Faszysta Rasista Homofob Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 (edited) Zabrakło mi chmielu goryczkowego (mam tylko 10 g na 20 l) - czy jak dodam na 60 minut odpowiednią ilość Żateckiego (zgodnie z obliczeniami z BT), to nie będzie jakichś efektów ubocznych? Edited February 22, 2013 by jake Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Można dodać... tylko żatecki masz czy coś innego ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 (edited) Mam inne, np. Lubelski, ale ten ma najwięcej alfakwasów. Edited February 22, 2013 by jake Link to comment Share on other sites More sharing options...
andy Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Z mojego doświadczenia, używałem lubelskiego na goryczkę i było ok. Kiedyś na forum czytałem o goryczce od saaza i nie była zbyt udana. Dałbym raczej lubelski. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Parzon Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 daj lubelski w 30 minucie i będzie dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 daj lubelski w 30 minucie i będzie dobrze No właśnie nie będzie dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Faszysta Rasista Homofob Posted February 22, 2013 Author Share Posted February 22, 2013 A Hallertauer Hersbrucker? Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 (edited) To nasza kontynentalna odmiana, więc myślę, że spokojnie. Stosowałem wielokrotnie na goryczkę odmiany aromatyczne (polskie i niemieckie) i specjalnie różnicy nie widziałem. Edited February 22, 2013 by elroy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted February 22, 2013 Share Posted February 22, 2013 Ale chwila: dlaczego nie Żatecki? Chyba przecież Pilsner Urquell jest robiony tylko na tym chmielu, a goryczka tu raczej w porządku. Tomku: dlaczego piszesz lubelski na 30minut to zły pomysł? Trochę większa ilość niż na godzinę i będzie odpowiednia goryczka. No i sporo smaku - ale czy to źle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gregroc Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Ja dawałem lubelski na goryczkę i nie było dziwnych posmaków trawiastych ani innych, więc śmiało można sypać od początku gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zbyszek T Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Dokładnie, wzór stylu Bohemian Pilzner to piwo na samym Saazie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Smak z Lubelskiego jest dość specyficzny, ostro przyprawowy. I długo się układa. W lagerach to akurat nie przeszkadza, ale do lekkiego ale bym go na smak dużo nie sypał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts