Jump to content

Recommended Posts

  • 3 months later...
W dniu 9.06.2024 o 19:40, anteks napisał(a):

Gdyby ktoś potrzebował sprawdzona recepturę na Grodziskie

 

Słód Grodziski Bruntal 3,5kg

Chmiel Tomyski 100g

 

Zacieranie

38'C 20min

52'C 60min

62'C 20min

72'C 20min

78'C 10min

   

 

 
   
   
   
   
 

Gotowanie 60min

0' 70g Tomyski

w czasie chłodzenia 30g 30 min Tomyski

Drożdże Fermentum Grodzie Dębowe

 

Wyszło 25l 8blg  
   
   
   

Kolejne GP

ps ale Słowakom wybitnie w tym roku nie podeszło

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Podsumowanie 2024

W tym roku  z różnych przyczyn powstało mało warek. Z tych uwarzonych 3 piwa wysłane na konkursy. W Grodziskim KPD wygrana w kategorii klasyczne Grodziskie. Koszyce- Grodziskie przepadło w eliminacjach i w Gwiazdkowym KPD zwycięstwo w kategorii Grodziskie oraz to piwo zdobyło Grand Prix konkursu

 

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Wracam do warzenia. Wczoraj sprzęt odkurzony i umyty . Zrobiony przegląd surowców. Nie będę czekać na obiecane nagrody tylko zamówię słody i chmiele w ulubionym sklepie dla betonu 😛

Link to comment
Share on other sites

W dniu 12.01.2025 o 19:43, newrom napisał(a):

 

Co to za filtr? Odporny na ciśnienie? Wkłady łatwo dostępne i nie zostawiają smaku? :)

 

https://pl.aliexpress.com/item/1005003580106106.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.717.21ef1c2474sjol&gatewayAdapt=glo2pol

Ciśnienie trzyma, wklady z KO. Dodane szybkozłączki na wężyki

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, anteks napisał(a):

Z okazji Porter Baltic Day zdegustowałem butelkę Portera z warki 120. Warzone 27.01.2009. Gdybym nie znał składu to bym powiedział że było z dodatkiem gorzkiej czekolady. Pychota jak na 16 letnie piwo, troche malo gazu ale wchodziło jak złoto

https://www.browar.biz/forum/piwo/browarnictwo-amatorskie/twoje-warzenie/30807-anteks-piwowarzy?p=1229695#post1229695

1737147568152.jpg

Sprawdziłem i okazało się że

I miejsce w Konkursie Slovak Hombrewing Star 2009 w kategorii piw warzonych ze słodów o ekstrakcie powyżej 14Blg.

I miejsce w I Brackim Konkursie Piw Domowych "Porter Bałtycki Piwowarski Skarb Polski " 2011

Link to comment
Share on other sites

W dniu 18.01.2025 o 14:49, anteks napisał(a):

Sprawdziłem i okazało się że

I miejsce w Konkursie Slovak Hombrewing Star 2009 w kategorii piw warzonych ze słodów o ekstrakcie powyżej 14Blg.

I miejsce w I Brackim Konkursie Piw Domowych "Porter Bałtycki Piwowarski Skarb Polski " 2011

Ciekawe, czy jak byś teraz wysłał na konkurs to piwo to czy by wygrało 🤔

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
11 godzin temu, anteks napisał(a):

Jako że w ostatnim roku jedną warką Grodziskiego obskoczyłem 4 konkursy to podzielę sie wrażeniami. Piwo zajęło 2 razy złoto ( w tym jedno GP) jeden final i raz odpadło w eliminacjach. W jednym sędziowie byli zgodni i to we wszystkich konkursach- PIWO WYGLĄDA WZOROWO. Aromat- Od bardzo dużej estowości przez idealny balans do chmielowość. Goryczka od zbyt niskiej przez super do przechmielonego. Uwagi tradycyjnie - zadbaj o higienę, używaj dedykowanych drożdży, pomyśl o większym zasypie słodu wędzonego, pomyśl o modyfikacji wody,

Używam 100% słodu Grodziskiego z Bruntala, drożdże Grodziskie a po wodę do warzenia jadę do Grodziska

ps Ciekawe że tylko jeden z sędziów wywąchał nuty dzikich drożdży

ps2 w sumie piwo oceniało 14 sędziów z tego 2 w 2 konkursach

 

Może miałeś butelki w różnym stopniu niedomyte :P

Link to comment
Share on other sites

Warka 401

skład

Pale Ale ok 5kg

Iunga 50g

Zacieranie 67'C 120min

Gotowanie 60min

Na początku 30g Iunga

po 50 min 20g Iunga

Wyszło ok 25l 14blg

zadrożdżone YS120 Tottenham Ale

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, anteks napisał(a):

zadrożdżone YS120 Tottenham Ale

Widzę, że drożdże o które pytałeś już się mnożą u Ciebie. Daj znać co wyszło, jak poszło i czy porównywalne do czegoś popularnego

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Posted (edited)

Nie w temacie. Dzisiaj przy porządkach wpadły takie perełki. Historia piwowarstwa domowego

Pierwszego od lewej nie mogę zidentyfikować edit już jasne. Piwo od Macieja że sklepu Piwa Świata Poznan

Piwo z O!nanobrowar czyli od Czesa. 2010r a warka 183!!

Piwa do Krzysztofa czyli obecnie 1/2 browary Birbant

Ris od znanego Josefika warka 124

Pantera też od Kuliego warka z 2010r

1741371078485.jpg

Edited by anteks
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
W dniu 9.06.2024 o 19:40, anteks napisał(a):

Gdyby ktoś potrzebował sprawdzona recepturę na Grodziskie

 

Słód Grodziski Bruntal 3,5kg

Chmiel Tomyski 100g

 

Zacieranie

38'C 20min

52'C 60min

62'C 20min

72'C 20min

78'C 10min

   

 

 
   
   
   
   
 

Gotowanie 60min

0' 70g Tomyski

w czasie chłodzenia 30g 30 min Tomyski

Drożdże Fermentum Grodzie Dębowe

 

Wyszło 25l 8blg  
   
Ile IBU ma to piwo?  
   

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.