Jump to content

Jak zrobić 25l warkę mając 20l garnek?


Recommended Posts

Witam serdecznie!

 

Zamówiłem sobie zestaw na witbiera, z tym że wszystkie słody i pszenica są w jednym worku (każdy słód miał być osobno, żebym mógł to podzielić na 2 warki po 12l). Teraz jak to jest wymieszane to nie chciał bym dzielić na 2 części, bo nie wiadomo co z tego wyjdzie;)

Pomyślałem o zakupie większych fermentorów, żeby zrobić jedną wark 25l, tylko czy da się to zrobić przy garnku 20l?

Z zacieraniem myślę, że nie było by problemu 15l wody i 4,5kg towaru powinienem zmieścić. Zastanawiam się tylko co z chmieleniem? Np 17l chmielić, a resztę mogę pogotować osobno(tylko jak długo?) i później wymieszać?

Link to comment
Share on other sites

Gdybym się zdecydował gotować w 2 garnkach, to brzeczkę bez chmielu jak długo gotować?

Drugie pytanie, gdybym chciał zacierać z mniejszą ilością wody to ile minimalnie tej wody można dać? jeżeli wg przepisu jest 1:3 to da rade np 1:2 ?

Link to comment
Share on other sites

ja bym chyba dolał wody,sporo roboty jak na 25l jak tak to już bym robił dwie po 17 :)

da radę 1:2 robią nawet 1:1.5 podobno jak gęściej to lepsza wydajność,ale nie sprawdzałem

Edited by Gawon
Link to comment
Share on other sites

Masz witbiera, czyli pszenica niesłodowana, a więc potencjalne problemy z filtracją. Raczej staraj się zachować minimum 1:3,5 jako stosunek zasyp:woda.

 

Ja bym zrobił tak: zatarł to wszystko, a potem zrobił dwie warki, sterując BLG: jedna będzie nieco bardziej wodnista, druga bardziej ekstraktywna.

 

Druga metoda to faktycznie kupno wiadra. Wtedy wysładzasz do pełnego gara, a potem uzupełniasz wodą w wiadrze. Ja tak mam zawsze, bo zasypy robię na 25l a gotuję w garze 30l. Biorąc pod uwagę, że nie zaleję gara do pełna oraz odparowanie zazwyczaj wychodzi mi 23l o gęstości większej niż zakładałem - potem uzupełniam wodą.

 

U Ciebie to drugie nie zagra, bo ile wysłodzisz? Do 17-18l, co wg mnie spowoduje, że jednak dużo cukrów zostanie Ci w młócie... jednak zostałbym przy 2 oddzielnych warkach.

Edited by crosis
Link to comment
Share on other sites

Podzieliłem słód na 2 części tym razem. Właśnie jestem w trakcie chmielenia :cool:

 

Jednak chciał bym zacząć robić warki po ok 20l bez wymiany garnka. Zazwyczaj wysładzam ile się da i powiedzmy, że robiąc taką warkę 20l, udało by mi się uzyskać ok. 20-22l brzeczki. Do chmielenia wlał bym powiedzmy 17l do garnka głównego. Resztę mogę gotować osobno bez chmielu? Jeżeli tak to jak długo?

Link to comment
Share on other sites

Jeszcze jedna sprawa. Wita robię na s-33 i wyczytałem na opakowaniu, że jest to porcja drożdży na 20-30 litrów, a ja będę tu miał koło 13l. Coś złego się stanie jak dam całą paczką na te 12-13l? Proszę o szybką odp. bo zacząłem juz moczyć te drożdże ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.