Krzyko Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Robiłem dzisiaj próbę taboretu gazowego przed jutrzejszym warzeniem. Wszystko fajnie wyszło, tylko jedna wątpliwość mi się nasunęła. Przy całkowicie zasuniętej blaszce, czyli zasłoniętym dopływie powietrza po rozgrzaniu palnika płomeń robi się wysoki i żółty. Jak odsłaniam stopniowo okienko, płomień staje się bardziej niebieski. Kiedyś miałem kuchenkę gazową i jak pamiętam to taki on był, czyli chyba tak jest lepiej. Czy ktoś potrafi potwiedzić moje przypuszczenia (ew. im zaprzeczyć). Generalnie chodzi mi o to, żeby udział powietrza w mieszance był optymalny, a dzięi temu kaloryczność spalania maksymalna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Mam odsuniętą na maxa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Płomień im jaśniejszy, w stronę błękitu, tym wyższą ma temperaturę. Czerwony jest średnio o połowę "zimniejszy". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ray Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Mając żółty płomień gaz nie spala się całkowicie (co CO2) lecz do tlenku węgla II (czadu, CO). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzyko Posted February 23, 2013 Author Share Posted February 23, 2013 No i wszystko wiem. Dziękuję Kolegom Trzymajcie za mnie kciuku jutro - to ten dzień. Pierwsza warka z zacieraniem, na początek wybrałem Brown Ale. Mam nadzieję na dobrą zabawę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
pako1 Posted February 23, 2013 Share Posted February 23, 2013 Krzyko aby prawidłowo wyregulować palnik taboretu, należy przesłonkę przesunąć tak aby maksymalnie zasłonić otwory powietrzne. Następnie załączyć gaz na MAX i powoli przesuwając przesłonkę odsłaniać otwory powietrzne. Odsłanianie kończymy wtedy kiedy znikną żółte końcówki płomienia, a gaz pali się równomiernie na niebiesko od położenia MAX do MIN. Jeżeli coś jest nie tak, możemy skorygować w jedną lub drugą stronę. Po warzeniu dno garnka nie może być okopcone (czarne od sadzy). Życzę powodzenia i udanego warzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now