Jump to content

Belgijskie drożdże z Brewlab.


Makaron

Recommended Posts

Niebawem do mnie dojdą następujące szczepy drożdży Ardennes, De dolle i Abby.Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć jakich profili smaku mogę się spodziewać to tych szczepach?

Niestety nie są one ogólno dostępne więc nie ma dokumentacji do nich, więc nie wiem czego się po nich spodziewać.

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy chodzi ci o porównanie z innymi producentami? Ardennes z Wyeast to jedne z lepszych i uniwersalnych na rynku.

Dają korzenne nuty. Robię na nich od Wita do DSA

 

edit

Abbey to też uniwersalne drożdże ale nie stosuje ich zbyt często bo wg mnie na pierwszym planie wybijają się alkoholowe nuty, da dalsze tło spychając owocowo przyprawowe doznania, co przy bardzo mocnych piwach nie każdy lubi. Abbey II jeszcze bardziej tą różnicę uwydatnia.

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem czy chodzi ci o porównanie z innymi producentami? Ardennes z Wyeast to jedne z lepszych i uniwersalnych na rynku.

Dają korzenne nuty. Robię na nich od Wita do DSA

 

edit

Abbey to też uniwersalne drożdże ale nie stosuje ich zbyt często bo wg mnie na pierwszym planie wybijają się alkoholowe nuty, da dalsze tło spychając owocowo przyprawowe doznania, co przy bardzo mocnych piwach nie każdy lubi. Abbey II jeszcze bardziej tą różnicę uwydatnia.

 

Dzięki.

 

Cokolwiek, porównania z innymi drożdżami bądz nawet przypuszczenia mile widziane.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.