Jump to content

Mauribrew Lager Y497

Recommended Posts

Mauribrew Lager Y497

Selected Pure Active Dry Brewing Yeast

Strain: Y497

Origin: Australia AB Mauri Culture Collection - Sydney.

Type: Saccharomyces cerevisiae Bottom Fermenting Lager Brewing Yeast

Rate of fermentation: When temperatures are maintained above 12-14°C the fermentation of normal worts is complete within 5-6 days. The strain has low oxygen requirements through fermentation.

Application: Mauribrew Lager 497 is suitable for brewing Light Lager or Pilsener. It can be also used at higher temperature to make Californian Ale type of beer.

Inoculation rate: 80-110g/hl. Increase inoculation rate below 12°C, up to 250g/hl at 10°C.

Temperature range: Desirable flavour characters result with this strain through the 10-15°C temperature range. At higher temperature (20°C) Mauribrew Lager 497 enhances raw materials' aromas (malt, spices, hop) more than other strains.

Lagering: Final gravity loss may be achieved through lagering down to 10°C.

Degree of Attenuation: Sweet wort OG 1.040-1.045 is fermented normally to low final gravity.

Final clarity: This general brewing strain has very good natural settling properties and results in a green beer of good clarity and compacted yeast deposit.

Szczep: Y497

Pochodzenie: Australia AB Mauri Culture Collection - Sydney.

Typ: Saccharomyces cerevisiae Drożdże lagerowe dolnej fermentacji

Tempo fermentacji: Gdy temperatury są utrzymane powyżej 12-14°C fermentacja normalnej brzeczki jest zakończona w ciągu 5-6 dni. Ten szczep ma niskie zapotrzebowanie na tlen podczas fermentacji.

Aplikacja: Mauribrew Lager 497 są odpowiednie do warzenia piw w stylu Light Lager lub Pilsener. Mogą być także użyte w cieplejszych temperaturach do produkcji piw w stylu Californian Ale.

Dawkowanie: 80-110g/hl. Zwiększaj dawkowanie poniżej 12°C, do 250g/hl przy 10°C.

Zakres temperatur: Pożądane smaki dla tego szczepu występują w zakresie temperatur 10-15°C. Przy wyższej temperaturze (20°C) Mauribrew Lager 497 wzmacniają aromaty surowców (słodu, przypraw, chmielu) bardziej niż inne szczepy.

Lagerowanie: Gęstość końcowa może zostać osiągnięta przez lagerowanie do 10°C.(?)

Stopień odfermentowania: Brzeczka o gęstości początkowej 1.040-1.045 (10.4-11.2°Blg) jest fermentowana zwykle do niskiej gęstości końcowej.

Końcowa klarowność: Ten szczep ma bardzo dobre właściwości do osadzania się skutkujące dobrą klarownością młodego piwa i zbitą warstwą drożdżową.

Source/Źródło: http://www.maurivin.com/upload/MAURIBREW%20LAGER%20TDS.pdf

• 1 month later...

Końcowa klarowność: Ten szczep ma bardzo dobre właściwości do osadzania się skutkujące dobrą klarownością młodego piwa i zbitą warstwą drożdżową.

Potwierdzam, osad jest na tyle zbity że praktycznie można pić prosto z butelki bez przelewania a i tak drożdżaki zostaną na swoim miejscu ;]

Drożdżom na pewno przed zadaniem nie zaszkodzi starter i przed zakupem trzeba się zastanowić solidnie nad drugim opakowaniem bo saszetka jest na 11 litrów piwa. więc do standardowej warki trzeba 2 saszetki.

• 9 months later...
  • 1 month later...

Podzieli się ktoś jeszcze wrażeniami? Zwłaszcza interesuje mnie profil smakowy i stopień odfermentowania. Mam zamiar na nich zrobić czeskiego pilsa i koźlaczka. Jeśli będą miały taki potencjał jak te do pszenicy to było by bardzo miło.

• 2 years later...

Jakieś 3-4 lata temu robiłem na nich lagera. Zero problemów ze startem. Przy zadaniu jednej saszetki bezpośrednio do fermentatora lag wynosił około 18-24h. Fermentowały w temperaturze wysokiej, bo w około 14-15 stopniach (piwnica). Podczas fermentacji produkowały sporo aromatów siarkowych. Drożdże przejadły z początkowej brzeczki 12blg do ok. 2blg. Lager wyszedł bez żadnych dziwnych posmaków. Piwo klarowne, osad ładnie zbity na dnie butelek. Potwierdzam, że można by było pić piwo bezpośrednio z butelki.

Co do innych gatunków piwa na tych drożdżach, to nie mam z nimi doświadczenia.

Bardzo przyjemny szczep. Nie jest wykluczone, że jeszcze w przyszłości będę wracać do kangurów.

• 1 month later...

Robiłem na nich do tej pory dwa lagery (dwunastki, po dwadzieścia kilka litrów i jednej saszetce) i mam dobre doświadczenia z nimi - przy pierwszym piwie nie robiłem startera, tylko uwodniłem je i zadałem do brzeczki, przez co fermentacja startowała ładnych parę dni i były potem lekkie estry w piwie, ale dały radę, więc twarde z nich skurczybyki. Za drugim razem zrobiłem starter jak należy i fermentowały szybciutko, dając bardzo czysty, gładki smak, raczej dobrze odfermentowały, ale wytrawność była umiarkowana, a w aromacie prawie nie było ich czuć, chociaż miały przyjemny, taki czeski, rześki smak.

• 4 years later...