cybul26 Posted May 8, 2018 Share Posted May 8, 2018 (edited) Cześć, Jestem początkującym piwowarem kompletującym sprzęt do warzenia z zacieraniem. Szukam gara, który do tego się sprawdzi idealnie. Przejrzałem chyba wszystkie wątki z tego forum odnośnie garów zaciernych i dalej nie wiem, co wybrać. Przede wszystkim pojemność. Niektórzy piszą, że 30l starczy, niektórzy, że nie warto brać 30l, od razu 50l, a inni, że 70l. Jak to jest? Czy warto kupować gar 50l, czy jednak 30l wystarczy? Warki jakie mam zamiar robić, to 20 - 25l. Garnek będzie wykorzystywany do warzenia, jednak sporadycznie również i do innych rzeczy. Na oku mam parę garnków: http://allegro.pl/garnek-50-l-z-pokrywa-gastronomiczny-indukcja-gaz-i7201079779.html#thumb/3 http://allegro.pl/kociol-kociolek-gar-garnek-stal-nierdzewna-35-37l-i7088205189.htmlhttp://allegro.pl/kociol-kociolek-gar-garnek-stal-nierdzewna-35-37l-i7088205189.html http://allegro.pl/garnek-emaliowany-wysoki-duzy-z-pokrywa-40cm-40l-i7097389124.html https://stalgast.com/naczynia-kuchenne/garnki-standard-line/garnki-wysokie/garnek-wysoki-d-400-mm-50-3-l-z-pokrywka Z jednej strony chcę, żeby garnek był zakupem na wiele lat, z drugiej chcę wydać na niego jak najmniej pieniędzy. No chyba, że naprawdę warto dopłacić do czegoś droższego i zdecydowanie lepszego. Poradźcie co kupić. Pozdrawiam, Cybul26 Edit: Zapomniałem dodać, że warzyć będę na kuchence elektrycznej z płytą ceramiczną. Edited May 8, 2018 by cybul26 Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted May 8, 2018 Share Posted May 8, 2018 Jeśli płyta wytrzyma, to brałbym ten pierwszy, mam podobny. Wytrawiłem w nim skalę i jest git. Emaliowane sobie daruj. Ale to spora machina. Odpowiedz sobie jak duże warki Cię interesują. Powodzenia ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jankasper Posted May 8, 2018 Share Posted May 8, 2018 Na początek lepiej kupić taki 30-36l. Jak za 2 lata stwierdzisz , ze to mało, to sprzedasz ten i kupisz większy. Lepiej nierdzewka niż emalia jeśli chcesz w nim zacierać i gotować. Daj może też ogłoszenie na giełdzie forum, może akurat. http://allegro.pl/garnek-z-kranem-36-5-l-gastronomiczny-z-pokrywa-35-i5837653195.html Takie coś np. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cybul26 Posted May 8, 2018 Share Posted May 8, 2018 Dziękuję Panowie, zakupiłem garnek z pierwszego linku. Teraz tylko wybrać pierwszy zestaw do zacierania i do dzieła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted July 14, 2018 Share Posted July 14, 2018 Cześć. Chciałbym się przesiąść na 100l. Przeglądam różne ganki, i widzę że jest spory rozrzut cenowy - od 450 do 900 zł. Docelowo chciałbym do tego garnka zamontować grzałki elektryczne (ma służyć tylko jako kadź warzelna), oraz kran. Czy warto w takim wypadku inwestować w droższe gary, które różnią się głównie solidniejszym dnem (i tak nie będę grzał od dołu)? A może różnią się czymś więcej (grubością ścianki, itp.)? Ktoś ma doświadczenie z podobną sprawą? Nie ukrywam, wolałbym wydać ok 500zł niż 900... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erikos Posted July 14, 2018 Share Posted July 14, 2018 Tutaj masz mój garnek wydałem niecałe 370zł za 100litrowy garnek. Do dziś służy mi jako kadź warzelna. Znajomy wykonał dla mnie badania stali Przynajmniej wiadomo co w nim siedzi. Uwarzyłem z jego pomocą dużo ponad 1000l piwa i na tym nie poprzestaję. Ciekawe jakby ktoś wykonał podobne testy na garnkach stalgastu czy podobnych. Czy lepiej wydać 900-1000zł i żyć w niewiedzy opierając się na zapewnieniach "producentów"? Nie namawiam, ja tak wybrałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cpu Posted August 12, 2018 Share Posted August 12, 2018 Panowie mam szybkie pytanie - jesli garnek z kranikiem i do niego zamontowana rurka z oplotem (sracz rurka) to jak to robic podczas zacierania? Rurka na dnie podczas machania ma swobodnie lezec czy ja zamocowac zeby byla w pionie i na koniec zacierania pozwolic jej opasc na dol zeby mloto moglo sobie ladnie ulezec przed filtowaniem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Versaar Posted August 13, 2018 Share Posted August 13, 2018 Zamocuj ją w pionie i na końcu zacierania opuść na dół, będzie bezpieczniej i mniejsze prawdopodobieństwo że go uszkodzisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted August 15, 2018 Share Posted August 15, 2018 Ktoś coś wie o garnkach z kranem i skalą wewnątrz? Interesuje mnie 22-25 litrów Link to comment Share on other sites More sharing options...
NewportRobert Posted August 18, 2018 Share Posted August 18, 2018 https://swiat-agd.com.pl/Produkt/garnek-nierdzewny-stock-pot-gastro-50-cm-98-l-zp.html Kupował ktoś te garnki? Zadziwiająco niska cena, garnek 98 l za 215 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Markos227 Posted August 19, 2018 Share Posted August 19, 2018 https://swiat-agd.com.pl/Produkt/garnek-nierdzewny-stock-pot-gastro-50-cm-98-l-zp.html Kupował ktoś te garnki? Zadziwiająco niska cena, garnek 98 l za 215 zł. Nie warto sprawdziłem ile waży ten 32l bo sam mam podobną objętość mój gar jest ponad 2 krotnie cięższy więc ścianki tego gara są licheWysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Noginho Posted September 18, 2018 Share Posted September 18, 2018 (edited) W dniu 19.08.2018 o 03:17, Markos227 napisał: Nie warto sprawdziłem ile waży ten 32l bo sam mam podobną objętość mój gar jest ponad 2 krotnie cięższy więc ścianki tego gara są liche Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka Możesz polecić jakiś rozsądny garnek ze stali tak 30-50 litrów? Niestety ale wszystkie aukcje z tematu są już wygasłe. A nie chce kupić jakiegoś bubla. Fajnie by było w okolicy 250 zł, albo chociaż jakaś rada ile powinien ważyć żeby mieć w miare grube dno, zupełnie sie nie orientuje. Edited September 18, 2018 by Noginho Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ganci Posted September 20, 2018 Share Posted September 20, 2018 Również podpinam się pod Noginho, potrzebuję garnek stal nierdzewka 40-50 l. Polecacie coś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ANalfabeta Posted September 20, 2018 Share Posted September 20, 2018 (edited) W dniu 19.08.2018 o 03:17, Markos227 napisał: Nie warto sprawdziłem ile waży ten 32l bo sam mam podobną objętość mój gar jest ponad 2 krotnie cięższy więc ścianki tego gara są liche Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka 10kg wg opisu to mało ?? Chociaż tak na szybko licząc to zakładając ściankę 1mm i dno 4mm wychodzi mi jakieś 12,1kg Edited September 20, 2018 by ANalfabeta Link to comment Share on other sites More sharing options...
MUDRICW. Posted September 29, 2018 Share Posted September 29, 2018 Hej. Przejrzalem kilka ostatnich stron i nie zauważyłem by byly tu opiniowane gary z Piwoszarni - OBS. Zaciekawil mnie ten: http://piwoszarnia.pl/garnek-355-l-z-kranikiem-i-termometrem-obs-p-1355.htmlKtos uzywal, uzywa? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąski Posted October 21, 2018 Share Posted October 21, 2018 W dniu 30.09.2018 o 00:48, MUDRICW. napisał: Hej. Przejrzalem kilka ostatnich stron i nie zauważyłem by byly tu opiniowane gary z Piwoszarni - OBS. Zaciekawil mnie ten: http://piwoszarnia.pl/garnek-355-l-z-kranikiem-i-termometrem-obs-p-1355.html Ktos uzywal, uzywa? Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Kupiłeś? Ja także biorę go pod uwagę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jac007 Posted October 21, 2018 Share Posted October 21, 2018 Te termometry nie są zbyt dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąski Posted October 21, 2018 Share Posted October 21, 2018 teraz mają też takie: http://piwoszarnia.pl/garnek-warzelny-herms-obs-50l-p-1518.html Ale wg mnie ciężko to będzie czyścić Link to comment Share on other sites More sharing options...
DrDworcow Posted October 22, 2018 Share Posted October 22, 2018 W dniu 21.10.2018 o 10:15, Rafał Powązka napisał: teraz mają też takie: http://piwoszarnia.pl/garnek-warzelny-herms-obs-50l-p-1518.html Ale wg mnie ciężko to będzie czyścić Ten gar ma służyć jako zbiornik wody gorącej (hlt) w herms. Nie będzie się za bardzo budził więc i nie musi sie dać latwo wyczyścić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qNik Posted February 1, 2019 Share Posted February 1, 2019 Odkopię trochę temat. Będę bardzo wdzięczny za opinię osób po dłuższym użytkowaniu danych modeli i czy polecają swoje garnki na indukcję? Będę robił max. 20l warki więc celuję w garnek 30-33l. Szczerze myślałem, że to będzie dosyć prosty zakup. Jednak naczytałem się o różnych krzywych/rozwarstwionych dnach, popękanych blatach i wolałbym się upewnić co do zakupu. Nie chciałbym też wydawać więcej niż 350 zł na gar. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted February 7, 2019 Share Posted February 7, 2019 Odnośnie wyboru konkretnego garnka się nie wypowiem, ale zastanów się czy nie wybrać czegoś w stylu 38-40l. 30l przy jakimś mocniejszym piwie może być na styk. Lepiej mieć kilka litrów zapasu niż się męczyć żeby nie narozlewać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
albmal Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 A który z tych garnków byście wybrali: https://allegro.pl/oferta/garnek-nierdzewny-stock-pot-gastro-35-cm-34-l-z-p-7711464471 https://allegro.pl/oferta/garnek-emalia-gastro-duzy-z-pokrywka-40-l-indukcja-7890725079 Ta nierdzewka jakaś podejrzanie tania się wydaje, za to o emalii pleszew (w odróznieniu do emalii olkusz) nie znalazłem żadnych opinii na tym forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64club Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Czemu podejrzana? Normalny cienkościenny garnek tłoczony z blachy 18/10, z innej "nierdzewki" się nie robi sprzętu spożywczego. Nawet jeśli nie ma pogrubianego dna, to brałbym nierdzewny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
albmal Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 podejrzana, bo pod względen ceny dużo tańsza od konkurencji no i waga 3.25 kg - czy to nie będzie miało jednak za cienkich ścianek? I czemu polecasz nierdzewny (nawet pomimo braku pogrubianego dna) ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
c64club Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Jak sie emalia obije, to masz gar przydatny najwyzej do zbierania goracej wody z chlodnicy. Duzy latwo obic. Nierdzewny ciezko skrzywdzic, nawet obtluczony jak po ostrzale bedzie dzialal. W dodatku w nierdzewny w przyszlosci mozesz wspawac gniazdo termemetru, kran, cokolwiek. Ciezkie gary tez maja scianki o grubosci skorupki od jaja, tyle ze nie klatkowego a sciolkowego ? bo to jest wytloczka z jednego krazka blachy. Dla spawacza zadna roznica w praktyce. Masa bierze sie z dna. Jak nie masz dna kapsulowego to mozesz ten kran kiedys w dno wprawic albo niemal w dno. Przy ciagle mieszanej brzeczce nie powinno sie przyjarac. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now