tomasznet Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 (edited) Proszę o doradzenie co mam zrobić z poniższą sytuacją: Witbier po 8 dniach fermentacji burzliwej został zlany na fermentację cichą, na cichej jest już 3 dni, nie widać aby pracował,dzisiaj mierzyłem gęstość i okazało się że ma 8 Blg. podczas zlewania na cichą miał tyle samo. Czy mogę zadać ponownie drożdże, mam na zbyciu Wb-06 ( Na wiki widziałem przepis na wita któremu zadano inne drożdże na burzliwej a inne na cichej) Skład zestawu który warzyłem: słód pilzneński – 2.20 kg słód pszeniczny – 1.40 kg słód Aroma – 0.11 kg kasza manna - 0.50 kg kuskus – 0.22 kg płatki owsiane górskie – 0.4 kg płatki owsiane błyskawiczne – 0.13 kg Kasze i płatki zostały wcześniej skleikowane Zacieranie 50 st - 15 ' 67 st - 90 ' 72 st - 15 ' próba jodowa filtracja Końcowa gęstość 14,5 Blg Edited January 29, 2013 by tomasznet Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 Temperatura fermentacji? Jakie drożdże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted January 29, 2013 Author Share Posted January 29, 2013 temperatura ok 22 st , drożdże Fermentis Safbrew S-33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 (edited) Czy temperatura stabilna? Te drożdże strasznie chimeryczne, dałbym jeśli są możliwości na maxa do 24C edit Witbier po 8 dniach fermentacji burzliwej został zlany na fermentację cichą, na cichej jest już 3 dni, nie widać aby pracował,dzisiaj mierzyłem gęstość i okazało się że ma 8 Blg. podczas zlewania na cichą miał tyle samo. teraz dopiero doczytałem, Za szybko zlałeś na cichą, tam raczej już nic się nie wydarzy na korzyść odfermentowania. Edited January 29, 2013 by josefik Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasznet Posted January 29, 2013 Author Share Posted January 29, 2013 A więc co radzisz ? Podnieść temperaturę czy też spróbować z zadaniem Fermentis Safbrew S-33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted January 29, 2013 Share Posted January 29, 2013 Trudno wyczuć, chyba wybrałbym opcję z wb-06, najszybciej załatwią sprawę i odfermentują do końca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now