Jump to content

stabilność smaku i aromatu piwa


yemu

Recommended Posts

taka ciekawostka w temacie:

 

w odcinku Brew Strong nt. napowietrzania gorącej brzeczki: http://thebrewingnetwork.com/templates/TBN-DoubleColumn/images/download.png jako główny komponent odpowiedzialny za "kartonowy" zapach starego piwa wskazany jest 2-nonenol.

 

co ciekawe w badaniu z obszaru dermatologii eksperymentalnej wykazano, ze ilość kwasów omega-7 (które są utleniane to 2-nonenolu) na skórze ludzkiej zwiększa się wraz z wiekiem, co prawdopodobnie prowadzi do tego, że starzy ludzie nieprzyjemnie pachną:

 

tutaj abstrakt: http://www.nature.com/jid/journal/v116/n4/abs/5601027a.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.