Jump to content

Safbrew T-58 i 20Blg


Recommended Posts

Hejka.

 

Pierwszy raz warzyłem piwo o tak wysokim Blg. Zacieranie 64°C - 40min i 72°C - 30min.

Podczas chmielenia dodałem 0,5kg cukru kandyzowanego.

 

Jestem ciekawy jak mocno są w stanie odfermentować drożdze T-58 z początkowego 20Blg.

Temperatura fementacji około 21-22°C

Link to comment
Share on other sites

http://www.fermentis...2/02/SFBT58.pdf

http://www.piwo.org/...s-safbrew-t-58/

 

Obstawiam, że poniżej 3 nie zejdą, ale to tylko zgadnięcie. Finalne odfermentowanie zależy od wielu czynników, zrób FFT.

Edited by crosis
Link to comment
Share on other sites

Rehydratyzowane, czy zadałeś gęstwe, starter?

Ciekaw jestem, czy będziesz mieć po fermentacji wyczuwalny alkohol. Sam mam z tym problem i szukam odpowiedzi jak sobie z nim poradzić :D

Pozdro!

Link to comment
Share on other sites

u mnie FES z 17 Blg na tych drożdżach zjechał do 7 przy zlewaniu na cichą. Po 2 tygodniach zabutelkowałem ale nie zeszło niżej.

barley wine z 26 Blg zeszło na 9,5. po 2 tygodniach cichej doszło do 8.

inny stout z 12 zszedł do 5.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.