Jump to content

Co to za piwo ?


Guest franc

Recommended Posts

Co to za piwo i jak to rozpoznawać?

Zrobiłem swoje pierwsze chmielone piwo ! :smilies:

Puszka Coopersa Malt Extract

Chmiel 30g Marynka 60min

20g Lubelski 10min

12g Sybilla 0

1 kg glukoza

Drożdże 6g BrewFerm

blg początkowe 8.

22 litry

Co z tego wyjdzie?

Edited by franc
Link to comment
Share on other sites

Piwo - Ale :) Jasne lekkie - w sam raz na szklankę po obiedzie ;)

Pewnie chodzi o styl ? To styl nijaki - ważne by smakowało :D

jak byś rozrobił do 20 albo 15 litrów to by może miało trochę więcej BLG

Tych chmieli to żeś troszkę chyba żałował ? ;)

Edited by Lusterko87
Link to comment
Share on other sites

Zwykłe Ale - jasne lekkie o małej goryczce i lekkim aromacie piwo górnej fermentacji. Obawiam się że nie mieści się w żadne ramy stylowe. Piwo ma smakować - a nie nazywać się :]

Powiem jak większość - pobierz jakiś program piwowarski i już będziesz wiedział.

Edited by Lusterko87
Link to comment
Share on other sites

Zwykle jakieś piwo robi się w konkretnym stylu :)

Co do samych stylów to możesz poczytać http://www.wiki.piwo...lów_piw_(tabela)

http://www.wiki.piwo.../Kategoria:BJCP i na tej podstawie kwalifikować swoje piwko do danego stylu:)

 

A co do chmielenia do BS przy takim balingu wylicza ok 40 IBU więc całkiem mocno chmielone powinno wyjść.

Edited by nikiboom
Link to comment
Share on other sites

Jak duża była ta puszka ekstraktu? 1kg glukozy przy 22litrach to ok 4,5°Blg, a skoro blg początkowe miałeś 8 to wynika z tego że z ekstraktu miałeś tylko 3,5°Blg. Strasznie mało! Oj, cienkie będzie to piwo... :/

A może masz rozkalibrowany ballingomierz?

Link to comment
Share on other sites

Co z tego wyjdzie?

Belgian Premium Bitter Jasne Ale :smilies:

 

Ważne, żeby Tobie smakowało i żebyś był dumny, że Ci wyszło tak jak chciałeś.

Edited by Bogi
Link to comment
Share on other sites

W piwach z ekstraktu nie masz wpływu na zasyp i zacieranie, więc ciężko stworzyć bardziej wyszukane style aniżeli jasne, bursztynowe i ciemne. Możesz zawsze użyć konkretnych chmieli lub drożdży i stworzyć np. amerykańskie ale lub lagera. Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem ;)

Link to comment
Share on other sites

Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem

tak jest, dlatego jak zaczynałem przygodę z warzeniem zacząłem od razu od zacierania.
Link to comment
Share on other sites

Ale zabawa w style zaczyna się tak na prawdę wraz z zacieraniem

tak jest, dlatego jak zaczynałem przygodę z warzeniem zacząłem od razu od zacierania.

poczyniłem tak samo i się udało

zacieraj jak najszybciej, będziesz Pan zadowolony :D

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.