Tadzik Posted March 2, 2013 Share Posted March 2, 2013 (edited) Drożdże piwowarskie górnej fermentacji, pochodzące z Belgii. Strona producenta: http://www.danstaryeast.com/products/belle-saison-yeast Właściwości: Szybki start i dynamiczna fermentacja, która w temperaturach powyżej 17°C może zostać zakończona już po 5 dniach. Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C. Odfermentowanie średnie do wysokiego. Profil lekko przyprawowy, estrowy. Dobra flokulacja. Wysoka tolerancja na alkohol. Od siebie dodam, że przy uwodnieniu a następnie zrobieniu startera z nich fermentacja ruszyła po 3h, to u mnie ewenement. Edited March 7, 2013 by Pietruś pershi 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarok3 Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Bardzo żarłoczne drożdże z 11 zeszły mi na 1oBlg , a Saisona wg przepisu Dori w 4 dni z 14,5 do 2oBlg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mareks Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Nadają się tylko do saisona czy inne belgi też na nich wyjdą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarok3 Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Ja zrobiłem na nich tylko Saisona wg Dori i bezstylowca z resztek po nim.Bezstylowca rozlewam dziś do butelek , więc smak dopiero za jakiś czas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted March 13, 2013 Author Share Posted March 13, 2013 (edited) U mnie jeszcze lepiej z 11°blg do 0 a z 17,5°blg do 3 ale jeszcze pomału kończą pracę więc okaże się do ilu °blg dobiją. W przyszłości zacierałbym na słodko piwa mające fermentować na nich. Na profil smakowy muszę jeszcze poczekać. Aktualizacja: Na obu piwach żarłoki zeszły do 0°blg. Edited March 20, 2013 by Pietruś Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarok3 Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 Saison przelew na cichą 1,5oBLG. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Scovron Posted April 1, 2013 Share Posted April 1, 2013 Nadają się tylko do saisona czy inne belgi też na nich wyjdą? Podpinam się pod pytanie. Gdyby dało się na nich zrobić sensownego Dubbela, byłoby niekulawo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kasanga Posted April 2, 2013 Share Posted April 2, 2013 Macie już jakieś porównania jak wychodzi piwko na nich i na dedykowanych płynnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarok3 Posted April 3, 2013 Share Posted April 3, 2013 Nie mam porównania bo to mój pierwszy saison , a innego nie piłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadzik Posted April 3, 2013 Author Share Posted April 3, 2013 Kiepsko w ogóle widzę wykorzystanie tych drożdży w mocniejszym piwie. Skoro nawet przy niezbyt wytrawnym zacieraniu i ekstrakcie powyżej 15°blg potrafią zejść w okolice 0. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafek00 Posted July 14, 2013 Share Posted July 14, 2013 (edited) Kiepsko w ogóle widzę wykorzystanie tych drożdży w mocniejszym piwie. Skoro nawet przy niezbyt wytrawnym zacieraniu i ekstrakcie powyżej 15°blg potrafią zejść w okolice 0. Właśnie mierzyłem Saisona po ponad tygodniu fermentacji - z 14 Blg do 0,5 - dają czadu te drożdże Z drugiej strony, takie to piwo ma być Edited July 14, 2013 by Rafek00 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarok3 Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 Straszne żarłoki Dubbel z 17,5 zeszło do1 Blg. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafek00 Posted September 3, 2013 Share Posted September 3, 2013 (edited) Straszne żarłoki Dubbel z 17,5 zeszło do1 Blg. Co tylko potwierdza, że do Saisona jeszcze jakoś ujdą, ale dla innych Belgów są zbyt żarłoczne. Choć może do jakiegoś potężnego strong belga.... Edited September 3, 2013 by Rafek00 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 10, 2014 Share Posted September 10, 2014 No dobra, a jakieś inne cechy tych drożdży oprócz żarłoczności? Pochwalcie się jakie piwka uzyskaliście po femrentacji tym szczepem Link to comment Share on other sites More sharing options...
pershi Posted September 16, 2014 Share Posted September 16, 2014 Bardzo interesujące opracowanie na temat drożdży suchych typu belgijskiego http://www.piwo.org/topic/1714-jozek-warzy-offline/page__st__1980#entry219320 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted September 16, 2014 Share Posted September 16, 2014 Bardzo interesujące opracowanie na temat drożdży suchych typu belgijskiego http://www.piwo.org/...980#entry219320 Dowiedziałem się tyle: ". Ach, te Danstary Belle Saison, żeby nie to odfermentowanie byłoby ciekawie", czyli nic nowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ulex Posted January 18, 2016 Share Posted January 18, 2016 A w jakich temperaturach ich używaliście? Czy w wyższych produkują więcej przyprawowych aromatów? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vami Posted February 26, 2016 Share Posted February 26, 2016 Bardziej owocowe nuty (morele, brzoskwinie) niż pieprzowe. W połączeniu z amerykańskim chmielem świetnie się komponują. Ciekaw jestem, jak się sprawdzają w ciemnych piwach.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zamerstary Posted March 28, 2016 Share Posted March 28, 2016 Witam, będę miał niedługo gęstwę tych drożdży, pierwsze pokolenie po piwie 15blg, aktualnie fermentuje mi barleywine 28blg, czy mogę na cichą wspomóc fermentację tą gestwą aby sobie dojadły coś więcej niż użyte us-05? Jaką tolerancję na alkohol mają te drożdże? Link to comment Share on other sites More sharing options...
eXORRO Posted April 5, 2016 Share Posted April 5, 2016 Nikt nie pisał za dużo o temperaturze fermentacji tych drożdży. Ja dziś zlałem na cichą Saisona 15.5 Blg, fermentując nimi na burzliwej przez 17 dni w temperaturze 17stopni. Zeszło mi do 2 Blg. Jak ktoś wyżej wspomniał, dają bardziej estrowe aromaty niż fenolowe, aczkolwiek i tych drugich można się doszukać. Piwo wyszło wytrawne, aczkolwiek nie jest wodniste (mimo 200gram glukozy na 5 minut). Zobaczymy co będzie po cichej, aczkolwiek zapowiada się ciekawe piwko Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 Fermentacja w temperaturach pokojowych (ok. 23 stopnie), po 18 dniach przeżarły mi 25 litrów Saisona z 15BLG do 0. Wkrótce rozlewam, bo zaczęły nadgryzać fermentor. Kris Piero 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
daniol88 Posted August 9, 2018 Share Posted August 9, 2018 Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C. Producent podaje 15-35°C. Ja mam warunki, aby fermentować 22-23°C. Pytanie czy jest sens? Czy po takiej temperaturze fermentacji piwo będzie pijalne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Posted August 9, 2018 Share Posted August 9, 2018 5 minut temu, daniol88 napisał: Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C. Producent podaje 15-35°C. Ja mam warunki, aby fermentować 22-23°C. Pytanie czy jest sens? Czy po takiej temperaturze fermentacji piwo będzie pijalne? z doświadczenia - będzie pijalne, ale mocno alkoholowe. belgi może i lubią wyższe temperatury, ale powinny zaczynać znacznie niżej. robiłem raz w takich temperaturach i już tego nie powtórzę. daniol88 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Noeldarek Posted August 1, 2022 Share Posted August 1, 2022 W dniu 9.08.2018 o 14:15, daniol88 napisał: Zalecana temperatura fermentacji 17-21°C. Producent podaje 15-35°C. Ja mam warunki, aby fermentować 22-23°C. Pytanie czy jest sens? Czy po takiej temperaturze fermentacji piwo będzie pijalne? ciekawe czy coś przy nich zmienili że teraz informacja o temperaturze prowadzenia fermentacji jest taka: The optimal temperature range for LalBrew Belle Saison™ yeast when producing traditional styles is 20 – 35°C (68 – 95°F) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now