Jump to content

Słabe odfermentowanie WitBier-a


Recommended Posts

Proszę o doradzenie co mam zrobić z poniższą sytuacją:

 

Witbier po 8 dniach fermentacji burzliwej został zlany na fermentację cichą, na cichej jest już 3 dni, nie widać aby pracował,dzisiaj mierzyłem gęstość i okazało się że ma 8 Blg. podczas zlewania na cichą miał tyle samo. Czy mogę zadać ponownie drożdże, mam na zbyciu Wb-06 ( Na wiki widziałem przepis na wita któremu zadano inne drożdże na burzliwej a inne na cichej)

 

 

Skład zestawu który warzyłem:

 

słód pilzneński – 2.20 kg

słód pszeniczny – 1.40 kg

słód Aroma – 0.11 kg

kasza manna - 0.50 kg

kuskus – 0.22 kg

płatki owsiane górskie – 0.4 kg

płatki owsiane błyskawiczne – 0.13 kg

 

Kasze i płatki zostały wcześniej skleikowane

 

 

Zacieranie

50 st - 15 '

67 st - 90 '

72 st - 15 '

próba jodowa

filtracja

 

Końcowa gęstość 14,5 Blg

Edited by tomasznet
Link to comment
Share on other sites

Czy temperatura stabilna? Te drożdże strasznie chimeryczne, dałbym jeśli są możliwości na maxa do 24C

 

edit

Witbier po 8 dniach fermentacji burzliwej został zlany na fermentację cichą, na cichej jest już 3 dni, nie widać aby pracował,dzisiaj mierzyłem gęstość i okazało się że ma 8 Blg. podczas zlewania na cichą miał tyle samo.

teraz dopiero doczytałem,

Za szybko zlałeś na cichą, tam raczej już nic się nie wydarzy na korzyść odfermentowania.

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.