qni Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Wczoraj zrobiłem swoja pierwszą warkę. Spróbowałem trochę brzeczki, jak dla mnie jest ona za bardzo goryczkowa. Czy da się jakoś w tym momencie zrobić ? Już się rozpoczął proces fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wyvern Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Po fermentacji będzie mniej gorzkie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagarin Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 a ile, jak i jakiego chmielu dałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qni Posted March 10, 2013 Author Share Posted March 10, 2013 Mam ok 10 l brzeczki 12 BLG, 50 minut Lubelska 50g, 5 minut Marynka 15g Link to comment Share on other sites More sharing options...
gagarin Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 (edited) aromatyczny dałeś na goryczkę a goryczkowy na aromat? z tego wynikałoby ze twoje piwo będzie mieć ponad 36 IBU, czyli niezbyt duża gorycz.. Edited March 10, 2013 by gagarin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 (edited) aromatyczny dałeś na goryczkę a goryczkowy na aromat? z tego wynikałoby ze twoje piwo będzie mieć ponad 36 IBU, czyli niezbyt duża gorycz.. Ale już dość mocno wyczuwalna. No ale to rzecz gustu. A przypadkiem nie chmieliłeś odwrotnie? Edited March 10, 2013 by Afghan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 (edited) 50 minut Lubelska 50g No to ma prawo być gorzkie,(z 40 IBU) Edited March 10, 2013 by Dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Na oko z 20IBU Link to comment Share on other sites More sharing options...
Afghan Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Na oko z 20IBU Elroy ale to na 10 litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 A tak, racja. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Tragedii nie będzie. Zresztą czy piwo może być zbyt gorzkie? lolo 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reynevan Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Nie przejmuj się - postoi miesiąc w butelkach to się ładnie goryczka ułoży Taaak, ja też nie wierzę że będziesz czekać miesiąc czasu żeby je wypić Link to comment Share on other sites More sharing options...
siwek-jas Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Miesiąc temu rozlałem Ale'a gdzie na 18l brzeczki 15 Blg zadałem resztę Marynki która mi została 58g na 60min. Myślałem że tego nikt nie przełknie, piwo przed rozlewem miało wielką gorycz. Parę dni temu otworzyłem jedno i.... po wypiciu sięgnąlem po drugie. Postaram się poczekać z tym piwem dłużej żeby poobserwować co dzieje się z goryczką w czasie leżakowania. Ty dałeś na goryczkę Lubelski (aromat) o mniejszej zawarości alfa kwasów. Myślę że to Twoje piwo będzie bardzo udane. Życzę smacznego Link to comment Share on other sites More sharing options...
qni Posted March 10, 2013 Author Share Posted March 10, 2013 pilsner urquell ma 39 BU i to dla mnie za dużo. Wypije na przyszłość mam nauczkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted March 12, 2013 Share Posted March 12, 2013 Qni nie załamujos goryczka goryczce nie równa. Jak napiszesz dokładnie jakie piwo robisz ( skład słodów/ekstarktów, ew sposób zacierania, rodzaj drożdży i fermentacji oraz zawartość alfa kwasów w chmielach ) to można z dość dużą dokładnością policzyć goryczkę i określić czy będzie mocno wyczuwalna czy nie. Bez tych informacji można sobie mocno gdybać. Co do zasady koledzy mają rację że jeśli na początku jest zbyt goryczkowe to z czasem to uczucie się zmniejsza. Goryczka w brzeczce to bardzo inna kwestia bo ostre nuty kontrastują ze słodyczą przez co wydaja się być nieznośne, natomiast ta "łagodna" gorycz jest przykrywana słodyczą i ujawni się dopiero po fermentacji. A jak na prawdę ci nie posmakuje ( w co nie wierzę ) to przynieś w jakiś czwartek do degustatorni - damy radę Link to comment Share on other sites More sharing options...
lolo Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Tragedii nie będzie. Zresztą czy piwo może być zbyt gorzkie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
qni Posted March 13, 2013 Author Share Posted March 13, 2013 Tragedii nie będzie. Zresztą czy piwo może być zbyt gorzkie? Jak dla mnie tak. Robiłęm warkę wg: http://www.piwo.org/topic/2670-100-pilznenski-125-%C2%B0blg-nie-tylko-dla-poczatkujacych/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts