Hasintus Posted February 21, 2009 Share Posted February 21, 2009 Mam propozycję, aby utworzyć nowy dział w dziale opracowania, w którym można by zamieszczać charakterystykę poszczególnych szczepów drożdży. Często jest tak że, do zrobienia piwa w danym stylu mamy do wyboru kilka szczepów drożdży i do końca nie potrafimy się zdecydować, które wybrać. Chodzi o zbudowanie działu opisującego dany szczep. Warto by było najpierw przytoczyć charaktrystykę podaną przez producenta czy sprzedawcę a następnie opinię tych którzy używali danych drożdży. Pozwoli to na ułatwienie wyboru tym którzy z nich nie korzystali. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted February 21, 2009 Author Share Posted February 21, 2009 Może na pierwszy ogień dam opis ze strony producenta na drożdże płynne Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen: Niemieckie drożdże pszeniczne, najczęściej używane przez niemieckie browary niż inne tego rodzaju. Przodująca produkcja estrów bananowych, fenoli, posmaków goździkowych. Bardzo dobrze odfermentowujące, co powoduje cierpki i orzeźwiający posmak na końcu. Drożdże te pozostają w zawiesinie wraz z substancjami białkowymi pochodzącymi ze słodu pszenicznego. Niekiedy używane razem z drożdżami lagerowymi, aby poprawić ogólną wytrawność piwa. Wysoki poziom CO2 w piwie, typowo 2,7 ? 3,2 objętości pożądany jest dla dobrej ekspozycji cech tych drożdży. Ten szczep jest szczepem typowo górnej fermentacji i wymaga zapewnienia 33% miejsca nad brzeczką w fermentorze na ewentualną pianę. W miarę Pozyskiwania tej samej gęstwy do następnych Warek będzie malała produkcja estrów. Flokulacja: niska Odfermentowanie: 73-77% Zakres temperatur: 64-75° F (18-24° C) Tolerancja alkoholu: w przybliżeniu 10% ABV Style: Dunkelweizen Fruit Beer Hefe-Weizen Roggenbier (German Rye Beer) Weizen/Weissbier Weizenbock Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted February 21, 2009 Share Posted February 21, 2009 Całkiem niezły pomsył (+). Jakby coś trzeba było tłumaczyć,jestem otwarty. Poza tym taka wymiana informacji zawsze rodzi konkretne dyskusje na temat odczuć poszczególnych osób. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 Bardzo fajny pomysł (+). Proponuję zasadę jeden szczep=jeden wątek. Można też zrobić poddziały na suche i płynne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marusia Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 Jeden szczep = jeden wątek, koniecznie. Bardzo dobry pomysł. Co do Weihenstephanerów chętnie się wypowiem, bo ich dużo używam, ale poczekam na te osobne wątki, a ten trzeba chyba potraktować jako organizacyjny - bo się potem wyszukiwarka pogubi;-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 Może na pierwszy ogień dam opis ze strony producenta na drożdże płynne Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen: Bardzo dobry pomysł. Proponuję żeby przy każdym tłumaczeniu dodać link do oryginalnego tekstu ze strony Wyeast. Bo pewnie głównie będzie to baza drożdży Wyeast. Niekiedy używane razem z drożdżami lagerowymi, aby poprawić ogólną wytrawność piwa. O... ciekawostka... Tzn do 3068 dodać trochę drożdży lagerowych?? Robił ktoś tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted February 22, 2009 Author Share Posted February 22, 2009 Jeden szczep = jeden wątek, koniecznie. Bardzo dobry pomysł.Co do Weihenstephanerów chętnie się wypowiem, bo ich dużo używam, ale poczekam na te osobne wątki, a ten trzeba chyba potraktować jako organizacyjny - bo się potem wyszukiwarka pogubi;-) Właśnie na to liczę. No to poczekajmy aż się wypowie ADM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 Jeden szczep = jeden wątek' date=' koniecznie. Bardzo dobry pomysł.Co do Weihenstephanerów chętnie się wypowiem, bo ich dużo używam, ale poczekam na te osobne wątki, a ten trzeba chyba potraktować jako organizacyjny - bo się potem wyszukiwarka pogubi;-)[/quote'] Właśnie na to liczę. No to poczekajmy aż się wypowie ADM. Tak zrobimy, już rano zastanawiałem się, jak to technicznie wykonać. Czy jako subforum w dziale artykuły (wolałbym szczerze mówiąc nie, z pewnych powodów technicznych), czy też jako kategoria, tak jak to było z BJCP Można to połączyć zresztą jako kategoria pt. "Tłumaczenia tekstów anglojęzycznych" lub coś w tym stylu. Napiszcie proszę, jak będzie wygodniej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted February 22, 2009 Author Share Posted February 22, 2009 Można to połączyć zresztą jako kategoria pt. "Tłumaczenia tekstów anglojęzycznych" lub coś w tym stylu. Napiszcie proszę, jak będzie wygodniej Według mnie najważniejsze nie jest tłumaczenie tego co podaje producent ale praktyczne opinie użytkowników na temat danych drożdży. Więc czytelniej byłoby gdyby powstał osobny poddział drożdże, jeżeli to mozliwe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BaronVonZuk Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 IMO powinniśmy połączyć tłumaczenia producenta z opiniami użytkowników. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marusia Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 IMO powinniśmy połączyć tłumaczenia producenta z opiniami użytkowników. Tak jest, Baronie, też jestem tego zdania. W końcu trzeba się do czegoś odnieść, a do czego, jak nie do opisu producenta:) Hasintusowi pewnie chodziło o to, że opis producenta każdy może sobie znaleźć, tylko po co szukać, skoro będziemy te drożdże "obgadywać" tutaj:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted February 22, 2009 Author Share Posted February 22, 2009 Hasintusowi pewnie chodziło o to, że opis producenta każdy może sobie znaleźć, tylko po co szukać, skoro będziemy te drożdże "obgadywać" tutaj:) Mi chodzi dokładnie o to samo co Wam. Najpierw tłumaczenie opisu producenta (nie wszyscy znają angielski/francuski/niemiecki...) następnie opinie i wypowiedzi na temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 23, 2009 Share Posted February 23, 2009 Za chwilkę dodam nowy dział do Forum. Aby opis się zgadzał - opracowanie będzie dotyczyło Wyeast, prawda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marusia Posted February 23, 2009 Share Posted February 23, 2009 Aby opis się zgadzał - opracowanie będzie dotyczyło Wyeast, prawda? Ja wiem - po co zawężać, ja jestem ciekawa komentarzy do drożdży suchych, bo nie używam. Nie wystarczy "Drożdże piwowarskie"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Infam Posted February 23, 2009 Share Posted February 23, 2009 Aby opis się zgadzał - opracowanie będzie dotyczyło Wyeast' date=' prawda?[/quote']Ja wiem - po co zawężać, ja jestem ciekawa komentarzy do drożdży suchych, bo nie używam. Nie wystarczy "Drożdże piwowarskie"? Poza tym jeszcze niedawno były dostępne płynne WLP (nie wiem dlaczego w takim stopniu zostały wyparte przez Wyeast, cena?). Jeśli powrócą to będą godne opinii w tym wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 23, 2009 Share Posted February 23, 2009 Dokładnie. Dział Drożdże, może być z podziałem na suche i płynne lub górne i dolne, ale nie musi. Warto byłoby też opracować jakiś schemat tytułowania wątków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted February 23, 2009 Author Share Posted February 23, 2009 Tylko wyeast to za mało, niekiedy jest możliwość kupienia z zagranicy WLP i wtedy takie opracowanie może być przydatne w wyborze (tu jest szansa ze użytkownicy z poza kraju coś napiszą). Albo suche danstar, nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem, a są dostępne w Polsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 23, 2009 Share Posted February 23, 2009 Tylko wyeast to za mało, niekiedy jest możliwość kupienia z zagranicy WLP i wtedy takie opracowanie może być przydatne w wyborze (tu jest szansa ze użytkownicy z poza kraju coś napiszą). Albo suche danstar, nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem, a są dostępne w Polsce. Podobnie jak Fermentis czy Brewferm. Nie ma się co sztucznie oganiczać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 23, 2009 Share Posted February 23, 2009 Jeśli więc chodzi o systematykę postów, proponuję proste nazewnictwo Nazwa producenta, nr katalogowy, nazwa handlowa ewetualnie w nawiasie na końcu [ale], [lager] [wheat] Jak uważacie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 23, 2009 Share Posted February 23, 2009 Jeśli więc chodzi o systematykę postów, proponuję proste nazewnictwo Nazwa producenta, nr katalogowy, nazwa handlowa ewetualnie w nawiasie na końcu [ale], [lager] [wheat] Jak uważacie ? Po przemyśleniu, sadzę, że nie trzeba tego dodatku w nawiasie, ani podziału na suche czy płynne. Każdy średnio inteligenty użytkownik zrozumie z dyskusji o czym jest mowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 23, 2009 Share Posted February 23, 2009 Po przemyśleniu, sadzę, że nie trzeba tego dodatku w nawiasie, ani podziału na suche czy płynne. Każdy średnio inteligenty użytkownik zrozumie z dyskusji o czym jest mowa. Racja..bo i każdy będzie przeszukiwał to co np. już ma w domu, lub na oku Oki - w takim razie, za parę chwil postaram się zmodyfikować ten dział, gdzie teraz jest min. BJCP i dodamy forum w temacie drożdży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 24, 2009 Share Posted February 24, 2009 Kategoria zmodyfikowana, nowe forum zostało dodane pod BJCP. Kto z moderatorów (lub którzy) będą się opiekowali tym działem ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 24, 2009 Share Posted February 24, 2009 Jeśli nie byłoby chętnych to ja mogę podglądać dział. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 24, 2009 Share Posted February 24, 2009 suche danstar, nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem, a są dostępne w Polsce. No właśnie poszukuję ich na potrzeby sklepowe. To ciekawy szczep i chciałbym mieć je w ofercie. Widziałeś gdzieś dostępne ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted February 24, 2009 Share Posted February 24, 2009 suche danstar' date=' nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem, a są dostępne w Polsce.[/quote']No właśnie poszukuję ich na potrzeby sklepowe. To ciekawy szczep i chciałbym mieć je w ofercie. Widziałeś gdzieś dostępne ? Ja widziałem je tutaj http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=index&cPath=17_5 pozdr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now