Kasanga Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 Zastanawiam się nad zatarciem wita na okres letnich upałów niestety nie mam pojęcia jak długo można go przechowywać bez odczuwalnej utraty smaku aromatu a szkoda by było. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie. pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 (edited) Zastanawiam się nad zatarciem wita na okres letnich upałów niestety nie mam pojęcia jak długo można go przechowywać bez odczuwalnej utraty smaku aromatu a szkoda by było. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie. pozdrawiam Powiedział bym że pół roku spokojnie wytrzyma i to starsze będzie lepiej ułożone niż to młode. Edit: źle zacytowałem poprawione Edited January 14, 2013 by josefik Link to comment Share on other sites More sharing options...
vettis Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 (edited) Powiedział bym że pół roku spokojnie wytrzyma i to starsze będzie lepiej ułożone niż to młode. Potwierdzam, piłem rocznego i takiej przyjemnej cytrynki jaka była, to nie zapomnę Moim zdaniem Wit lepiej smakuje, jak jest wyleżakowany. Edit: leszcz007, poprawione Edited January 14, 2013 by vettis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasanga Posted January 14, 2013 Author Share Posted January 14, 2013 Dzięki Panowie, to forum i użytkownicy to skarb więc chronić za wszelką cenę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 Ja zwykle robię Wita "do szybkiego wypicia" co nie zmienia faktu, że zawsze kila butelek się gdzieś zawieruszy i wypijam je po kilku miesiącach. Spostrzeżenia: - aromat się ładnie utrzymuje - piwo mniej kacogenne niż świeże - niestety wszystkie były prze gazowane p.s. @vettis popraw proszę cytację Link to comment Share on other sites More sharing options...
pavulonek Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 Też piłem Wita na szybko, ale zdecydowanie lepszy jest wyleżakowany, min. 3 miechy. Nic się z nim złego nie dzieje, wręcz przeciwnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 2-letni jaki znalazłem u Teścia zmienił się trochę, ale nie na gorsze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 miło się to czyta a słody do mnie już idą i będzie witek Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted January 19, 2013 Share Posted January 19, 2013 Dzisiaj robiłem swojego pierwszego Wita na drożdżach s-33 według poniższego przepisu https://docs.google.com/file/d/0B_FDg7a8jemoZ3QtUVdNcGQ2UDA/edit wyszło 20,5 L / 14,5 Blg lolo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szuwar71 Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 14,5 Blg zamierzone to było? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 https://docs.google....VdNcGQ2UDA/edit fajny przepis Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted January 20, 2013 Share Posted January 20, 2013 Według przepisu powinno wyjść 13 Blg mi natomiast wyszło 14,5 chyba przez długie wysładzanie. Wita warzyłem wczoraj start o 6 a koniec ok 13, bardzo długo trwała filtracja. Użyłem filtra z oplotu do tej pory nie miałem problemów z filtracją przez niego, do dzisiaj filtracja trwała ok 2 godz, może trwała by jeszcze dłużej jeśli bym nie mieszał brzeczki. Wydaje mi się że przyczyną jest spora zawartość słodu pszenicznego ( brak łuski ),dużo kaszy i płatków. Jeszcze co zauważyłem to mała ilość uzyskanego filtratu. Słody wraz z skleikowaną kaszą wrzuciłem do 15 L wody .......... do wysładzania użyłem również 15 L wody. W efekcie końcowym uzyskałem 20.5 L brzeczki o gęstości 14,5 Blg . Wysłodziny były dość wilgotne, następna sprawa podczas chmielenia granulat wrzuciłem luzem do gara i napotkałem problem przy odfiltrowaniu, chyba było za dożo chmielu bo filtr z oplotu zatykał się w efekcie końcowym zostało ok 2 L brei której nie można było odfiltrować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 21, 2013 Share Posted January 21, 2013 W moim po pół roku wyraźnie zanika kolendra, a wybija się bardziej pomarańcza/cytrusowość (nie wiem czy sama z siebie czy po prostu jest bardziej wyczuwalna przez zanik kolendry). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now