GaGacek Posted February 24, 2009 Share Posted February 24, 2009 (edited) 1-3 - przygoda z ekstraktami 4 - Brown Ale - zestaw z BA 5 - Koelach - zestaw z BA 6 -A'la Grodziskie - zestaw z BA 7 - Pszeniczne Ciemne - zestaw z BA 8 -Stout Owsiany - zestaw z BA 9 - Powiew Azji - imbirowe Skład: Caraamber ? 0,24 kg Carared ? 0,1 kg Pilzneński ? 4,0 kg Lubelski ? 35 g Marynka ? 25 g Świeży imbir ? 0,1 kg Drożdze S-23 Przerwy: 52C 10 min 63C 25 min 72C 40 min Gotowanie: 35 g Marynki 0 min 25g lubelskiego 60 min 100g tartego imbiru 60 min Koniec 70 min Wyszło 24,5 L o ekstrakcie 12 °Blg. Edited February 27, 2009 by GaGacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted February 24, 2009 Author Share Posted February 24, 2009 (edited) 10 - Imieninowe Skład: Carapils ? 0,2 kg Monachijski ? 0,2 kg Pilzneński ? 3,2 kg Lubelski ? 30 g Marynka ? 30 g Drożdze S-23 Przerwy: 65 C 30 min 72 C 30 min Gotowanie: 30 g marynki 0 min 20 g lubelskiego 20 min 10 g lubelskiego 60 min koniec 90 min Wyszło 22L ekstraktu 12 °Blg Edited February 27, 2009 by GaGacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
kristof1984 Posted February 24, 2009 Share Posted February 24, 2009 10 - Imieninowe Skład: Carapils ? 0,2 kg Monachijski ? 0,2 kg Pilzneński ? 3,2 kg Lubelski ? 30 g Marynka ? 30 g Drożdze S-23 Monachijskiego chyba troche mało by mogł wpłynąć na smak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted February 24, 2009 Author Share Posted February 24, 2009 10 - Imieninowe Skład: Carapils ? 0' date='2 kg Monachijski ? 0,2 kg Pilzneński ? 3,2 kg Lubelski ? 30 g Marynka ? 30 g Drożdze S-23 [b'] Monachijskiego chyba troche mało by mogł wpłynąć na smak. Jako, że eksperymentuje to chętnie zwiększe jego udział w zasypie w następnej podobnej warce, dzięki za radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted February 24, 2009 Author Share Posted February 24, 2009 (edited) 11 - Kolońskie Skład: Pilzneński ? 3,7 kg Pszeniczny ? 0,5 kg Lubelski - 60 g Drożdze S-33 Przerwy: 52 C ? 15 min 63 C ? 50 min 73 C - 10 Gotowanie 35 g lubelskiego 10 min 25 g lubelskiego 60 min Koniec 70 min Wyszło 26,5 L ekstraktu 12,2 °Blg Edited February 27, 2009 by GaGacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Gotowanie 70 min:35 g Marynki 0 min Przepraszam za niewiedzę ale jak mam to rozumieć ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Gotowanie 70 min:35 g Marynki 0 min Przepraszam za niewiedzę ale jak mam to rozumieć ? W tym przypadku pewnie miało być 90 minut. Ale można tez dodać chmiel na 0 minut. Czyli chwilę po zakończeniu gotowania. Można też dodać np w -5 minut. Czyli 5 minut po zakończeniu gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kopyr Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Gotowanie 70 min:35 g Marynki 0 min Przepraszam za niewiedzę ale jak mam to rozumieć ? Pozdrawiam W tym przypadku oznacza, to, że Marynkę wsypujesz od początku. Trochę zamieszanie jest z tego powodu, że niektórzy liczą minuty od początku, czyli od 0' do 90', a niektórzy od końca, taki przykład podał Stasiek. Tutaj z racji, że to goryczkowy, na 100% jest zastosowany ten pierwszy rodzaj notacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kempes Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Dzięki Stasiek, kopyr:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
wena Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Koledzy powinni pisać bardziej przejrzyście, aby nowi adepci sztuki piwowarskiej mieli jasność w dozowaniu chmielu. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted February 27, 2009 Author Share Posted February 27, 2009 (edited) Poprawiłe,. Czy tak jest czytelniejsze? Edited February 27, 2009 by GaGacek Link to comment Share on other sites More sharing options...
GaGacek Posted April 14, 2009 Author Share Posted April 14, 2009 12 - Siuks Skład: Pale Ale ? 3,2 kg Carared ? 0,7 kg Marynka ? 20g Lubelski ? 30 g Drożdże S-04 Przerwy: 62C ? 60 min 72C - 20 min Gotowanie: 20 g Marynki w 5 min gotowania 30g Lubelskiego w 30 min gotowania STOP w 60 minucie Wyszło 24L ekstraktu 12 °Blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now