Marcin_P Posted January 27, 2013 Share Posted January 27, 2013 (edited) Witam Szanowne Grono Jestem mocno poczatkujacy jesli chodzi o robienie piwa. Dopiero zaczalem zabawe z BrewKitami i juz na poczatku zaczely sie schody. Przy dodawaniu do gorącej wody słody niechmielonego (zamiast cukru) moment zagapienia spowodowal przypalenie sie owego slodu na dnie garnka. Piwo mimo wszystko nastawilem. Drozdze ruszyly. Pytanie dla znawcow.... czy cos z tego bedzie? Czy tez bedzie sie nadawalo jedynie do wylania w trawnik? Duzo tego sie nie przyjaralo ale pewnie wystarczajaco zeby popsuc smak. Piwo 'English Bitter', słód jasny Biowin w syropie jakby to mialo miec jakies znaczenie Edited January 28, 2013 by elroy sprecyzowałem tytuł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slonx Posted January 28, 2013 Share Posted January 28, 2013 Będziesz miał Bitter palony Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted January 28, 2013 Share Posted January 28, 2013 Wyluzuj. Najwyżej osiągniesz tzw. kettle caramelisation. Poza tym moment nie wystarczy. Musiałbyś przetrzymać ten ekstrakt dłuższy czas, na bardzo mocnym ogniu, bez mieszania. Koniec końców dla bittera to wszystko w normie. Piwo będzie stylowe. Pzdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted January 28, 2013 Share Posted January 28, 2013 Daj znać co z tego wyszło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Undeath Posted January 28, 2013 Share Posted January 28, 2013 Jeżeli się mało przypaliło to nie będzie miało znaczenia dla smaku, gorzej jakbyś przypalone gotował jeszcze z 15-20 minut. Mi już z dwa razy zacier się przyjarał porządnie a w piwie nie było najmniejszej oznaki przypalenia! Więc jeżeli będzie w porządku w smaku to nie wylewaj, bo "wylać zawsze zdążysz" Nawet jak coś będzie czuć to do bitterów niektórzy dodają palonego jęczmienia do smaku więc nawet od stylu nie będzie odbiegać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin_P Posted January 28, 2013 Author Share Posted January 28, 2013 Tez tak myslalem ze bedzie najwyzej bardziej 'wytrawne' w smaku, ale wolalem sie upewnic. Dam znac jak wyszlo Jeszcze jakis konkurs wygram Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now