Skocz do zawartości

anteks piwowarzy


Rekomendowane odpowiedzi

Grodziskie 371

Woda z Grodziska

Pszeniczny wędzony Bruntal 2.5kg

Wędzony Bestmaltz 1kg

Marynka 20g

Saaz 30g

Zacieranie 25l wody

67'C 90min

78'C 10min

Gotowanie 60min

0' marynka 20g

50'Saaz 30g

Zadrożdzone Grodziami gęstwą

IMG_20200614_101220.jpg

IMG_20220602_203338.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 372

Pilzneński 5kg

Marynka 20g

Mosaic 70g

Zacieranie

67'C 90min

78'C 10min

Gotowanie 60'

0' Marynka 20g

W czasie studzenia 70g Mosaic

Zadrożdżone Lutrą

Fermentacja ciśnieniowa, po 12h w baniaku aż sie gotuje :)

IMG_20220610_212420.jpg

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Chyba pierwszy kwasik w domu

Pale ale 5kg

zacieranie 67'C 60min

wyszło około 30l

ph ustalone na 4,5, dodana bakteria i zostawione na 48h

zeszło do ph3 dodana laktoza 1kg

zagotowane, ostudzone i zadrożdżone kvejkami

dodam jeszcze jakieggos soku ale to pomyślimy jaki

blg  14

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 11.06.2022 o 10:43, anteks napisał:

warka 372

Pilzneński 5kg

Marynka 20g

Mosaic 70g

Zacieranie

67'C 90min

78'C 10min

Gotowanie 60'

0' Marynka 20g

W czasie studzenia 70g Mosaic

Zadrożdżone Lutrą

Fermentacja ciśnieniowa, po 12h w baniaku aż sie gotuje :)

 

I jak wyszlo piwko na lutrze pod cisnieniem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, anteks napisał:

Jakieś dziwne w smaku za to kwasy zarąbiste

 

A jaka temperatura fermentacji mniej wiecej pod cisnieniem byla?

Planuje na tym w zime serie standardowych 11stek i 12stek i sie zastanawiam jak sie za te drozdze zabrac..

Malo informacji w necie o nich. Podobno dobry ala Pils na nich wychodzi.

A te kwasy tez pod cisnieniem?

Edytowane przez Hanys93
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

20 godzin temu, Hanys93 napisał:

 

A jaka temperatura fermentacji mniej wiecej pod cisnieniem byla?

Planuje na tym w zime serie standardowych 11stek i 12stek i sie zastanawiam jak sie za te drozdze zabrac..

Malo informacji w necie o nich. Podobno dobry ala Pils na nich wychodzi.

A te kwasy tez pod cisnieniem?

temp około 30' bo obecjie taka jest w garażu. Kwasa też fermentowałem ciśnieniowo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, anteks napisał:

temp około 30' bo obecjie taka jest w garażu. Kwasa też fermentowałem ciśnieniowo

 

Jest malo informacji w necie ale z tego co czytalem wlasnie w tych temperaturach w ktorych fermentowales ok. 33 stopni daja optymalne efekty.

Ja w zime w mieszkaniu bede mial mysle nieco ponad 20 stopni wiec poprobuje cos w kierunkach lagerowych jak Pils czy Helles, raczej bezcisnieniowo. Taki jest przynajmniej plan.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

warka 377 24.10.22
wędzony pils
skład
Pilzneński 2,5
wędzony 3
Iunga 30g
Lubelski 60g
W34/70

zacieranie
62'C 30min
72'C 90min
78'C 10min

Gotowanie
0' Iunga 30g
30' Lubelski 30g
5' Lubelski 30g
wyszło 25l 13blg
Fermentacja ciśnieniowa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W dniu 26.10.2022 o 14:10, anteks napisał:

warka 377 24.10.22
wędzony pils
skład
Pilzneński 2,5
wędzony 3
Iunga 30g
Lubelski 60g
W34/70

zacieranie
62'C 30min
72'C 90min
78'C 10min

Gotowanie
0' Iunga 30g
30' Lubelski 30g
5' Lubelski 30g
wyszło 25l 13blg
Fermentacja ciśnieniowa

po 2  tyg poszło do kega. Testowo ;) nalane też do 3 petów 1,5l i nagazowane sztucznie. Po 15 min wyglądało jak na zdj

IMG_20221107_191309.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzony pils v2.0

sklad

Bestmaltz wędzony 5kg

Marynka 30g

Lubelski 30g

zacieranie

62'C 30min

72'C 60min

Gotowanie 80min

20' marynka 30g

60' lubelski 30g

Fermentacja w fermzilli 26l 12blg. Gęstwa W34/70

Słód wędzony z TB to jakaś popierdółka, koło wędzonego to chyba tylko leżało

IMG_20221107_181035.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 5 tygodni później...

warka 380

Pilzneński 5kg

Monachijski 1kg

Marynka 20g

Hallertau 50g

 

Zacieanie

62'C 30min

72'C 60min

78'C 10min

Gotowanie 90min

60' Marynka

30' Hallertau 25g

15' Halertau 25g

 

Zadrożdzone gęstwą W34/70

 

Chłoldzenie do 12'C za pomocą wymiennika 30min wody poszło jakieś 60-70l

 

 

 

IMG_20230109_153810.jpg

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.