chomiczon Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 Hejka. Pierwszy raz warzyłem piwo o tak wysokim Blg. Zacieranie 64°C - 40min i 72°C - 30min. Podczas chmielenia dodałem 0,5kg cukru kandyzowanego. Jestem ciekawy jak mocno są w stanie odfermentować drożdze T-58 z początkowego 20Blg. Temperatura fementacji około 21-22°C Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 (edited) http://www.fermentis...2/02/SFBT58.pdf http://www.piwo.org/...s-safbrew-t-58/ Obstawiam, że poniżej 3 nie zejdą, ale to tylko zgadnięcie. Finalne odfermentowanie zależy od wielu czynników, zrób FFT. Edited January 27, 2013 by crosis Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomiczon Posted January 27, 2013 Author Share Posted January 27, 2013 Czytałem opracowania z obydwu linków. Ciekawi mnie jednak praktyka Dodam, że drożdze suche uwadniałem nie robiąc wcześniej startera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
H.M. Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 Wg moich doświadczeń z tymi drożdżami i takim Blg, to powinny zejść do 5-6. 3?? Jak nie zobacze, to nie uwierze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 Raz tylko używałem T-58 - robiłem na nich witbiera z 12,5 zeszły mi do 1,5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
chomiczon Posted January 27, 2013 Author Share Posted January 27, 2013 Jak już przefermentuje to dam info do ilu zeszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
underoak Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 Rehydratyzowane, czy zadałeś gęstwe, starter? Ciekaw jestem, czy będziesz mieć po fermentacji wyczuwalny alkohol. Sam mam z tym problem i szukam odpowiedzi jak sobie z nim poradzić Pozdro! Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 Daj piwu dojrzeć Link to comment Share on other sites More sharing options...
astrobus Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 u mnie FES z 17 Blg na tych drożdżach zjechał do 7 przy zlewaniu na cichą. Po 2 tygodniach zabutelkowałem ale nie zeszło niżej. barley wine z 26 Blg zeszło na 9,5. po 2 tygodniach cichej doszło do 8. inny stout z 12 zszedł do 5. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now