Jump to content

[piwolog] Koziołek Miłosławek

Pierre Celis

Recommended Posts

Miłosław Koźlak

Miłosław koźlak – koźlak

Ekstrakt 15,7%, alkohol 7,5%

Wygląd: kolor brązowy, ani jasny ani ciemny, pod światło soczyście czerwony, klarowny. Piana jasnobeżowa średnia, nietrwała, ale utrzymuje się w postaci obwódki wokół szkła.

Aromat: ciasteczkowo-słodowy z dodatkiem kiszonej kapuchy. Hmm.

Wysycenie: średnie w kierunku wysokiego, moim zdaniem nieco przesadzone.

Smak: słodowy, lekko opiekany. Goryczka średnia w kierunku wysokiej, alkoholowa, nieprzyjemna, długo majaczy na końcu języka.

Odczucie w ustach: średnia treściwość i stosunkowo wysokie wysycenie sprawiają wrażenie lekkości. Wszystko byłoby fajnie, gdyby po krótkiej chwili odbioru nie psuła niskich lotów goryczka.

Wrażenie ogólne: Mam trochę niesmak – niesmak alkoholowy. Piwo po prostu zabija etanolem i do tego “pachnie” kiszonką. Jakieś zadatki na przyzwoite piwo jednak są. Mam jednak nadzieję, że w Miłosławiu popracują nad koźlakiem i jak sięgnę po niego po raz kolejny, to nie będę czuł się zawiedziony.

Ocena: 4/10

1651 b.gif?host=bimbelt.wordpress.com&blog=17

Wyświetl pełny artykuł

Widać kolega miał nieszczęście trafiać jakieś beznadziejne egzemplarze i warki, ja tak miałem z ichnim Pilznerem, ale Koźlaki zawsze trafiały mi się cud miód ultramaryna.

to tak dla porządku obrad napiszę że w Realu widziałem 5pack (Marcowe,Koźlak,Pilsner i dwa niefiltrowane)za 13zł

kilka tych koźlaków wypiłem i wszystkie bez kapusty ,mam w domu dwa więc wszystko może się jeszcze zdarzyć

I w tym rzeczonym 5paku Pilzner był bardzo dobry, aż byłem w szoku, marcowe średnie, koźlak genialne. Niestety w moim 5 paku nie było niefiltra, tylko 2 marcowe, koźlak i pilzner.

tylko 2 marcowe, koźlak i pilzner.

to wychodzi 4pack :) chętnie bym wymienił te niefiltrowane ma marcowe albo koziołka mimo że nie najgorsze ,swoją drogą całkiem zacne piwa w dobrej cenie ,myślę że sporo osób jak by się odważyło kupić to by się przeniosło z tyskaczy,?lleszków i innych heńków

zapewne ta promocja temu też miała służyć i dlatego były różne w zestawie

Powtarzalność warek pozostawia troszkę do życzenia pijam to piwo raz w miesiącu i 1 na 3 miesiące nie dopijam...nie wiem czy mają taki rytułał czy jak ale średnio jeden na trzy razy idzie do zlewu.

Tak samo ma się do ichniego jasnego pilsa/pilznera bo to chyba ani to ani to ale zdarza im się też to zepsuć...

Nie zapomnę pilsa/pilznera z początku listopada tak super aromatu chmielowego nie było jeszcze nigdy w tym piwie...niestety styczniowy już go nie ma:(

Edited by Przemczysław

Źle napisałem, rzeczywiście, były 2 marcowe, 2 koźlaki i 1 pilzner, o tak. Teraz pewnie są nowsze pięciopaki i dają niefiltry. Ja dostałem w "Piotrze i Pawle" za 10zł.

Właśnie pijąc koźlaka trafiłem na ten wątek. Kapustę faktycznie czuć, ale dopiero po tym kiedy przeczytałem i jej celowo szukałem, wcześniej jakoś nie wyczuwałem, ale zaznaczam że z sensoryką na chwilę obecną leżę. Goryczki przesadnej nie wyczuwam, natomiast faktycznie rozgrzewa i czuć alkohol - aczkolwiek do obecnej pogody mi to osobiście pasuje, taka zimowa wersja. Jak na wczesną wiosnę będzie wersja łagodniejsza, wpasuje się w sam raz.

• 1 month later...
ale w zestawie niefiltra nie było.

A dziś już był i to razy 2. Cały zestaw-pilzner, koźlak, marzec i 2 niefiltry. Cena wyższa, ale nadal bardzo atrakcyjna-14zł.