Jump to content

Gęstwa - wydłużenie czasu przechowywania


Recommended Posts

W kilku miejscach wyczytałem, że gęstwę bezpiecznie można przechowywać od jednego do kilku tygodni (w zależności od gatunku drożdży).

Czy zrobienie po tym czasie startera pozwoli na przedłużenie ich trwałości o kolejny taki okres?

Link to comment
Share on other sites

Nie, gęstwę należy wypłukać do dłuższego przechowywania.

Dobrze, ale czy samo wypłukanie drożdży wydłuży ich żywotność (przydatność) do powiedzmy 2 miesięcy?

Nie wiem co się dzieje po dłuższym okresie przechowywania, domyślam się że drożdże się osłabiają i część komórek ginie.

Dlatego pomyślałem o zrobieniu startera po kilku tygodniach od zebrania gęstwy, w celu pobudzenia/namnożenia drożdży, aby ponownie je przemyć i wpakować do lodówki na kolejny miesiąc przed faktycznym wykorzystaniem.

Link to comment
Share on other sites

Wczoraj zadałem drożdże które pod wodą ( po płukaniu) przestały w lodówce 3 miesiące i w tym czasie dwa razy wymieniałem im wodę i jednocześnie dokarmiałem ( pół łyżeczki glukozy rozpuszczonej w wodzie ) starter to 3 litry wody + 300g ekstraktu jasnego wykonany przez ciągłe napowietrzanie pompką akwarystyczną. Efekt - fermentacja 30 litrów 13,4 BLG wystartowała po 10 godzinach. Drożdże dolnej fermentacji ( wyeast czech pils ).

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.