boldo Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 Krótki artykuł "Kryzys na rynku piwa to problem dla producentów słodu" Adam Bogacz dla portalspozywczy.pl http://www.portalspozywczy.pl/inne/piwo/wiadomosci/kryzys-na-rynku-piwa-to-problem-dla-producentow-slodu,11858.html Najlepsza informacja to ilość słodu potrzebna na 1hl piwa. Wysoka poprzeczka dla szukających oszczędności Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 Najlepsza informacja to ilość słodu potrzebna na 1hl piwa. Wysoka poprzeczka dla szukających oszczędności Przytoczę ten fragment W Chinach ilość słodu potrzebna do wyprodukowania 1 hl piwa spadła do 7,75 kg, podczas gdy w Europie używa się średnio 13 kg. Co daje nam ~1,5kg na warkę 20L i to jest wyzwanie, a nie przerzucanie się cyferkami, czy ktoś ma wydajność 70 czy 73%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 (edited) Albo warzą naprawde lekkie piwa, albo oszczędzają na maxa. Napój piwopodobny z 60-70% zasypem ryżu... to jest coś Heh ciekawe jak to smakuje! Edited February 20, 2009 by Makaron Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 Albo warzą naprawde lekkie piwa, albo oszczędzają na maxa. Napój piwopodobny z 60-70% zasypem ryżu... to jest coś Heh ciekawe jak to smakuje! Teraz trochę popłyne... Jak to samkuje...??? Jak Lech,Tyskie,Harnaś itp... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 Ciekwe czemu u nas nie używa się ziemniaków tanie źródło skrobi. To byłoby cos Ziemniaczane Tyskie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
boldo Posted February 20, 2009 Author Share Posted February 20, 2009 (edited) Kiedyś czytało sie że wode zmienione w wino, chińczycy widać wina nie lubią to z wody i garstki słodu zrobili piwo. Mnie na studiach zaskoczyło ile z 1 kostki rosołowej i 1 słoiczka przecieru można zrobić zupy pomidorowej. Edited February 20, 2009 by boldo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maryush Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 Ciekwe czemu u nas nie używa się ziemniaków tanie źródło skrobi. To byłoby cos Ziemniaczane Tyskie. Bo by wyszedł bimberol Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 20, 2009 Share Posted February 20, 2009 Albo warzą naprawde lekkie piwa' date=' albo oszczędzają na maxa. Napój piwopodobny z 60-70% zasypem ryżu... to jest coś Heh ciekawe jak to smakuje![/quote'] Teraz trochę popłyne... Jak to samkuje...??? Jak Lech,Tyskie,Harnaś itp... Teraz już wiem dlaczego nie lubię tyskiego. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 21, 2009 Share Posted February 21, 2009 Hola hola hola... w końcu to Chiny kraj ryżem płynący, to niby z czego mieliby robić piwo z jęczmienia? Słód jęczmienny o przyprawa do piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 Skoro na 1hl używa się UE średnio 13 kg słody, to na 20 litrów jest to 0,26 kg słodu :o Europejskie browary muszą kumulacją cudów całego świata, skoro było o rozmnożeniu chleba i ryb, to czemu nie słody??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 (edited) Skoro na 1hl używa się UE średnio 13 kg słody, to na 20 litrów jest to 0,26 kg słodu yikes Coś chyba masz problemy z liczeniem 13/5=2,6 A tak w ogóle to już teraz wiem dlaczego na przemysłowych jest napisane "Zawiera słód jęczmienny" Edited February 22, 2009 by Jejski Link to comment Share on other sites More sharing options...
thobeta Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 A tak w ogóle to już teraz wiem dlaczego na przemysłowych jest napisane "Zawiera słód jęczmienny" Tak masz racje powinno być "uwaga produkt może zawierać śladowe ilości słodu jęczmiennego i chmielu" ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Coś chyba masz problemy z liczeniem 13/5=2,6 ... Dobrze jest, 1hl to 1000 l, a 20 l z tego to jest 0,5, czyli 0,5 z 13 kg, to jest 0,26 kg słodu Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Coś chyba masz problemy z liczeniem 13/5=2' date='6 ...[/quote']Dobrze jest, 1hl to 1000 l, a 20 l z tego to jest 0,5, czyli 0,5 z 13 kg, to jest 0,26 kg słodu Oj kolego winorobek, podstawówka się kłania. Jeśli hekto to wg Ciebie 1000, to ile to jest kilo np. 1 kilogram, to ile gramów? Także trochę wstyd, zwłaszcza jak się jeszcze przy tym upierasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 hektolitr (hekto- + fr. litre) metrol. ?s.? hl, jednostka objętości (pojemności) równa 100 litrom (100 dm3). Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 cześć przyznam szczerze że ja tez myślałem ze hektolitr to 1000 l http://pl.wikipedia.org/wiki/Hekto Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 O matko z córką,ludzie ogranijcie się!!! HEKTOLITR=100 LITRÓW!!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
winorobek Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Studia ogłupiają człowieka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Studia ogłupiają człowieka... Nooo spewnośćom spewnośćom :cool2: A na marginesie czy HEKTOR to 100R ? pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now