yemu Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 taka ciekawostka w temacie: w odcinku Brew Strong nt. napowietrzania gorącej brzeczki: http://thebrewingnetwork.com/templates/TBN-DoubleColumn/images/download.png jako główny komponent odpowiedzialny za "kartonowy" zapach starego piwa wskazany jest 2-nonenol. co ciekawe w badaniu z obszaru dermatologii eksperymentalnej wykazano, ze ilość kwasów omega-7 (które są utleniane to 2-nonenolu) na skórze ludzkiej zwiększa się wraz z wiekiem, co prawdopodobnie prowadzi do tego, że starzy ludzie nieprzyjemnie pachną: tutaj abstrakt: http://www.nature.com/jid/journal/v116/n4/abs/5601027a.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now