Jump to content

Butelkować czy nie ?

Recommended Posts

Witam,

uwarzyłem piwo 26 stycznia , tydzień później t.j. 2 lutego przelałem na cichą i tu zaczęło się robić ciekawie - po kilku dniach zaczeło bulgać. Czyli myślę sobie dofermentowuje - bardzo dobrze! Drożdże safale 04 powinny już skończyć dawno temu fermentację ale do dnia dzisiejszego nadal bulga. Nie za często ale jednak ciśnienie pomału rośnie. Zakupiłem refraktometr ( 130 zł w Poznaniu - wiem że można taniej z ebaya ale wolałem dotknąć, obejrzeć i pocmokać przed zakupem ) i zmierzyłem poziom odfermentowania. Pokazał mi wynik 5,5 , zajrzałem do toolkita i w tabeli pokazuje mi rzeczywistą wartość 1,1. Tak więc rozumiem że mogę butelkować ? Tylko dlaczego bulga ? Moje poprzednie warki tak się nie zachowywały.

Zmeirz gęstość 3 razy w odstępach 2-3 dniowych, jeśli wartość się ne zmieni to dopiero w butelki. Ostrożności nigdy za wiele :-p.

To uważasz że zejdzie poniżej 1,1 ? No chyba nie ;) Tylko dlaczego bulga ?

Zawsze w trakcie fermentacji trochę CO2 rozpuszcza się w piwie. Teraz ci się po prostu to piwo rozgazowuje. Bulkanie to nie jest żaden wyznacznik.

Zawsze w trakcie fermentacji trochę CO2 rozpuszcza się w piwie. Teraz ci się po prostu to piwo rozgazowuje. Bulkanie to nie jest żaden wyznacznik.

Miałem podobną sytuację przy przedostatniej warce - piwo po przelaniu na cichą nagle zaczęło bulgotać i bulgotało w zasadzie przez całą cichą. Najlepsza akcja była, jak je rozlewałem, bo jak po nalaniu piwa do butelki kładłem na niej kapsel, to zaczynał podskakiwać :) Obawiałem się trochę, że wyjdą granaty, bo użyłem cukru do refermentacji w standardoweu ilości 4g na butelkę, ale na szczęście wszystko jest w porządku - po trzech miesiącach piwo nie jest nawet przegazowane.