Jump to content

Przypalony ekstrakt słodowy - czy coś z tego będzie?


Recommended Posts

Witam Szanowne Grono

 

Jestem mocno poczatkujacy jesli chodzi o robienie piwa. Dopiero zaczalem zabawe z BrewKitami i juz na poczatku zaczely sie schody.

 

Przy dodawaniu do gorącej wody słody niechmielonego (zamiast cukru) moment zagapienia spowodowal przypalenie sie owego slodu na dnie garnka.

Piwo mimo wszystko nastawilem. Drozdze ruszyly.

 

Pytanie dla znawcow.... czy cos z tego bedzie? :) Czy tez bedzie sie nadawalo jedynie do wylania w trawnik? :)

Duzo tego sie nie przyjaralo ale pewnie wystarczajaco zeby popsuc smak.

 

Piwo 'English Bitter', słód jasny Biowin w syropie jakby to mialo miec jakies znaczenie ;)

Edited by elroy
sprecyzowałem tytuł.
Link to comment
Share on other sites

Wyluzuj. Najwyżej osiągniesz tzw. kettle caramelisation. Poza tym moment nie wystarczy. Musiałbyś przetrzymać ten ekstrakt dłuższy czas, na bardzo mocnym ogniu, bez mieszania. Koniec końców dla bittera to wszystko w normie. Piwo będzie stylowe.

Pzdr

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli się mało przypaliło to nie będzie miało znaczenia dla smaku, gorzej jakbyś przypalone gotował jeszcze z 15-20 minut. Mi już z dwa razy zacier się przyjarał porządnie a w piwie nie było najmniejszej oznaki przypalenia! Więc jeżeli będzie w porządku w smaku to nie wylewaj, bo "wylać zawsze zdążysz" :) Nawet jak coś będzie czuć to do bitterów niektórzy dodają palonego jęczmienia do smaku więc nawet od stylu nie będzie odbiegać :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.