Jump to content

Gasnący płomień

Krzyko

Recommended Posts

Kupiłem taboret taki jak ten: http://allegro.pl/taboret-gazowy-termopara-i-zapalarka-wzmocniony-i2995770510.html i dzisiaj próbowałem go uruchomić: wcisnąć pokrętło, przekręcić w lewo i wcisnąć przycisk zapalarki. Odpala (i o to chodzi ;) ), ale jak puszczę pokrętło, to ono wyskakuje z powrotem i płomień gaśnie. Czytam instrukcję, w której piszą że trzeba pokrętło przez chwilę przytrzymać, aż termopara się nagrzeje. Robię tak raz za razem i zawsze to samo.

Czy komuś się zdarzyło coś podobnego? Termopara wadliwa, czy zawór? Macie jakieś inne sugestie i rady?

Miałem to samo. Trzeba przesunąć tuleję dopływu powietrza aby zwiększyć ilość powietrza. Ta tuleja jest przy pokrętle. Przesu ją w stronę palnika na maksa. Palnik odpali bez problemu. :beer:

Tulejka jak będzie zasłaniała dopływ powietrza to będzie palić na czerwono i będzie kopcić.

Ale będzie płomień się palił.

Teraz próbowałem jak wykręciłem termoparę to miałem takie same objawy.

Zapaliłem i jak puściłem pokrętło to płomień zgasł.

Tak że albo termopara , albo zawór.(Tak jak sugerowałeś)

Edited by Z_bychu

Miałem to samo. Trzeba przesunąć tuleję dopływu powietrza aby zwiększyć ilość powietrza. Ta tuleja jest przy pokrętle. Przesu ją w stronę palnika na maksa. Palnik odpali bez problemu. :beer:

Próbowałem tak robić, ale wtedy z cichym wybuchem płomień pojawiał się w tym otworze pod tuleją i natychmiast gasł Nie wyglądało to fajnie :ble::monster:

Tulejka jak będzie zasłaniała dopływ powietrza to będzie palić na czerwono i będzie kopcić.

Ale będzie płomień się palił.

Teraz próbowałem jak wykręciłem termoparę to miałem takie same objawy.

Zapaliłem i jak puściłem pokrętło to płomień zgasł.

Tak że albo termopara , albo zawór.(Tak jak sugerowałeś)

edit

to chyba nie jest termopara tylko czujnik płomienia.(Chyba że to to samo.)

Wydaje mi się, że to to samo... Mniejsza z tym, jutro zadzwonię do tego magika, co mi to sprzedał.

Magik, który mi to sprzedał poradził dokręcić połączenie miedzianej rurki termopary z zaworem. Powiedział, że zdarza się, że podczas transportu się poluzuje. Tak też zrobiłem.

No i jest ok - działa!