Jump to content

Recommended Posts

Drożdże piwowarskie górnej fermentacji, pochodzące z Belgii.

Strona producenta: http://www.danstaryeast.com/products/belle-saison-yeast

Właściwości:

Szybki start i dynamiczna fermentacja, która w temperaturach powyżej 17°C może zostać zakończona już po 5 dniach.

Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C.

Odfermentowanie średnie do wysokiego.

Profil lekko przyprawowy, estrowy.

Dobra flokulacja.

Wysoka tolerancja na alkohol.

Od siebie dodam, że przy uwodnieniu a następnie zrobieniu startera z nich fermentacja ruszyła po 3h, to u mnie ewenement.

Edited by Pietruś

• 2 weeks later...

U mnie jeszcze lepiej z 11°blg do 0 a z 17,5°blg do 3 ale jeszcze pomału kończą pracę więc okaże się do ilu °blg dobiją. W przyszłości zacierałbym na słodko piwa mające fermentować na nich. Na profil smakowy muszę jeszcze poczekać.

Aktualizacja: Na obu piwach żarłoki zeszły do 0°blg.

Edited by Pietruś

• 3 weeks later...

Nadają się tylko do saisona czy inne belgi też na nich wyjdą?

Podpinam się pod pytanie. Gdyby dało się na nich zrobić sensownego Dubbela, byłoby niekulawo... ;)

Kiepsko w ogóle widzę wykorzystanie tych drożdży w mocniejszym piwie. Skoro nawet przy niezbyt wytrawnym zacieraniu i ekstrakcie powyżej 15°blg potrafią zejść w okolice 0.

• 3 months later...

Kiepsko w ogóle widzę wykorzystanie tych drożdży w mocniejszym piwie. Skoro nawet przy niezbyt wytrawnym zacieraniu i ekstrakcie powyżej 15°blg potrafią zejść w okolice 0.

Właśnie mierzyłem Saisona po ponad tygodniu fermentacji - z 14 Blg do 0,5 - dają czadu te drożdże :) Z drugiej strony, takie to piwo ma być :)

Edited by Rafek00

• 1 month later...

Straszne żarłoki Dubbel z 17,5 zeszło do1 Blg.

Co tylko potwierdza, że do Saisona jeszcze jakoś ujdą, ale dla innych Belgów są zbyt żarłoczne. Choć może do jakiegoś potężnego strong belga....

Edited by Rafek00

• 1 year later...
  • 1 year later...
  • 1 month later...

Bardziej owocowe nuty (morele, brzoskwinie) niż pieprzowe. W połączeniu z amerykańskim chmielem świetnie się komponują. Ciekaw jestem, jak się sprawdzają w ciemnych piwach....

• 1 month later...

Witam, będę miał niedługo gęstwę tych drożdży, pierwsze pokolenie po piwie 15blg, aktualnie fermentuje mi barleywine 28blg, czy mogę na cichą wspomóc fermentację tą gestwą aby sobie dojadły coś więcej niż użyte us-05? 

Jaką tolerancję na alkohol mają te drożdże?

Nikt nie pisał za dużo o temperaturze fermentacji tych drożdży. Ja dziś zlałem na cichą Saisona 15.5 Blg, fermentując nimi na burzliwej przez 17 dni w temperaturze 17stopni. Zeszło mi do 2 Blg. Jak ktoś wyżej wspomniał, dają bardziej estrowe aromaty niż fenolowe, aczkolwiek i tych drugich można się doszukać. Piwo wyszło wytrawne, aczkolwiek nie jest wodniste (mimo 200gram glukozy na 5 minut). Zobaczymy co będzie po cichej, aczkolwiek zapowiada się ciekawe piwko :)

• 9 months later...
  • 1 year later...

Producent podaje 15-35°C.

Ja mam warunki, aby fermentować 22-23°C.

Pytanie czy jest sens? Czy po takiej temperaturze fermentacji piwo będzie pijalne?

5 minut temu, daniol88 napisał:

Pytanie czy jest sens? Czy po takiej temperaturze fermentacji piwo będzie pijalne?

z doświadczenia - będzie pijalne, ale mocno alkoholowe. belgi może i lubią wyższe temperatury, ale powinny zaczynać znacznie niżej. robiłem raz w takich temperaturach i już tego nie powtórzę.

• 3 years later...
W dniu 9.08.2018 o 14:15, daniol88 napisał:

ciekawe czy coś przy nich zmienili że teraz informacja o temperaturze prowadzenia fermentacji jest taka:

The optimal temperature range for LalBrew Belle Saison yeast when producing traditional styles is 20 – 35°C (68 – 95°F)