Jump to content

Chmiel aromatyczny zamiast goryczkowego


Recommended Posts

Zabrakło mi chmielu goryczkowego (mam tylko 10 g na 20 l) - czy jak dodam na 60 minut odpowiednią ilość Żateckiego (zgodnie z obliczeniami z BT), to nie będzie jakichś efektów ubocznych?

Edited by jake
Link to comment
Share on other sites

To nasza kontynentalna odmiana, więc myślę, że spokojnie. Stosowałem wielokrotnie na goryczkę odmiany aromatyczne (polskie i niemieckie) i specjalnie różnicy nie widziałem.

Edited by elroy
Link to comment
Share on other sites

Ale chwila: dlaczego nie Żatecki? Chyba przecież Pilsner Urquell jest robiony tylko na tym chmielu, a goryczka tu raczej w porządku.

Tomku: dlaczego piszesz lubelski na 30minut to zły pomysł? Trochę większa ilość niż na godzinę i będzie odpowiednia goryczka. No i sporo smaku - ale czy to źle. ;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.