kamil80 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 W kilku miejscach wyczytałem, że gęstwę bezpiecznie można przechowywać od jednego do kilku tygodni (w zależności od gatunku drożdży). Czy zrobienie po tym czasie startera pozwoli na przedłużenie ich trwałości o kolejny taki okres? Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Nie, gęstwę należy wypłukać do dłuższego przechowywania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamil80 Posted March 4, 2013 Author Share Posted March 4, 2013 Nie, gęstwę należy wypłukać do dłuższego przechowywania. Dobrze, ale czy samo wypłukanie drożdży wydłuży ich żywotność (przydatność) do powiedzmy 2 miesięcy? Nie wiem co się dzieje po dłuższym okresie przechowywania, domyślam się że drożdże się osłabiają i część komórek ginie. Dlatego pomyślałem o zrobieniu startera po kilku tygodniach od zebrania gęstwy, w celu pobudzenia/namnożenia drożdży, aby ponownie je przemyć i wpakować do lodówki na kolejny miesiąc przed faktycznym wykorzystaniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 U mnie tyle nie musiały czekać, ale podobno wytrzymają do 6 miesięcy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepek84 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Płukane drożdże stały czasami u mnie właśnie około pół roku i startowały. Dłużej , ale startowały. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Ile płukań powinno się wykonać, jedno czy więcej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted March 4, 2013 Share Posted March 4, 2013 Wczoraj zadałem drożdże które pod wodą ( po płukaniu) przestały w lodówce 3 miesiące i w tym czasie dwa razy wymieniałem im wodę i jednocześnie dokarmiałem ( pół łyżeczki glukozy rozpuszczonej w wodzie ) starter to 3 litry wody + 300g ekstraktu jasnego wykonany przez ciągłe napowietrzanie pompką akwarystyczną. Efekt - fermentacja 30 litrów 13,4 BLG wystartowała po 10 godzinach. Drożdże dolnej fermentacji ( wyeast czech pils ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now