Guest franc Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 (edited) Co to za piwo i jak to rozpoznawać? Zrobiłem swoje pierwsze chmielone piwo ! Puszka Coopersa Malt Extract Chmiel 30g Marynka 60min 20g Lubelski 10min 12g Sybilla 0 1 kg glukoza Drożdże 6g BrewFerm blg początkowe 8. 22 litry Co z tego wyjdzie? Edited January 14, 2013 by franc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 Jak to co? Piwo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 (edited) Piwo - Ale Jasne lekkie - w sam raz na szklankę po obiedzie Pewnie chodzi o styl ? To styl nijaki - ważne by smakowało jak byś rozrobił do 20 albo 15 litrów to by może miało trochę więcej BLG Tych chmieli to żeś troszkę chyba żałował ? Edited January 14, 2013 by Lusterko87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest franc Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 No wydawało mi się że chmieli wystarczająco ale cóż zobaczymy. A jak się określa styl? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 (edited) Zwykłe Ale - jasne lekkie o małej goryczce i lekkim aromacie piwo górnej fermentacji. Obawiam się że nie mieści się w żadne ramy stylowe. Piwo ma smakować - a nie nazywać się :] Powiem jak większość - pobierz jakiś program piwowarski i już będziesz wiedział. Edited January 14, 2013 by Lusterko87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 Przeczytasz 10 razy klasyfikacje BJCP na wiki, wypijesz po kilka komercyjnych piw przedstawiających dane style, uwarzysz kilka piw w danych stylach i wiedza jak się określa style sama przyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikiboom Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 (edited) Zwykle jakieś piwo robi się w konkretnym stylu Co do samych stylów to możesz poczytać http://www.wiki.piwo...lów_piw_(tabela) http://www.wiki.piwo.../Kategoria:BJCP i na tej podstawie kwalifikować swoje piwko do danego stylu:) A co do chmielenia do BS przy takim balingu wylicza ok 40 IBU więc całkiem mocno chmielone powinno wyjść. Edited January 14, 2013 by nikiboom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 Jak duża była ta puszka ekstraktu? 1kg glukozy przy 22litrach to ok 4,5°Blg, a skoro blg początkowe miałeś 8 to wynika z tego że z ekstraktu miałeś tylko 3,5°Blg. Strasznie mało! Oj, cienkie będzie to piwo... A może masz rozkalibrowany ballingomierz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 cienkie w alko ale jak spróbuje to dumny będzie z niego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bogi Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 (edited) Co z tego wyjdzie? Belgian Premium Bitter Jasne Ale Ważne, żeby Tobie smakowało i żebyś był dumny, że Ci wyszło tak jak chciałeś. Edited January 14, 2013 by Bogi Link to comment Share on other sites More sharing options...
karczmarz Posted January 14, 2013 Share Posted January 14, 2013 W piwach z ekstraktu nie masz wpływu na zasyp i zacieranie, więc ciężko stworzyć bardziej wyszukane style aniżeli jasne, bursztynowe i ciemne. Możesz zawsze użyć konkretnych chmieli lub drożdży i stworzyć np. amerykańskie ale lub lagera. Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted January 15, 2013 Share Posted January 15, 2013 Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem tak jest, dlatego jak zaczynałem przygodę z warzeniem zacząłem od razu od zacierania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted January 15, 2013 Share Posted January 15, 2013 Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem tak jest, dlatego jak zaczynałem przygodę z warzeniem zacząłem od razu od zacierania. poczyniłem tak samo i się udało zacieraj jak najszybciej, będziesz Pan zadowolony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now