alitechno88 Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 witam. mam jedno pytanie a mianowicie kiedy uznać że fermentacja się zakończyła? spadło do 1 Blg a w rurce bulka co 20 min albo i żadziej, na powierzchni brzeczki niema już piany. fermentacja odbywała sie w temp.23 stopni przez 6 dni. to moja 2 warka więc proszę o pomoc. był to koncentrat cooper lager Link to comment Share on other sites More sharing options...
JakubS Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Sprawdz blg, nastepnie sprawdz je ponownie jutro. Jesli wynik bedzie taki sam to butelkuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
klisz Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Jeśli Blg nie ruszy Ci przez 3 dni to butelkuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alitechno88 Posted February 12, 2013 Author Share Posted February 12, 2013 ok! dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Czy każdy musi zakładać nowy temat typu "butelkować ?" nie lepiej podłączyć się pod już istniejący.. czy <O ZGROZO> poczytać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qxa Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Nie lepiej KAŻDY MUSI!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Czy każdy musi zakładać nowy temat typu "butelkować ?" nie lepiej podłączyć się pod już istniejący.. czy <O ZGROZO> poczytać ? Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział. Arkra, heaton124, krzychu_72 and 1 other 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted February 12, 2013 Share Posted February 12, 2013 Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział. Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział. Dokładnie,a poza tym ,to nie ma głupich pytań....Pamiętam swoje pierwsze zacieranie-tyle się naczytałem napytałem,a jak po filtracji zacząłem warzyć,to zapomniałem ,czy na goryczkę mam dać marynkę,czy lubelski,szybko włączam kompa....brak neta Miałem telefon do sklepu,więc pomoc otrzymałem,gdybym miał połączenie internetowe,nie miałbym czasu szukać,gdzie ,co jak,i chyba bym spytał w piaskownicy,zamiast przeglądnąć receptury Link to comment Share on other sites More sharing options...
mamdobreklapki Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 To jest offtop także proszę moderatora o usunięcie tego posta po pewnym czasie. Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział. Taki sam nowy wątek pojawił się dwa dni przed tym. Korzystanie z forum publicznego wymaga szczątkowej dyscypliny. Robi się bałagan. Niedługo abym mógł znaleźć interesujący mnie temat z piaskownicy będę musiał kilka minut kręcić scrollem. Obserwuje piaskownicę, bo sam jestem początkującym i czytam dział dla początkujących - co początkującym również polecam. Na zakończenie dodam: "Piaskownica piwowarska Najlepsze miejsce do pisania i czytania dla początkujących piwowarów. Pisz, jeżeli nie znalazłeś nigdzie odpowiedzi." Slonx 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 skoro jesteś początkujący to korzystaj z piaskownicy a nie pouczaj innych Link to comment Share on other sites More sharing options...
Usiu Posted February 13, 2013 Share Posted February 13, 2013 Jestem tego samego zdania, pytajmy, ale zanim zadamy pytanie to poczytajmy chociaż trochę na wiki czy forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Jestem tego samego zdania, pytajmy, ale zanim zadamy pytanie to poczytajmy chociaż trochę na wiki czy forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Witam. Jestem nowy na tym forum, ale wazeniem piwa zajmuje sie juz od wrzesnia 2012. I uwazam ze swoimi bledami powinienem sie podzielic z takimi ktorzy dopiero zaczynaja. Po pierwsze warze z brewkitow i uwazam ze kazdy powinien tak zaczynac, ale zrobilem podstawowy blad z tym ze, wyszedl on dopiero wtedy kiedy swoim piwem zaczalem czestowac kolegow. I nagle okazalo sie, ze piwo do ktorego ja nie mialem uwag, koledzy roznie odbierali smakowo. Ja w swoim zadufaniu oczywiscie nie zaznaczalem z jakiego brekfitu jest dana partia piwa. I to byl blad. Od dzis bede wszystko zapisywal i wtedy, wyjdzie ktory brewkit dogadza smakowo mnie i moim kolegom najbardziej. Druga sprawa i ta jest bardziej skaplikowana. Piwo z butelki czy z plastiku. Ten sam rozlew z parti, butelka plastik i szklana, wyjete z lodowki w tym samym czasie 2-a rozne smaki. A teraz hicior .Piwo z puszki metalowej 5l. Zakupilem nalewak BIR MAXX bo on do moich puszek pasowal. I kolejne rozczarowanie . Piwo mialo metaliczny posmak.Czyli mowiac krotko d..a wyrzucone pieniadze. Ale postanowilem poczekac, tym bardziej ze do puszek wlalem piwo po 2-giej fermentacji. Naboje orginalne ktore byly w komplecie (na allegro 4-5 zl sztuka) na jedna beczke 2-e szt. Po jakis 3-ch tygodniach,trafila sie impreza to samo piwo ktore w innej beczce mialo metaliczny posmak teraz rewelacja , naboje od wiatrowki (1.7 zl na allegro) 1 szt na 1.5 beczki 5l. Mysle ze na wiosne rusze z kotlem warzelnianym tylko ze z brekwitu 1-h pracy , a przy kotle trzeba stac 5-7 h. Pozdrawiam szanowne grono quhcik Link to comment Share on other sites More sharing options...
vojtol Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Piwo z puszki metalowej 5l. Piwo mialo metaliczny posmak Puszki aluminiowe nie dają metalicznego posmaku: http://blog.kopyra.com/index.php/2013/02/26/piwo-w-konserwie/ Chyba że ta jest żelazna... Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Nie koniecznie ta puszki są z aluminium. Nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że na pewno nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Arkra Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Czy każdy musi zakładać nowy temat typu "butelkować ?" nie lepiej podłączyć się pod już istniejący.. czy <O ZGROZO> poczytać ? Takie zadanie ma spełniać piaskownica piwowarska. Każdy ma prawo zapytać nawet najgłupsze pytanie bez skrępowania. Jeśli nie masz cierpliwości by odpowiadać na tego typu pytania omijaj ten dział. Brawo Makaron - też tak uważam. Czytanie forum w celu znalezienia odpowiedzi to jedno ale zadawanie pytań to świadectwo inteligencji. Mnie to też niedawno dotyczyło, a może i dotyczyć jeszcze będzie. Kto pyta ten nie błądzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Nie koniecznie ta puszki są z aluminium. Nawet zaryzykowałbym stwierdzenie, że na pewno nie Kiedys mialem cztery... wszystkie z czasem pordzewialy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted March 3, 2013 Share Posted March 3, 2013 Witam. Przepraszam za blad w slowie warzyc od warki a nie jak zle zinpretowalem wazyc. Z ta puszka 5l to chyba jest tak. Atestu ze blacha taka jak w kegach nikt nie ma. A do nalewaka ze schladzarka przy domowych imprezach inna nie wchodzi w rachube. Mysle o sloikach lub plastiku jestem na etapie poszukiwan (bardzo intensywnych).Chcialbym zaznaczyc, ze piwo ktore zlewam do puszek 5l jest po drugiej fermentacji i wg. mnie co sie sprawdzilo, do puszki nalezy dodac choc 2-e miarki cukru 0.75 (z miarkownika) quhcik PS. I tu informacja dla czysciochow myc myc i jeszcze raz myc Link to comment Share on other sites More sharing options...
alitechno88 Posted August 24, 2013 Author Share Posted August 24, 2013 witam. mam pszeniczniaka w fermentatorze 6 dzień i już drugi dzień utrzymuje się na 5 blg a nie mam możliwości przelać na cichą. więc pytam czy już mogę butelkować? fermentacja w 21 st.C, brzeczka nastawna 12 blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek9999 Posted August 24, 2013 Share Posted August 24, 2013 Oj, chyba za wcześnie. Domyślam się, że to na WB-06, a moim zdaniem w tej temperaturze, to one się nie za bardzo spieszą. Poczekaj cierpliwie jeszcze z 5 dni i wtedy zmierz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alitechno88 Posted August 24, 2013 Author Share Posted August 24, 2013 to były Drozdże pszeniczne Mauribrew Weiss Y1433 Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomekWG Posted August 25, 2013 Share Posted August 25, 2013 mnie obecnie na tych drozdzach zeszło po 7 dniach do 4Blg - fermentacja w 20 stopniach. Z tego co wiem one nie odfermentowuja tak nisko jak WB-06 Link to comment Share on other sites More sharing options...
alitechno88 Posted August 26, 2013 Author Share Posted August 26, 2013 nie czekam i biorę się doi butelkowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now