Pierre Celis Posted January 25, 2013 Share Posted January 25, 2013 Wyciągnąłem to piwo z “piwniczki” ponieważ w weekend planuję uwarzyć coś ciemnego w stylu amerykańskim. Dobrze jest rozpoznać teren, zanim przystąpi się do roboty. Na tapetę biorę zatem brown ale w wariacji amerykańskiej, chmielonej mocniej, z użyciem lokalnych odmian chmielu. Brekle’s Brown uwarzono w San Francisco w Anchor Brewing Company. Browar słynie ze swojego Anchor Steam Beer (po polsku piwo parowe), które jest specjalnością Californii i prekursorem stylu piwnego zwanego california common. Pewnie będzie jeszcze okazja wziąć ten styl na tapetę, więc na razie zainteresowanych tematem odsyłam do źródeł, a sam przechodzę do meritum. Brekle’s Brown to piwo typu single hop, czyli nachmielone tylko jednym rodzajem chmielu, zarówno na goryczkę, jak i na aromat. W tym przypadku dochodzi zapewne jeszcze tak zwane chmielenie na zimno. Polega ono na dodaniu chmielu na etapie fermentacji/leżakowania celem uzyskania jeszcze intensywniejszego aromatu. W przypadku Brekle’s Brown zastosowano chmiel Citra. Jak sama nazwa mówi, należy spodziewać się wyraźnego aromatu cytrusowego, dość typowego dla piw rzemieślniczych zza wielkiej wody. Nazwa piwa pochodzi od nazwiska założyciela i pierwszego piwowara browaru Anchor – Gottlieba Brekle – na którego cześć trunek uwarzono. Na krawatce browar chwali się, że dzięki zastosowaniu specjalnego palonego słodu ich piwo zyskuje ciemny, rdzawy kolor i głębie smaku, ale bez typowej dla piw ciemnych ciężkości. Jak to mawiają – we will see … Brekle’s Brown – american brown ale Ekstrakt nieznany, alkohol 6% Wygląd: krystalicznie czyste, kasztanowe, z bujną puszystą beżową pianą o dość grubym ziarnie, która utrzymuje się dzielnie i pięknie znaczy szkło. Aromat: wyraźny i harmonijny – połączenie grejpfruta z opiekanym słodem i karmelem. Nic tu się nie wybija nadto, a wymienione trzy składniki znakomicie ze sobą współgrają. W miarę ogrzewania pojawiają się ciemne owoce – śliwki, czarna porzeczka, rodzynki. Wysycenie: umiarkowane, przyjemnie podszczypuje język. Smak: słodowo-owocowy (porzeczki czarne i czerwone), wyraźnie kwaskowaty. Czuć opiekane tosty i odrobinę orzechów. Stosunkowo wysoka goryczka (grejpfrutowa, żywiczna) dochodzi do głosu dość późno i przez chwilę pozostaje na języku. Nie jest ona na pewno tak intensywna jak w IPA. Bliżej jej do uczciwie nachmielonego pilznera. Odczucie w ustach: piwo jest stosunkowo wytrawne, pełnia nieco poniżej średniej. W odczuciu dość agresywne, szorstkie na co wpływa szczypiące wysycenie i grejpfrutowa, nieco ściągająca, goryczka. Wrażenie ogólne: Brekle’s Brown to ciekawe połączenie grzecznego brown ale z agresywnym india pale ale. Z jednej strony mamy tu przyjemną ciemno-słodową bazę z nutą opiekaną, orzechową, sporo ciemnych owoców oraz cytrusy w aromacie i goryczce. Piwo jest z jednej strony barwne i złożone, a z drugiej lekkie, sesyjne, pomimo sporej zawartości alkoholu (6%). W aromacie geniusz, w smaku .. mogło by być lepiej. Ktoś kiedyś wspominał, że chmiel Citra nie daje zbyt ciekawej goryczki i to piwo jest na to niezłym przykładem. Sumarycznie jest to jednak harmonijny zacny trunek i bez dwóch zdań należy mu się wysoka nota. Ocena: 7/10 Wyświetl pełny artykuł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now