Jump to content

Jaki płomień?


Krzyko

Recommended Posts

Robiłem dzisiaj próbę taboretu gazowego przed jutrzejszym warzeniem. Wszystko fajnie wyszło, tylko jedna wątpliwość mi się nasunęła.

Przy całkowicie zasuniętej blaszce, czyli zasłoniętym dopływie powietrza po rozgrzaniu palnika płomeń robi się wysoki i żółty. Jak odsłaniam stopniowo okienko, płomień staje się bardziej niebieski. Kiedyś miałem kuchenkę gazową i jak pamiętam to taki on był, czyli chyba tak jest lepiej. Czy ktoś potrafi potwiedzić moje przypuszczenia (ew. im zaprzeczyć).

Generalnie chodzi mi o to, żeby udział powietrza w mieszance był optymalny, a dzięi temu kaloryczność spalania maksymalna.

Link to comment
Share on other sites

No i wszystko wiem. Dziękuję Kolegom :)

Trzymajcie za mnie kciuku jutro - to ten dzień. Pierwsza warka z zacieraniem, na początek wybrałem Brown Ale. Mam nadzieję na dobrą zabawę...

Link to comment
Share on other sites

Krzyko aby prawidłowo wyregulować palnik taboretu, należy przesłonkę przesunąć tak aby maksymalnie zasłonić otwory powietrzne.

Następnie załączyć gaz na MAX i powoli przesuwając przesłonkę odsłaniać otwory powietrzne.

Odsłanianie kończymy wtedy kiedy znikną żółte końcówki płomienia, a gaz pali się równomiernie na niebiesko od położenia MAX do MIN.

Jeżeli coś jest nie tak, możemy skorygować w jedną lub drugą stronę.

Po warzeniu dno garnka nie może być okopcone (czarne od sadzy). :(

 

Życzę powodzenia i udanego warzenia. :okey::beer:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.