tam już cena powoduje, że jest to nieopłacalne. No i kwestia przekazywania ciepła jest słaba.

Link to comment
Share on other sites

Do tego - jeśli mnie pamięć nie myli (chyba nawet na tym forum to ktoś pisał) - temperatury wyższe niż 60°C są szkodliwe, ale głównie dla samego węża: twardnieje, robi się kruchy i nieprzezroczysty

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Przepraszam, za odkopywanie tematu, ale ostatnio zdażyło mi się użyć wężyka igielitowego do transferu goracej brzeczki. Po fakcie się zreflektowałem i postanowiłem napisać do producenta, w tym wypadku CELL-FAST. Dla potrzebujących, zamieszczam odpowiedź technika:

 

W odpowiedzi na Pańskie pytanie informuję, że użycie tego węża w takich

warunkach nie było najlepszym rozwiązaniem, natomiast jeżeli nawet wystąpiła

migracja jakiegoś ze składników węża do transportowanego medium to w

warunkach które Pan opisał miała ona charakter śladowy a poza tym składniki

użyte do produkcji tego węża (wszystkie) mają dopuszczenie do kontaktu z

żywnością więc z 99,9 % prawdopodobieństwem nie ma żadnego ryzyka.

Link to comment
Share on other sites

Ten gość ma dość często problemy z poprawną terminologią.

 

Wracając do tematu, ja próbowałem używać tych wężyków do zastosowań "na gorąco" i po zapachach wydobywających się z mocno rozgrzanej rurki doszedłem do wniosku ,że to nie jest dobry pomysł. Oczywiście nie mam pojęcia czy jakieś szkodliwe związki się tam wydzielają , jednak nos mi podpowiada że co śmierdzi zazwyczaj nie jest dobre do spożywania.

Edited by pepek84
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Przepraszam, za odkopywanie tematu, ale ostatnio zdażyło mi się użyć wężyka igielitowego do transferu goracej brzeczki. Po fakcie się zreflektowałem i postanowiłem napisać do producenta, w tym wypadku CELL-FAST. Dla potrzebujących, zamieszczam odpowiedź technika:

 

W odpowiedzi na Pańskie pytanie informuję, że użycie tego węża w takich

warunkach nie było najlepszym rozwiązaniem, natomiast jeżeli nawet wystąpiła

migracja jakiegoś ze składników węża do transportowanego medium to w

warunkach które Pan opisał miała ona charakter śladowy a poza tym składniki

użyte do produkcji tego węża (wszystkie) mają dopuszczenie do kontaktu z

żywnością więc z 99,9 % prawdopodobieństwem nie ma żadnego ryzyka.

 

Czyli odświeżając temat - można bezpiecznie dla zdrowia te wężyki wygotować, po czym dobrze przepłukać je zimną wodą i na koniec potraktować jakimś OXI, albo StarSanem. Inna sprawa czy się to opłaca przy cenie 4zł/mb wężyka.

Edited by tolo
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.