Reynevan Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 Witam, uwarzyłem piwo 26 stycznia , tydzień później t.j. 2 lutego przelałem na cichą i tu zaczęło się robić ciekawie - po kilku dniach zaczeło bulgać. Czyli myślę sobie dofermentowuje - bardzo dobrze! Drożdże safale 04 powinny już skończyć dawno temu fermentację ale do dnia dzisiejszego nadal bulga. Nie za często ale jednak ciśnienie pomału rośnie. Zakupiłem refraktometr ( 130 zł w Poznaniu - wiem że można taniej z ebaya ale wolałem dotknąć, obejrzeć i pocmokać przed zakupem ) i zmierzyłem poziom odfermentowania. Pokazał mi wynik 5,5 , zajrzałem do toolkita i w tabeli pokazuje mi rzeczywistą wartość 1,1. Tak więc rozumiem że mogę butelkować ? Tylko dlaczego bulga ? Moje poprzednie warki tak się nie zachowywały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gąska Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 (edited) Zmeirz gęstość 3 razy w odstępach 2-3 dniowych, jeśli wartość się ne zmieni to dopiero w butelki. Ostrożności nigdy za wiele :-p. Edited February 10, 2013 by Gąska Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reynevan Posted February 10, 2013 Author Share Posted February 10, 2013 Zmeirz gęstość 3 razy w odstępach 2-3 dniowych, jeśli wartość się ne zmieni to dopiero w butelki. Ostrożności nigdy za wiele :-p. To uważasz że zejdzie poniżej 1,1 ? No chyba nie Tylko dlaczego bulga ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
cyfronik Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 To uważasz że zejdzie poniżej 1,1 ? No chyba nie Tylko dlaczego bulga ? Zawsze w trakcie fermentacji trochę CO2 rozpuszcza się w piwie. Teraz ci się po prostu to piwo rozgazowuje. Bulkanie to nie jest żaden wyznacznik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reynevan Posted February 10, 2013 Author Share Posted February 10, 2013 Ok, dzięki - czyli spokojnie mogę butelkować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scovron Posted February 10, 2013 Share Posted February 10, 2013 To uważasz że zejdzie poniżej 1,1 ? No chyba nie Tylko dlaczego bulga ? Zawsze w trakcie fermentacji trochę CO2 rozpuszcza się w piwie. Teraz ci się po prostu to piwo rozgazowuje. Bulkanie to nie jest żaden wyznacznik. Miałem podobną sytuację przy przedostatniej warce - piwo po przelaniu na cichą nagle zaczęło bulgotać i bulgotało w zasadzie przez całą cichą. Najlepsza akcja była, jak je rozlewałem, bo jak po nalaniu piwa do butelki kładłem na niej kapsel, to zaczynał podskakiwać Obawiałem się trochę, że wyjdą granaty, bo użyłem cukru do refermentacji w standardoweu ilości 4g na butelkę, ale na szczęście wszystko jest w porządku - po trzech miesiącach piwo nie jest nawet przegazowane. Reynevan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now