copytko Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 (edited) Ostatnio mam trochę wolnego czasu i stwierdziłem, że pobawię się tak często zachwalanymi programami. Przeczytałem oba wątki dedykowane tym programom, ale nie widziałem żeby ktoś poruszał kwestię niezgodności między nimi - ja zauważyłem ich już kilka. 1. Style BJCP różnią się Głównie jeśli chodzi o kolor piwa lub zawartość alkoholu. W Brewtargecie w recepturach często te wartości są modyfikowane i nie odpowiadają tak na prawdę normom BJCP. Jako przykład posłuży Koelsch, w którym kolory w SRM i w przeliczeniu na EBC różnią się od BeerSmithowych. 2. Obliczenia też się różnią Trzymając się już Koelscha - z BeerSmitha do Brewtargeta przeniosłem recepturę o nazwie Lloyd's Krispy Kolsch. Pozmieniałem parametry wszystkich używanych słodów, chmieli i innych, by odpowiadały tym z BeerSmitha, a także przeniosłem profil sprzętu do gotowania. Wyniki obliczeń wszystkich możliwych parametrów są różne, nawet pomimo ustawionych tych samych schematów działania (IBU według Tinsetha). Dodatkowo, Brewtarget ma także problemy z poprawnym importowaniem chmielu - mnoży wszystkie dawki przez 5, co trzeba ręcznie naprawiać. Jeśli ktoś ma problem z odczytaniem danych na powyższym obrazku - poniżej zestawienie tabelaryczne. Wiem, że wartości policzone przez obie aplikacje powinno się traktować tylko poglądowo, ale dziwi mnie aż taka rozbieżność wyników goryczki i zawartości alkoholu. Co o tym myślicie? Który z programów bardziej "koloryzuje"? Edited January 25, 2013 by copytko Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 (edited) Goryczkę masz w obu programach ustawioną wg tego samego schematu? formuły sprawdź -czy są takie same Edited January 25, 2013 by marbelka Link to comment Share on other sites More sharing options...
copytko Posted January 25, 2013 Author Share Posted January 25, 2013 Tak jak już wcześniej pisałem, goryczka liczona jest w obu programach według Tinsetha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 (edited) przepraszam-nie zauważyłem Mam oba programy ,częściej korzystam z brewtarget-a z formułą ragera Edited January 25, 2013 by marbelka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 Zawartość alkoholu może się różnić, zależy jak w programie jest wprowadzony procent odfermentowania danych drożdży. Ten parametr możemy zmieniać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
admiro Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 Wiem, że wartości policzone przez obie aplikacje powinno się traktować tylko poglądowo, ale dziwi mnie aż taka rozbieżność wyników goryczki i zawartości alkoholu. Co o tym myślicie? Który z programów bardziej "koloryzuje"? Ustaw sobie w BT język polski, natomiast i tak oba wyniki musisz traktować poglądowo. Nie skalibrujesz areometru w/g wyliczeń FG żadnego z tych programów Jeżeli chodzi o import/export formatu BeerXML to spróbuj odwrotnie BT - BS, wtedy możesz stwierdzić, że BS też źle importuje . Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted January 26, 2013 Share Posted January 26, 2013 Jakich formuł używacie dla goryczki i koloru? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted January 26, 2013 Share Posted January 26, 2013 tinseth/morey w BT. Na degustacjach ludzie mówili, że BT zawyża IBU, mi się też tak wydaje. W jednym piwie wyliczył mi 102 IBU a organoleptycznie jest może z 80. A wg Twoich screenów BS podaje większą wartość Link to comment Share on other sites More sharing options...
copytko Posted January 26, 2013 Author Share Posted January 26, 2013 (edited) admiro, wolę angielski interface, niż, często nietrafne, polskie tłumaczenie. Odfermentowanie drożdży mam w obu programach ustawione na takie samo. Spróbuję dzisiaj zrobić transfer z Brewtargeta do Beersmitha i zdam relację. marbelka, używam takich samych formuł jak wyvern. wyvern, spróbuję policzyć goryczkę ręcznie dla receptury w pierwszym poście i porównamy wyniki. Zauważyłem też, że Brewtarget strasznie wariuje po wybraniu opcji zacierania i zmienia parametry gotowego piwa. EDIT: Ręcznie obliczona goryczka wynosi 18 IBU według Tinsetha. Ma się to nijak do wyników w obu programach. Edited January 26, 2013 by copytko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now