Jump to content

Ciekawa wiadomość z branży


boldo

Recommended Posts

Najlepsza informacja to ilość słodu potrzebna na 1hl piwa. Wysoka poprzeczka dla szukających oszczędności ;)

Przytoczę ten fragment

W Chinach ilość słodu potrzebna do wyprodukowania 1 hl piwa spadła do 7,75 kg, podczas gdy w Europie używa się średnio 13 kg.

Co daje nam ~1,5kg na warkę 20L i to jest wyzwanie, a nie przerzucanie się cyferkami, czy ktoś ma wydajność 70 czy 73%. ;)

Link to comment
Share on other sites

Albo warzą naprawde lekkie piwa, albo oszczędzają na maxa. Napój piwopodobny z 60-70% zasypem ryżu... to jest coś ;)

 

Heh ciekawe jak to smakuje!

Edited by Makaron
Link to comment
Share on other sites

Kiedyś czytało sie że wode zmienione w wino, chińczycy widać wina nie lubią to z wody i garstki słodu zrobili piwo.

 

Mnie na studiach zaskoczyło ile z 1 kostki rosołowej i 1 słoiczka przecieru można zrobić zupy pomidorowej.

Edited by boldo
Link to comment
Share on other sites

Albo warzą naprawde lekkie piwa' date=' albo oszczędzają na maxa. Napój piwopodobny z 60-70% zasypem ryżu... to jest coś ;)

 

Heh ciekawe jak to smakuje![/quote']

Teraz trochę popłyne...

Jak to samkuje...??? Jak Lech,Tyskie,Harnaś itp... ;)

Teraz już wiem dlaczego nie lubię tyskiego. JK

Link to comment
Share on other sites

Skoro na 1hl używa się UE średnio 13 kg słody, to na 20 litrów jest to 0,26 kg słodu yikes

Coś chyba masz problemy z liczeniem ;) 13/5=2,6

A tak w ogóle to już teraz wiem dlaczego na przemysłowych jest napisane "Zawiera słód jęczmienny" ;)

Edited by Jejski
Link to comment
Share on other sites

Coś chyba masz problemy z liczeniem :D 13/5=2' date='6 ...[/quote']

Dobrze jest, 1hl to 1000 l, a 20 l z tego to jest 0,5, czyli 0,5 z 13 kg, to jest 0,26 kg słodu :)

Oj kolego winorobek, podstawówka się kłania. :)

Jeśli hekto to wg Ciebie 1000, to ile to jest kilo np. 1 kilogram, to ile gramów? :D

Także trochę wstyd, zwłaszcza jak się jeszcze przy tym upierasz.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.