Jump to content

BeerSmith 2 a Brewtarget


copytko

Recommended Posts

Ostatnio mam trochę wolnego czasu i stwierdziłem, że pobawię się tak często zachwalanymi programami. Przeczytałem oba wątki dedykowane tym programom, ale nie widziałem żeby ktoś poruszał kwestię niezgodności między nimi - ja zauważyłem ich już kilka.

 

1. Style BJCP różnią się

 

Głównie jeśli chodzi o kolor piwa lub zawartość alkoholu. W Brewtargecie w recepturach często te wartości są modyfikowane i nie odpowiadają tak na prawdę normom BJCP. Jako przykład posłuży Koelsch, w którym kolory w SRM i w przeliczeniu na EBC różnią się od BeerSmithowych.

 

stylelc.jpg

 

2. Obliczenia też się różnią

 

Trzymając się już Koelscha - z BeerSmitha do Brewtargeta przeniosłem recepturę o nazwie Lloyd's Krispy Kolsch. Pozmieniałem parametry wszystkich używanych słodów, chmieli i innych, by odpowiadały tym z BeerSmitha, a także przeniosłem profil sprzętu do gotowania. Wyniki obliczeń wszystkich możliwych parametrów są różne, nawet pomimo ustawionych tych samych schematów działania (IBU według Tinsetha). Dodatkowo, Brewtarget ma także problemy z poprawnym importowaniem chmielu - mnoży wszystkie dawki przez 5, co trzeba ręcznie naprawiać.

 

receptury.jpg

 

Jeśli ktoś ma problem z odczytaniem danych na powyższym obrazku - poniżej zestawienie tabelaryczne.

 

tabelazp.jpg

 

Wiem, że wartości policzone przez obie aplikacje powinno się traktować tylko poglądowo, ale dziwi mnie aż taka rozbieżność wyników goryczki i zawartości alkoholu. Co o tym myślicie? Który z programów bardziej "koloryzuje"? :)

Edited by copytko
Link to comment
Share on other sites

Wiem, że wartości policzone przez obie aplikacje powinno się traktować tylko poglądowo, ale dziwi mnie aż taka rozbieżność wyników goryczki i zawartości alkoholu. Co o tym myślicie? Który z programów bardziej "koloryzuje"? :)

 

Ustaw sobie w BT język polski, natomiast i tak oba wyniki musisz traktować poglądowo.

Nie skalibrujesz areometru w/g wyliczeń FG żadnego z tych programów :)

 

Jeżeli chodzi o import/export formatu BeerXML to spróbuj odwrotnie BT - BS, wtedy możesz stwierdzić, że BS też źle importuje ;).

Link to comment
Share on other sites

tinseth/morey w BT. Na degustacjach ludzie mówili, że BT zawyża IBU, mi się też tak wydaje. W jednym piwie wyliczył mi 102 IBU a organoleptycznie jest może z 80. A wg Twoich screenów BS podaje większą wartość

Link to comment
Share on other sites

admiro, wolę angielski interface, niż, często nietrafne, polskie tłumaczenie. :) Odfermentowanie drożdży mam w obu programach ustawione na takie samo. Spróbuję dzisiaj zrobić transfer z Brewtargeta do Beersmitha i zdam relację.

 

marbelka, używam takich samych formuł jak wyvern.

 

wyvern, spróbuję policzyć goryczkę ręcznie dla receptury w pierwszym poście i porównamy wyniki.

 

Zauważyłem też, że Brewtarget strasznie wariuje po wybraniu opcji zacierania i zmienia parametry gotowego piwa. :)

 

 

EDIT:

 

Ręcznie obliczona goryczka wynosi 18 IBU według Tinsetha. Ma się to nijak do wyników w obu programach. :)

Edited by copytko
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.