czyzak Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Witam, otóż niedawno otrzymałem sporą dostawę słodu pilzneńskiego i moje pytanie jest takie czy można coś ciekawego z tego pojedynczego słodu uwarzyć? Jako początkujący nie chce jeszcze kombinować, a takie dostawy słodu będą w miarę regularne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Napisz co jeszcze posiadasz , w sensie jakie drożdże i chmiele. A tu coś z wiki : http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg czyzak 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
czyzak Posted February 14, 2013 Author Share Posted February 14, 2013 Właściwie aktualnie nie posiadam nic oprócz słodu, bo jego dostałem w "prezencie", a jutro będę zabierał się za zakupy i pomyślałem, że może uda się trochę kosztów zredukować. Oczywiście kupię także inne słody, ale chciałem zrobić sobie też zapas drożdży i chmielu właśnie do tego słodu, bo będę go otrzymywał regularnie co jakiś czas i nie zawsze będzie jakiś inny słód pod ręką, gdy będę miał drożdże i chmiel. Podsumowując potrzebuje zrobić małą listę zakupów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
VeryBerry Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Możesz sobie uwarzyć jakiegoś bezstylowca, jakiego to tak jak pisał pepek84, trzeba by wiedzieć jakie chmiele masz do dyspozycji. Jeśli chcesz się mieścić w jakiś stylu to mi do głowy głównie Kolońskie przychodzi. http://www.wiki.piwo.org/Kolo%C5%84skie,_Jan_Sza%C5%82a powyżej fajny przepis - zamiast słodów pszenicznych i orkiszowych, myślę że można by użyć płatków błyskawicznych. Jeśli to ma służyć tylko jaka "baza" to można dokupić jeszcze kilka słódów i chmieli - wtedy można zrobić z tego całą masę piw. Zajrzyj ogólnie do WIKI i wybierz sobie co by Ci odpowiadało - z reguły przepisy bazują na słodzie pilzneńskim lub Pale Ale. czyzak 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AG1929 Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 (edited) W tej chwili spożywam piwko zacierane jednotemperaturowo (65 st.). 5 kg słodu pilzneńskiego, 30 gram Marynki na 1h i 20 gram Lubelskiego na ostatnie 15 minut ( granulat ). Drożdże SAFALE S-04. Temperatura fermentacji 21-22 st. 3 tygodnie bez cichej. Bardzo smaczne, choć mogę być nieobiektywny, bo była to moja pierwsza zacierana warka. Edited February 14, 2013 by AG1929 czyzak 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Pilsa zrób jeżeli masz odpowiednią temperaturę. czyzak 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
pershi Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Możliwości jest sporo, jeżeli Kolega zmaierza dokupić coś do tego. Ja polecam: http://www.wiki.piwo.org/Special/Best/Premium_Bitter_%28Marynka_Bitter%29,_Arkadiusz_Makarenko_%28Makaron%29 http://www.wiki.piwo.org/Pale_Ale_-_receptura_testowa dodatkowo trochę słodu karmelowego jasnego http://www.piwo.org/topic/3405-polskie-ale-sojuz-30/ Gdzie w przepisie jest słód pale ale, zastosuj zamiast niego pilzneński. Udanych warek życzę. czyzak 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gabe Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Zasadniczo i minimalistycznie rzecz biorąc, nie potrzebujesz żadnego innego słodu i możesz warzyć piwo. Tyle że jak ktoś wspomniał, nie będziesz miał elastyczności jeśli chodzi o style. Ba, nawet jakiś karmelowy słód możesz sam z niego zrobić, bawiąc się z piekarnikiem, ale to raczej w ramach eksperymentów, bo pewniejsze jest kupienie gotowego. No ale jako baza to dostałeś najlepszy słód, gorzej by było jakbyś dostał jakiś karmelowy ciemny Link to comment Share on other sites More sharing options...
marbelka Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Ja jako pierwsze zrobiłem na samym pilznenskim to piwo-polecam-nie bój się dekoktu,możesz zrobić bez dekoktu http://www.piwo.org/topic/2670-100-pilznenski-125-%C2%B0blg-nie-tylko-dla-poczatkujacych/ czyzak 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rtyqwe Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Kolego! Zatrzyj 52 - 10', 62 - 30', 72 - 30' Chmiel - Marynka 15g - 60', Chinook 30g (lub inny "cytrusowy") - 10' Drożdże - Danstar (obojętne smakowo) Robiłem już 3 razy i za każdym razem smakuje mnie, żonie, szwagrowi, teściowi i niestety całej reszcie mojej dużej rodziny też Będziesz zadowolony... A tak przy okazji - daj znać na priva jakbyś faktycznie już nie wiedział co ze słodem zrobić - często jestem w Bierutowie. Chętnie skorzystam. czyzak 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 tylko że by na pewno to był słód browarniczy ,a nie jakiś pastewny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 (edited) tylko że by na pewno to był słód browarniczy ,a nie jakiś pastewny A to jest coś takiego jak "słód pastewny"? Jest jęczmień pastewny lub browarny, ale jak już się robi słód to zdecydowanie do wykorzystania w browarnictwie, a nie jako karmę dla zwierząt. Edit: żeby być w temacie: powtórzę za jacerem: jeśli masz warunki na dolną fermentację to zrób pilsa. Może być nawet na samym pilznenskim. Edited February 14, 2013 by Stasiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted February 14, 2013 Share Posted February 14, 2013 Aż się prosi Polskie Ale - opis Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parzon Posted February 15, 2013 Share Posted February 15, 2013 Aż się prosi Polskie Ale - opis Dokładnie tak. Moje właśnie kończy fermentację. Zacznij od tego, a potem oczywiście pilsa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stachu68 Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 (edited) Moje pierwsze polskie ale właśnie wczoraj butelkowałem, drugie bulka w piwnicy zanosi się na dużą popularność tego stylu, Jejski i Makaron przejdą do historii Edited March 14, 2013 by stachu68 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 (edited) Aż się prosi Polskie Ale - opis A ile możliwości na przyszłość. Polskie Ale jest świetnym piwem do nauki i idealną bazą do eksperymentowania. Edited March 16, 2013 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
AG1929 Posted March 25, 2013 Share Posted March 25, 2013 Czy używaliście Słód Jasny Pilzeński 3.6-4.5 EBC ze słodowni z Poznania? Czy ktoś kupował ten słód od justyna0430 z Chorzowa ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gradagala Posted March 25, 2013 Share Posted March 25, 2013 Sprzedający nie miał dobrej reklamy na forum http://www.piwo.org/index.php?/topic/9019-Podejrzana-oferta Link to comment Share on other sites More sharing options...
AG1929 Posted March 25, 2013 Share Posted March 25, 2013 Sprzedający nie miał dobrej reklamy na forum http://www.piwo.org/...dejrzana-oferta Dzięki za info. Przeoczyłem temat. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now