Dbidzi Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 (edited) Witam, dzisiaj zamierzam nastawić canadian blonde coopersa + 1 kg suchej maltozy jasnej. Mam dylemat, ponieważ nie wiem jakich drożdży użyć- dodawanych do puszki czy Saftbrew S-33. Saftbrew zakupiłem, ponieważ zauważyłem, że nie polecacie dedykowanych drożdży dołączanych do puchy a w sklepie nie było zbyt wielkiego wyboru i te polecił mi inny (bardziej zaawansowany) piwowar. Piwu mogę zapewnić temperaturę fermentacji około 20-21 stopni lub 17-18. Chciałbym, żeby wyszedł lager : P. Jeszcze mam pytanie co do tej maltozy, rozpuścić ją tak jak cukier w gorącej wodzie czy sposób postępowania z nią jest inny? Tak mnie jeszcze naszło, jeżeli chcę uzyskać odrobinę większy % warto dodać powiedzmy 250g cukru oprócz tej maltozy czy popsuje to smak? Pozdrawiam. Aa, Irish Stout w temacie o którym wywiązała się burzliwa dyskusja jakieś 2 tygodnie temu wyszedł bardzo dobry- gorzki, z mocno kawowym, palonym posmakiem i gęstą pianą - taki jak powinien być : ). Edited February 5, 2013 by Dbidzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeryBerry Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 używałem tych drożdży tylko razi i to do kolsha, ale moim zdaniem KAŻDE drożdże są lepsze od tych z puchy. Więc jeśli masz tylko s-33 i te z puszki to się nie zastanawiaj tylko dawaj s-33. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Piwu mogę zapewnić temperaturę fermentacji około 20-21 stopni lub 17-18. Chciałbym, żeby wyszedł lager : P. No to średnio masz warunki na lagera , S-33 to drożdże górnej fermentacji te 17-18°C to lepsza opcja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dbidzi Posted February 5, 2013 Author Share Posted February 5, 2013 (edited) Dobra, czyli temperatura ustalona, teraz pytanie czy drożdże coopersa będą w tak niskiej pracować, S-33 opymalną mają 15-20 stopni według instrukcji, a dodawane do puchy od 21 do 27. Edited February 5, 2013 by Dbidzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 (edited) Chyba nie rozumiem... zamierzasz użyć s-33, optymalna temp. dla nich to 15-24°C więc jest ok. Te coopersa co były do puchy dołączone to najlepiej wywal do kosza, ewentualnie zostaw na czarną godzinę. Edited February 5, 2013 by Gąska Link to comment Share on other sites More sharing options...
renegade Posted February 5, 2013 Share Posted February 5, 2013 Też robiłem to piwko, również użyłem maltozy. Wyszło niezłe tylko kolor jakiś dziwny, bo powinno być jasne, a moje wyszło bardziej takie rubinowe Napisz jaki Ty uzyskałeś kolor, bo jestem ciekaw czy cos z moim było nie tak (to była moja pierwsza warka) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now