Jump to content

Domowy browar Naturales


Recommended Posts

1-3 - przygoda z ekstraktami

4 - Brown Ale - zestaw z BA

5 - Koelach - zestaw z BA

6 -A'la Grodziskie - zestaw z BA

7 - Pszeniczne Ciemne - zestaw z BA

8 -Stout Owsiany - zestaw z BA

 

 

9 - Powiew Azji - imbirowe

 

Skład:

Caraamber ? 0,24 kg

Carared ? 0,1 kg

Pilzneński ? 4,0 kg

Lubelski ? 35 g

Marynka ? 25 g

Świeży imbir ? 0,1 kg

Drożdze S-23

 

Przerwy:

52C 10 min

63C 25 min

72C 40 min

 

Gotowanie:

35 g Marynki 0 min

25g lubelskiego 60 min

100g tartego imbiru 60 min

Koniec 70 min

 

Wyszło 24,5 L o ekstrakcie 12 °Blg.

Edited by GaGacek
Link to comment
Share on other sites

10 - Imieninowe

 

Skład:

Carapils ? 0,2 kg

Monachijski ? 0,2 kg

Pilzneński ? 3,2 kg

Lubelski ? 30 g

Marynka ? 30 g

Drożdze S-23

Przerwy:

65 C 30 min

72 C 30 min

 

Gotowanie:

30 g marynki 0 min

20 g lubelskiego 20 min

10 g lubelskiego 60 min

koniec 90 min

 

 

Wyszło 22L ekstraktu 12 °Blg

Edited by GaGacek
Link to comment
Share on other sites

10 - Imieninowe

 

Skład:

Carapils ? 0' date='2 kg

Monachijski ? 0,2 kg

Pilzneński ? 3,2 kg

Lubelski ? 30 g

Marynka ? 30 g

Drożdze S-23

[b']

Monachijskiego chyba troche mało by mogł wpłynąć na smak.

Jako, że eksperymentuje to chętnie zwiększe jego udział w zasypie w następnej podobnej warce, dzięki za radę.

Link to comment
Share on other sites

11 - Kolońskie

 

Skład:

Pilzneński ? 3,7 kg

Pszeniczny ? 0,5 kg

Lubelski - 60 g

Drożdze S-33

 

Przerwy:

52 C ? 15 min

63 C ? 50 min

73 C - 10

 

Gotowanie

 

35 g lubelskiego 10 min

25 g lubelskiego 60 min

Koniec 70 min

 

Wyszło 26,5 L ekstraktu 12,2 °Blg

Edited by GaGacek
Link to comment
Share on other sites

Gotowanie 70 min:

35 g Marynki 0 min

Przepraszam za niewiedzę ale jak mam to rozumieć ?

W tym przypadku pewnie miało być 90 minut. :D

 

Ale można tez dodać chmiel na 0 minut. Czyli chwilę po zakończeniu gotowania.

Można też dodać np w -5 minut. Czyli 5 minut po zakończeniu gotowania.

Link to comment
Share on other sites

Gotowanie 70 min:

35 g Marynki 0 min

Przepraszam za niewiedzę ale jak mam to rozumieć ?

Pozdrawiam

W tym przypadku oznacza, to, że Marynkę wsypujesz od początku.

 

Trochę zamieszanie jest z tego powodu, że niektórzy liczą minuty od początku, czyli od 0' do 90', a niektórzy od końca, taki przykład podał Stasiek. Tutaj z racji, że to goryczkowy, na 100% jest zastosowany ten pierwszy rodzaj notacji.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

12 - Siuks

 

Skład:

Pale Ale ? 3,2 kg

Carared ? 0,7 kg

Marynka ? 20g

Lubelski ? 30 g

Drożdże S-04

 

Przerwy:

62C ? 60 min

72C - 20 min

 

Gotowanie:

20 g Marynki w 5 min gotowania

30g Lubelskiego w 30 min gotowania

STOP w 60 minucie

 

Wyszło 24L ekstraktu 12 °Blg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.