Jump to content

gęstwa górnej fermentacji


Recommended Posts

Generalnie : po burzliwej fermentacji zlewasz piwo z nad osadu a do osadu dodajesz 1-2 litry wody ( w zależności od naczynia jakim dysponujesz. Dobrze mieszasz i przelewasz do kolejnego naczynia ( słoja, kolby ). Po ok 1-2 godzinach powstają warstwy : od góry :

- piwo - lekko przezroczysta ciecz w kolorze piwa

- woda z dobrymi drożdżami - mleczna ciecz przypominająca herbatę z mlekiem

- drożdże - jasne błotko na dnie

- śmieci ( obumarłe drożdże , chmiel itd ) - ciemne błotko na dnie

 

Odlewasz wodę z dobrymi drożdżami do innego zdezynfekowanego słoja i możesz tak trzymać w lodówce. Po 1 -2 dniach drożdże osiądą na dnie w postaci jasnej warstwy błotka a woda się sklaruje. Takie drożdże możesz wykorzystać od razu zlewając tylko wodę a błotko zadając do piwa, lub zrobić z nich starter. Jeśli trzymasz w lodówce to kilka godzin przed zadaniem należy je wyjąć z lodówki aby wyrównać temperatury.

To w skrócie, w szczegółach najlepiej na youtube wklepać "yeast washing" i pierwsze 30 wyników zobrazuje Ci to co napisałem powyżej :D

Edited by gacek
Link to comment
Share on other sites

Tylko nie do tego słoika, bo od razu wypieni się na maksa

nie rozumiem, możesz rozwinąć myśl?

 

a jakoś dbać o nie? dopiero za 3 tygodnie będę warzył. Czy taka ilość wystarczy do kolejnej warki?

Link to comment
Share on other sites

Skrót myślowy :D Ja kiedyś zrobiłem tak, że zlałem wodę znad drożdży i wlałem starter z brzeczki podczas warzenia :ble: Nie mogłem wtedy zatamować piany :smilies:

Link to comment
Share on other sites

nie wiem jaki duży to słoik bo ze zdjęcia tego nie widać. ale na 10l to na pewno wystarczy. możesz przy następnej warce zlać płyn z góry i dolać trochę piwa już wystudzonego, zamieszać i przelać do fermentora ...natomiast ja preferuje wcześniej z wysłodzin zebrać z 2litry brzeczki ,zagotować osobno ok 20min ,schłodzić i dolać do słoiczka z drożdżami aby je pobudzić do działania przed zadaniem do większej warki

Link to comment
Share on other sites

Jakieś rady?

 

Moja warka to ok 10l

 

na jeden hektolitr piwa potrzeba 0,6l takiej gęstwy czyli proporcjonalnie będziesz potrzebował 60ml na 10l dla spokoju i z racji tego że gęstwa będzie przechowywana nieco dłużej możesz przyjąć dla spokoju 70ml.

Tak więc reasumując, na pewno wystarczy.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.