Romanos_P Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Czy ktoś tak miał, że w butelkach zaistniała mgiełka? Piwo BPA. W butelkach od góry jest klarowne, a mniej więcej od końca szyjki w dół jest delikatna mgiełka. Jak ruszam butelką to ona się przemieszcza. Mgiełka jest jednolita w całej objętości butelki (od szyjki w dół). Co to może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
dori Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 Kiedy butelkowałeś to piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 A ta mgiełka to bardziej takie ciało stałe czy ulotne? Może piwo się jeszcze do końca nie wyklarowało? Albo jest za młode? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 12, 2013 Share Posted January 12, 2013 (edited) Powtarzam za dori, kiedy butelkowałeś? Jeśli ponad miesiąc temu, to pewnie jakaś infekcja. Wysładzanie, filtrowanie, nie miałeś problemów na tych etapach? Jeśli nawet to infekcja, to wcale nie oznacza wylewania w kanał. Równie dobrze za dwa, trzy miesiące może być pięknie wyklarowane. Jeśli smaczne to pij i się nie przejmuj. Edited January 12, 2013 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romanos_P Posted January 12, 2013 Author Share Posted January 12, 2013 Butelkowalem ze 2 miesiące temu. Mgielka jest ulotna. Na etapie produkcji mogło dość do infekcji. Nie wykluczam. Piwo troszkę kasowe ale ja wcześniej nie piłem takiego, więc nie wiem jak powinno smakować. Zostały 2 butelki:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romanos_P Posted January 19, 2013 Author Share Posted January 19, 2013 Objawy. Chodzi mi o objawy. Czy ktoś z Was takie miał? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Mój Pils podobnie się zachowywał. Przyczynę widzę w tym, że miałem problem z wystartowaniem drożdży. Po dwóch dniach dodałem nowych i to był chyba krytyczny moment. Z miesiąca na miesiąc mgiełka stawała się coraz niższa, piwo smakowało dość dziwnie, jednak nie było nie pijalne, nie doczekało całkowitego sklarowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek T Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 Skrobia w brzeczce / złe zacieranie - powoduje mętność. Łyżka żelatyny na 2 dni przed butelkowaniem całkowicie rozwiązuje temat (jeśli piwo na tym etapie było mętne) lub Zmętnienie na zimno - wytrącają się białka przy schładzaniu. 5 g mchu irlandzkiego na ostatnie 10 min. chmielenia rozwiązuje ten temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasquallo Posted March 20, 2023 Share Posted March 20, 2023 W dniu 12.01.2013 o 11:01, dori napisał: Kiedy butelkowałeś to piwo? Trochę odkop, ale tak sobie czytam i mam podobne objawy, tydzień po butelkowaniu... Co to może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted March 20, 2023 Share Posted March 20, 2023 28 minut temu, Pasquallo napisał: Trochę odkop, ale tak sobie czytam i mam podobne objawy, tydzień po butelkowaniu... Co to może być? Może drożdże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted March 21, 2023 Share Posted March 21, 2023 @Pasquallo, daj zdjęcie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jastrząb Posted April 17, 2023 Share Posted April 17, 2023 Tydzień po, mgiełka, to się mogło jeszcze nie sklarować, zależy też jakie drożdże, czy chmieliłeś na zimno i ewentualnie ile tego chmielu przeszło do butelek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now