Jump to content

Porady przy zakupie garnka :)


Guest MiastoTG

Recommended Posts

Cześć,

 

Jestem początkującym piwowarem kompletującym sprzęt do warzenia z zacieraniem. Szukam gara, który do tego się sprawdzi idealnie. Przejrzałem chyba wszystkie wątki z tego forum odnośnie garów zaciernych i dalej nie wiem, co wybrać. Przede wszystkim pojemność. Niektórzy piszą, że 30l starczy, niektórzy, że nie warto brać 30l, od razu 50l, a inni, że 70l. Jak to jest? Czy warto kupować gar 50l, czy jednak 30l wystarczy? Warki jakie mam zamiar robić, to 20 - 25l. Garnek będzie wykorzystywany do warzenia, jednak sporadycznie również i do innych rzeczy. Na oku mam parę garnków:

http://allegro.pl/garnek-50-l-z-pokrywa-gastronomiczny-indukcja-gaz-i7201079779.html#thumb/3

http://allegro.pl/kociol-kociolek-gar-garnek-stal-nierdzewna-35-37l-i7088205189.htmlhttp://allegro.pl/kociol-kociolek-gar-garnek-stal-nierdzewna-35-37l-i7088205189.html

http://allegro.pl/garnek-emaliowany-wysoki-duzy-z-pokrywa-40cm-40l-i7097389124.html

https://stalgast.com/naczynia-kuchenne/garnki-standard-line/garnki-wysokie/garnek-wysoki-d-400-mm-50-3-l-z-pokrywka

 

Z jednej strony chcę, żeby garnek był zakupem na wiele lat, z drugiej chcę wydać na niego jak najmniej pieniędzy. No chyba, że naprawdę warto dopłacić do czegoś droższego i zdecydowanie lepszego. Poradźcie co kupić.

 

Pozdrawiam,

Cybul26

 

Edit: Zapomniałem dodać, że warzyć będę na kuchence elektrycznej z płytą ceramiczną.

 

Edited by cybul26
Link to comment
Share on other sites

Jeśli płyta wytrzyma, to brałbym ten pierwszy,  mam podobny.

Wytrawiłem w nim skalę i jest git.

Emaliowane sobie daruj.

Ale to spora machina. Odpowiedz sobie jak duże warki Cię interesują.

Powodzenia !

 

Link to comment
Share on other sites

Na początek lepiej kupić taki 30-36l. Jak za 2 lata stwierdzisz , ze to mało, to sprzedasz ten i kupisz większy. Lepiej nierdzewka niż emalia jeśli chcesz w nim zacierać i gotować. Daj może też ogłoszenie na giełdzie forum, może akurat. 

http://allegro.pl/garnek-z-kranem-36-5-l-gastronomiczny-z-pokrywa-35-i5837653195.html

Takie coś np. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Cześć.

Chciałbym się przesiąść na 100l. Przeglądam różne ganki, i widzę że jest spory rozrzut cenowy - od 450 do 900 zł.

Docelowo chciałbym do tego garnka zamontować grzałki elektryczne (ma służyć tylko jako kadź warzelna), oraz kran.

Czy warto w takim wypadku inwestować w droższe gary, które różnią się głównie solidniejszym dnem (i tak nie będę grzał od dołu)? A może różnią się czymś więcej (grubością ścianki, itp.)?
Ktoś ma doświadczenie z podobną sprawą? Nie ukrywam, wolałbym wydać ok 500zł niż 900...

Link to comment
Share on other sites

 

Tutaj masz mój garnek wydałem niecałe 370zł za 100litrowy garnek. Do dziś służy mi jako kadź warzelna.

Znajomy wykonał dla mnie badania stali

Przynajmniej wiadomo co w nim siedzi.

Uwarzyłem z jego pomocą dużo ponad 1000l piwa i na tym nie poprzestaję.

Ciekawe jakby ktoś wykonał podobne testy na garnkach stalgastu czy podobnych.

Czy lepiej wydać 900-1000zł i żyć w niewiedzy opierając się na zapewnieniach "producentów"?

Nie namawiam, ja tak wybrałem.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Panowie mam szybkie pytanie - jesli garnek z kranikiem i do niego zamontowana rurka z oplotem (sracz rurka) to jak to robic podczas zacierania? Rurka na dnie podczas machania ma swobodnie lezec czy ja zamocowac zeby byla w pionie i na koniec zacierania pozwolic jej opasc na dol zeby mloto moglo sobie ladnie ulezec przed filtowaniem?

Link to comment
Share on other sites

https://swiat-agd.com.pl/Produkt/garnek-nierdzewny-stock-pot-gastro-50-cm-98-l-zp.html

Kupował ktoś te garnki? Zadziwiająco niska cena, garnek 98 l za 215 zł. 
Nie warto sprawdziłem ile waży ten 32l bo sam mam podobną objętość mój gar jest ponad 2 krotnie cięższy więc ścianki tego gara są liche

Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
W dniu 19.08.2018 o 03:17, Markos227 napisał:

Nie warto sprawdziłem ile waży ten 32l bo sam mam podobną objętość mój gar jest ponad 2 krotnie cięższy więc ścianki tego gara są liche

Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka
 

Możesz polecić jakiś rozsądny garnek ze stali tak 30-50 litrów? Niestety ale wszystkie aukcje z tematu są już wygasłe. A nie chce kupić jakiegoś bubla. Fajnie by było w okolicy 250 zł, albo chociaż jakaś rada ile powinien ważyć żeby mieć w miare grube dno, zupełnie sie nie orientuje.

Edited by Noginho
Link to comment
Share on other sites

W dniu 19.08.2018 o 03:17, Markos227 napisał:

Nie warto sprawdziłem ile waży ten 32l bo sam mam podobną objętość mój gar jest ponad 2 krotnie cięższy więc ścianki tego gara są liche

Wysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka
 

10kg wg opisu to mało ??

 

Chociaż tak na szybko licząc to zakładając ściankę 1mm i dno 4mm wychodzi mi jakieś 12,1kg

Edited by ANalfabeta
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
W dniu 30.09.2018 o 00:48, MUDRICW. napisał:

Hej. Przejrzalem kilka ostatnich stron i nie zauważyłem by byly tu opiniowane gary z Piwoszarni - OBS.
Zaciekawil mnie ten: http://piwoszarnia.pl/garnek-355-l-z-kranikiem-i-termometrem-obs-p-1355.html
Ktos uzywal, uzywa?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
 

Kupiłeś? Ja także biorę go pod uwagę.

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Odkopię trochę temat. Będę bardzo wdzięczny za opinię osób po dłuższym użytkowaniu danych modeli i czy polecają swoje garnki na indukcję? Będę robił max. 20l warki więc celuję w garnek 30-33l.

Szczerze myślałem, że to będzie dosyć prosty zakup. Jednak naczytałem się o różnych krzywych/rozwarstwionych dnach, popękanych blatach i wolałbym się upewnić co do zakupu. Nie chciałbym też wydawać więcej niż 350 zł na gar. 

Link to comment
Share on other sites

Odnośnie wyboru konkretnego garnka się nie wypowiem, ale zastanów się czy nie wybrać czegoś w stylu 38-40l.  30l przy jakimś mocniejszym piwie może być na styk. Lepiej mieć kilka litrów zapasu niż się męczyć żeby nie narozlewać. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

A który z tych garnków byście wybrali:

 

https://allegro.pl/oferta/garnek-nierdzewny-stock-pot-gastro-35-cm-34-l-z-p-7711464471

https://allegro.pl/oferta/garnek-emalia-gastro-duzy-z-pokrywka-40-l-indukcja-7890725079

 

Ta nierdzewka jakaś podejrzanie tania się wydaje, za to o emalii pleszew (w odróznieniu do emalii olkusz) nie znalazłem żadnych opinii na tym forum

Link to comment
Share on other sites

Czemu podejrzana? Normalny cienkościenny garnek tłoczony z blachy 18/10, z innej "nierdzewki" się nie robi sprzętu spożywczego. Nawet jeśli nie ma pogrubianego dna, to brałbym nierdzewny.

Link to comment
Share on other sites

podejrzana, bo pod względen ceny dużo tańsza od konkurencji ;)  no i waga 3.25 kg - czy to nie będzie miało jednak za cienkich ścianek? I czemu polecasz nierdzewny (nawet pomimo braku pogrubianego dna) ?

Link to comment
Share on other sites

Jak sie emalia obije, to masz gar przydatny najwyzej do zbierania goracej wody z chlodnicy. Duzy latwo obic. Nierdzewny ciezko skrzywdzic, nawet obtluczony jak po ostrzale bedzie dzialal. W dodatku w nierdzewny w przyszlosci mozesz wspawac gniazdo termemetru, kran, cokolwiek. Ciezkie gary tez maja scianki o grubosci skorupki od jaja, tyle ze nie klatkowego a sciolkowego ? bo to jest wytloczka z jednego krazka blachy. Dla spawacza zadna roznica w praktyce. Masa bierze sie z dna. Jak nie masz dna kapsulowego to mozesz ten kran kiedys w dno wprawic albo niemal w dno. Przy ciagle mieszanej brzeczce nie powinno sie przyjarac. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.