qni Posted March 10, 2013 Share Posted March 10, 2013 Kiedy i jak się zbiera gęstwę górnej fermentacji, jak i gdzie ją przechowywać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gacek Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 (edited) Generalnie : po burzliwej fermentacji zlewasz piwo z nad osadu a do osadu dodajesz 1-2 litry wody ( w zależności od naczynia jakim dysponujesz. Dobrze mieszasz i przelewasz do kolejnego naczynia ( słoja, kolby ). Po ok 1-2 godzinach powstają warstwy : od góry : - piwo - lekko przezroczysta ciecz w kolorze piwa - woda z dobrymi drożdżami - mleczna ciecz przypominająca herbatę z mlekiem - drożdże - jasne błotko na dnie - śmieci ( obumarłe drożdże , chmiel itd ) - ciemne błotko na dnie Odlewasz wodę z dobrymi drożdżami do innego zdezynfekowanego słoja i możesz tak trzymać w lodówce. Po 1 -2 dniach drożdże osiądą na dnie w postaci jasnej warstwy błotka a woda się sklaruje. Takie drożdże możesz wykorzystać od razu zlewając tylko wodę a błotko zadając do piwa, lub zrobić z nich starter. Jeśli trzymasz w lodówce to kilka godzin przed zadaniem należy je wyjąć z lodówki aby wyrównać temperatury. To w skrócie, w szczegółach najlepiej na youtube wklepać "yeast washing" i pierwsze 30 wyników zobrazuje Ci to co napisałem powyżej Edited March 11, 2013 by gacek depesz, CONTI and Usiu 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
qni Posted March 17, 2013 Author Share Posted March 17, 2013 Po ok dniu leżakowania mam coś takiego czy mam odlać górną warstwę - piwo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Celdur Posted March 17, 2013 Share Posted March 17, 2013 Możesz odlać, ale ja bym nic teraz nie ruszał. Dopiero przed zadaniem do świeżej brzeczki zlałbym warstwę nad drożdżami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted March 17, 2013 Share Posted March 17, 2013 Tylko nie do tego słoika, bo od razu wypieni się na maksa Link to comment Share on other sites More sharing options...
qni Posted March 17, 2013 Author Share Posted March 17, 2013 Tylko nie do tego słoika, bo od razu wypieni się na maksa nie rozumiem, możesz rozwinąć myśl? a jakoś dbać o nie? dopiero za 3 tygodnie będę warzył. Czy taka ilość wystarczy do kolejnej warki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mapak Posted March 17, 2013 Share Posted March 17, 2013 Do lodówki włóż. Czy starczy, zależy od tego jaki starter zrobisz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
banita12 Posted March 17, 2013 Share Posted March 17, 2013 Skrót myślowy Ja kiedyś zrobiłem tak, że zlałem wodę znad drożdży i wlałem starter z brzeczki podczas warzenia Nie mogłem wtedy zatamować piany Link to comment Share on other sites More sharing options...
qni Posted March 17, 2013 Author Share Posted March 17, 2013 ... Czy starczy, zależy od tego jaki starter zrobisz. Jakieś rady? Moja warka to ok 10l Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelG Posted March 17, 2013 Share Posted March 17, 2013 nie wiem jaki duży to słoik bo ze zdjęcia tego nie widać. ale na 10l to na pewno wystarczy. możesz przy następnej warce zlać płyn z góry i dolać trochę piwa już wystudzonego, zamieszać i przelać do fermentora ...natomiast ja preferuje wcześniej z wysłodzin zebrać z 2litry brzeczki ,zagotować osobno ok 20min ,schłodzić i dolać do słoiczka z drożdżami aby je pobudzić do działania przed zadaniem do większej warki Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted March 17, 2013 Share Posted March 17, 2013 Jakieś rady? Moja warka to ok 10l na jeden hektolitr piwa potrzeba 0,6l takiej gęstwy czyli proporcjonalnie będziesz potrzebował 60ml na 10l dla spokoju i z racji tego że gęstwa będzie przechowywana nieco dłużej możesz przyjąć dla spokoju 70ml. Tak więc reasumując, na pewno wystarczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now