olo333 Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 Pszenica, moim zdaniem, nie jest dobrym wyborem na pierwszą warkę. Pomijając ewentualne problemy techniczne (filtracja itp.), to po prostu w sklepach są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie weizeny, na dość wysokim poziomie, którego możemy nie osiągnąć. Dodając do tego jakieś podstawowe błędy popełnione przy pierwszej warce, trudno się dziwić, że smak mógł Cię trochę rozczarować. Lepiej chyba uwarzyć piwo z wyraźnym akcentem chmielowym - te na pewno będzie się wyróżniać od piw łatwo dostępnych w sklepach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 ... w sklepach są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie weizeny, na dość wysokim poziomie, którego możemy nie osiągnąć.... Jakie, jeśli można wiedzieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 Jakieś 3-5 miesięcy temu był takim weizenem czeski Primator. Kupowałem go po 3,20. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 (edited) ... w sklepach są łatwo dostępne i stosunkowo niedrogie weizeny, na dość wysokim poziomie, którego możemy nie osiągnąć.... Jakie, jeśli można wiedzieć? Dzisiaj kupiłem ciemnego Paulanera w Biedronce za 2,49 zł, niedawno Franziskanera w Carrfour za około 4 pln (też jakaś promocja). Możesz też spróbować ukraińskiego Obołonia, a przy okazji ich białego. Jak dasz trochę więcej i masz w pobliżu Almę, to też znajdziesz tam kilka ciekawych piw pszenicznych, np. Thurn und Taxis roggenbier - te akurat ze słodem żytnim, Meissels i jeszcze kilka innych. Z trochę nietypowych Aecht Schlenkera Rauchbier Weizen - wędzone, niestety trudno dostępne. Edited July 12, 2013 by olo333 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 (edited) Jakie, jeśli można wiedzieć? "Pszeniczniak" z browaru Amber, to całkiem udane piwo. Jeśli miałbym polecać do poznania smaku i aromatu, to nie wahałbym się. Edited July 11, 2013 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 Pszeniczne z Ciechana bywa bardzo dobre. Cornelius Weizen z początku był całkiem, całkiem, ale nie wiem jak teraz, gdy ostatnio piłem (z pół roku temu?) był strasznie słabiutki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 Przyznam, że nieco mnie rozbawiliście Obołon? Paulaner? Franziskaner? Owszem, z braku laku można spróbować - na wyjeździe, jak się nie ma swojego. Płaskie, bez smaku i aromatu. Zacierane własnoręcznie bije je na głowę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 Oczywiście nie podważam Twoich umiejętności piwowarskich, ale osobiście bym się na taką jak wyżej deklarację raczej nie zdobył olo333 and sztyft 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 Przyznam, że nieco mnie rozbawiliście Obołon? Paulaner? Franziskaner? Owszem, z braku laku można spróbować - na wyjeździe, jak się nie ma swojego. Płaskie, bez smaku i aromatu. Zacierane własnoręcznie bije je na głowę. Chętnie bym spróbował tych Twoich, zacieranych własnoręcznie, pszenic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mesive Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 Tak naprawdę kolega krzysiek nie napisał, że chodzi mu o jego piwa. Może pił jakąś dobrą pszenicę od znajomego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sztyft Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 Pjak się nie ma swojego. Tak naprawdę kolega krzysiek nie napisał, że chodzi mu o jego piwa. Może pił jakąś dobrą pszenicę od znajomego? może jednak chodzi o swoje Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 A ja uważam, że kolega Krzysiek ma racje. Wszystkie te Paulanery i insze Franciszkanery w butelkach są po prostu nieświeże. Ergo niedobre. Jedyna dobra pszenica z butelki jaką piłem to był dunkel-weizen z browaru Hacker-Pschorr przywieziony z wycieczki po Bawarii przez teściową. Dobra pszenica to świeża pszenica. Każda domowa (świeża) pszenica będzie lepsza niż zabutelkowany pół roku wcześniej koncerniak (nawet z Monachium) z datą przydatności na następne parę miesięcy do przodu. Ja tam nigdy żadnych bananów w butelkowanych koncerniakach nie poczułem. I zawsze powtarzam, że pszenicy nie lubię, z zastrzeżeniem, że jest z beczki (ok może zawsze trafiam na świeże beczki), z browaru restauracyjnego lub jest to moja własna pszenica (choćby obiektywnie nie była to medalowa pszenica). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted July 11, 2013 Share Posted July 11, 2013 Ja tam nigdy żadnych bananów w butelkowanych koncerniakach nie poczułem. No ja nie wiem, czy brak pewnych zmysłów u piwowara, który 93 warki uwarzył jest powodem do dumy. Ja bym się tym nie chwalił. Akurat banany w każdej, najgorszej nawet pszenicy są zawsze, więcej, mniej, ale są. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biniu Posted July 12, 2013 Share Posted July 12, 2013 No już nie przesadzajcie. Miałem na uczelni taki "festiwal piwa" i były warsztaty o różnych stylach piwnych. Ludzie, którzy pierwszy raz pili w ogóle pszeniczne bez wcześniejszych uprzedzeń o tym jak powinno smakować pszeniczne bez zająknięcia wyczuwali w Paulanerze banany. Z tą świeżością to fakt, ale ja ostatnio w Realu kupowałem Paulanery z datą do marca 2014. Wydaje mi się, że nie leżały długo w sklepie/hurtowni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
feder Posted July 12, 2013 Share Posted July 12, 2013 Pszenica jako pierwsze zacierane piwo to słaby wybór. Ale jak na razie wszystkie moje pszenice (i z ekstraktów i zacierane) smakowały wszystkim dużo bardziejj niż takie zwykłe kupne piwa. A Paulanera ostatnio kupiłem sobie na stacji BP w promocji z kuflem i niestety nie były dobre, ale termin przydatności na nich był już bardzo krótki - niestety jedna butelka była taka kwaśna, że wylądowała w zlewie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scoff Posted July 13, 2013 Share Posted July 13, 2013 @up główny problem z pierwszymi warkami i pierwszym zacieraniem (prócz braku doświadczenia) jest to, że nasze piwko znika w zastraszającym tempie... Było tak i w moim wypadku. Pszenicę wybrałem na pierwsze zacieranie, głównie z tego powodu, że ponoć miało się szybko nadawać do spożycia. Niestety rozeszło się bardzo szybko i dopiero pijąc ostatnie butelki mogłem powiedzieć, że piwo było b. dobre. Tak więc czy jest to słaby pomysł na pierwsze zacieranie to nie wiem, bo wg mnie dla wyrobienia i odnalezienia się w kuchni jest ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
feder Posted July 15, 2013 Share Posted July 15, 2013 Chodziło mi o to, że pszenica ma chyba najbardziej skomplikowany proces zacierania. Dlatego najpierw jest lepiej zrobić jakies piwo, ktore można zacierać jednotemperaturowo, żeby poznać jak wygląda proces, a dopiero potem brać się za pszenicę, która wymaga więcej przerw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tom Kos Posted September 17, 2013 Share Posted September 17, 2013 Pszeniczka to moje drugie piwo, i wg mnie zacieranie z przerwami nie jest jakies wiele trudniejsze od zwykłego. Czy mi się udało sprawdze za jakis czas bo dzis butelkowałem. Tak przy okazji, czy tydzień po butelkowaniu(tak mam w instrukcji warzenia) to aby nie za krótko, nawet jak na weizena? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted September 17, 2013 Share Posted September 17, 2013 Tak przy okazji, czy tydzień po butelkowaniu(tak mam w instrukcji warzenia) to aby nie za krótko, nawet jak na weizena? Ale, że co, na co za krótko? Bo jeśli na degustację to nie jest za krótko. Dwutygodniowe pszenice konkursy wygrywają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted September 17, 2013 Share Posted September 17, 2013 Jeżeli jest nagazowany , można pić , to też zależy na jakich drożdżach. Na WB06 po tygodniu już były dobre , na W3068 dłużej , 3 - 4 tygodnie i piwo jest w najlepszej swojej formie Teraz mam jeszcze do przetestowania kangury. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mudulinek Posted September 18, 2013 Share Posted September 18, 2013 (edited) Ja też na pierwszą warkę i drugo robiłęm pszenice, dlaczego? bo poprostu bardzi lubie to piwo i chociaż może są prostsze, ale tego chce spróbować najbardziej Edited September 18, 2013 by Mudulinek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cyran Posted September 18, 2013 Share Posted September 18, 2013 A po jakim czasie piwo na kangurach nadaje się do picia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted September 18, 2013 Share Posted September 18, 2013 Zaraz jak się nagazuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest tomato Posted September 18, 2013 Share Posted September 18, 2013 Ja też na pierwszą warkę i drugo robiłęm pszenice, dlaczego? bo poprostu bardzi lubie to piwo i chociaż może są prostsze, ale tego chce spróbować najbardziej Polska język, trudna język? Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomekWG Posted September 19, 2013 Share Posted September 19, 2013 Tak się składa że ostatnio uwarzyłem pszenice na kangurach. Tu link: http://www.piwo.org/topic/9872-browar-sasiedzki/?do=findComment&comment=224272 Jednak po 3 tygodniach nagazowanie jest słabe, cos jak typowe angielskie piwo... Smakowo w porządku, są banany, są goździki... Piwko stało ponad tydzień w temp pokojowej. I nie mam pojęcia czemu takie słabe to nagazowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now