Alban Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Witajcie. Ostatnio oglądałem na youtubie nagranie z Forum Technologii Browarniczych: ([media] [/media]) Z tego co mówi tu Kopyr można wywnioskować, że w Polsce piwowarstwo domowe rozwinięte jest lepiej niż w Niemczech. Nieco mnie to zadziwiło, byłem przekonany, że kto jak to ale Niemcy powinni warzyć swoje własne piwo w domach. Być może faktycznie szeroki wybór dobrych piw w sklepach sprawia, że nie muszą "się męczyć"... Czy wiecie jak sprawa z rozwojem piwowarstwa domowego wygląda poza Polską? Nie tylko w Niemczech. Nie chodzi oczywiście o mikrobrowary i browary restauracyjne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mcpol1 Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Ja staram się rozwijać... w Austrii Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 W Irlandii dzieje sie sporo Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Witam Kiedyś gdzieś ( chyba na konkurencyjnym forum ) czytałem że w USA co 50 piwo pochodzi z domowego browaru Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 w Polsce piwowarstwo domowe rozwinięte jest lepiej niż w Niemczech Mieszkałem tam kilka lat; to bardzo dziwny naród, oczywiście z naszego punktu widzenia i bardzo przepisowy można by rzec działający wyłącznie na podstawie jasno sprecyzowanej instrukcji postępowania . Czyli: dom jest do mieszkania, a nie do warzenia piwa. Piwo kupuje się w Gätrenkehaus (czyli sklep wodopojowy), druga sprawa, że oni mają w tym temacie gorsze niż my przepisy: http://www.piwo.org/...stwo +niemczech Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alban Posted February 6, 2013 Author Share Posted February 6, 2013 Mają przecież sklepy internetowe dla piwowarów i fora, na których zarejestrowanych jest całkiem sporo ludzi, więc chyba jakoś sobie radzą. Wątpię także, czy Polacy mieszkający w Niemczech zaopatrują się w surowce w polskich sklepach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alban Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 Trafiłem na jedno z niemieckich for dla piwowarów domowych (http://hobbybrauer.de/), zarejestrowanych jest tam ponad 6100 użytkowników, którzy napisali 229645 postów w 17392 tematach, dla porównania na naszym forum mamy 5300 użytkowników i 185997 napisanych postów, więc chyba nie jest tak źle z piwowarstwem domowym w Niemczech jak możnaby sądzić po opisanych przez Was problemach z przepisami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts