renegade Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Witam serdecznie! Zamówiłem sobie zestaw na witbiera, z tym że wszystkie słody i pszenica są w jednym worku (każdy słód miał być osobno, żebym mógł to podzielić na 2 warki po 12l). Teraz jak to jest wymieszane to nie chciał bym dzielić na 2 części, bo nie wiadomo co z tego wyjdzie;) Pomyślałem o zakupie większych fermentorów, żeby zrobić jedną wark 25l, tylko czy da się to zrobić przy garnku 20l? Z zacieraniem myślę, że nie było by problemu 15l wody i 4,5kg towaru powinienem zmieścić. Zastanawiam się tylko co z chmieleniem? Np 17l chmielić, a resztę mogę pogotować osobno(tylko jak długo?) i później wymieszać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 (edited) Możesz pozostałą brzeczkę gotować w innym garze. Lub wymieszać slody i podzielić na 2 części Edited February 4, 2013 by anteks Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 Warzysz brzeczkę gęstszą - mnie tak przeważnie wychodzi - o 2-3 st blg. W fermentatorze uzupełnij wodą źródlaną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
scooby_brew Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 (edited) Ja bym po prostu dobrze wymieszał słody i podzielił na dwie części. Zrób z tego 2 osobne warki, tak jak chciałeś, bez kombinowania. Edited February 4, 2013 by scooby_brew Link to comment Share on other sites More sharing options...
renegade Posted February 4, 2013 Author Share Posted February 4, 2013 Gdybym się zdecydował gotować w 2 garnkach, to brzeczkę bez chmielu jak długo gotować? Drugie pytanie, gdybym chciał zacierać z mniejszą ilością wody to ile minimalnie tej wody można dać? jeżeli wg przepisu jest 1:3 to da rade np 1:2 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 (edited) ja bym chyba dolał wody,sporo roboty jak na 25l jak tak to już bym robił dwie po 17 da radę 1:2 robią nawet 1:1.5 podobno jak gęściej to lepsza wydajność,ale nie sprawdzałem Edited February 4, 2013 by Gawon Link to comment Share on other sites More sharing options...
crosis Posted February 4, 2013 Share Posted February 4, 2013 (edited) Masz witbiera, czyli pszenica niesłodowana, a więc potencjalne problemy z filtracją. Raczej staraj się zachować minimum 1:3,5 jako stosunek zasyp:woda. Ja bym zrobił tak: zatarł to wszystko, a potem zrobił dwie warki, sterując BLG: jedna będzie nieco bardziej wodnista, druga bardziej ekstraktywna. Druga metoda to faktycznie kupno wiadra. Wtedy wysładzasz do pełnego gara, a potem uzupełniasz wodą w wiadrze. Ja tak mam zawsze, bo zasypy robię na 25l a gotuję w garze 30l. Biorąc pod uwagę, że nie zaleję gara do pełna oraz odparowanie zazwyczaj wychodzi mi 23l o gęstości większej niż zakładałem - potem uzupełniam wodą. U Ciebie to drugie nie zagra, bo ile wysłodzisz? Do 17-18l, co wg mnie spowoduje, że jednak dużo cukrów zostanie Ci w młócie... jednak zostałbym przy 2 oddzielnych warkach. Edited February 4, 2013 by crosis Link to comment Share on other sites More sharing options...
renegade Posted February 5, 2013 Author Share Posted February 5, 2013 Podzieliłem słód na 2 części tym razem. Właśnie jestem w trakcie chmielenia Jednak chciał bym zacząć robić warki po ok 20l bez wymiany garnka. Zazwyczaj wysładzam ile się da i powiedzmy, że robiąc taką warkę 20l, udało by mi się uzyskać ok. 20-22l brzeczki. Do chmielenia wlał bym powiedzmy 17l do garnka głównego. Resztę mogę gotować osobno bez chmielu? Jeżeli tak to jak długo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Myślę że wystarczy parę minut Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek80 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Mam garnek 11 litrów a taką warkę uwarzyłem (około 11Blg). Po chmieleniu rozwadniam i daje radę. Podczas zacierania niestety jest ciężko:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Witam Nowy trend HGB w piwowarstwie domowym ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
renegade Posted February 5, 2013 Author Share Posted February 5, 2013 Jeszcze jedna sprawa. Wita robię na s-33 i wyczytałem na opakowaniu, że jest to porcja drożdży na 20-30 litrów, a ja będę tu miał koło 13l. Coś złego się stanie jak dam całą paczką na te 12-13l? Proszę o szybką odp. bo zacząłem juz moczyć te drożdże Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek80 Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Większy problem to dodanie mniejszej ilości drożdzy. Odpowiedź - nic, najwyżej zakończ namnażanie wcześniej - ilość komórek drożdzowych będzie mniejsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Witam Jak ma zakonczyć namnażanie wcześniej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mckolek Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 a zabyje ich połowę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now