Zomol Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 Mam prośbę o ocenę i co ewentualnie zmienić. Czy z takiego zasypu otrzymam ok 20 litrów 12°Blg przy wydajności 70%? Pilzneński 2kg Pszeniczny 1kg Pszenica niesłodowana 1kg Płatki owsiane 0.5kg Biscuit 100g Pszenice i płatki kleikuje w 68°C przez 15min, następnie zagotuje Zacieranie 15l wody: 52°C - 30min 62°C - 30min 72°C - 30min Gotowanie 60min: Sorachi Ace 14%ak 7g - 60min Sorachi Ace 14%ak 8g - 5min kolendra 15g na ( 5g - 10min, 10g - 5min) skorka z 3-4 pomarańczy i 1 cytryny ok 100g ( połowa - 10min, reszta na 5min) kardamon 3g - 10min Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 (edited) Wywal słód pszeniczny,zamiast niesłodowanej pszenicy - płatki pszenne błyskawiczne.Chmiel jakiś stary (zwietrzały)polski daj Kardamon ? a po co ? Spróbuj taki zasyp 11 blg : 2,5kg Pils 1,6 kg płatków pszennych błyskawicznych 30g Marynki z prywatnej uprawy 20g Kolendry zmielonej 50 g skórki z pomarańczy Hiszpańskiej Nic nie musisz kleikować tyko go gara i zacierasz Będziesz Pan zadowolony Edited March 11, 2013 by Lusterko87 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacenty Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 (edited) Sorachi Ace jest bez sensu. Daj Lubelski. Aromat Sorachi Ace w tym akurat piwie będzie zagłuszony przez intensywne aromaty cytrusowe. Kardamon też bym wywalił, więcej w nim korzennych smaków niż cytrusowych. Edited March 11, 2013 by Jacenty Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcin_l85 Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 Na wstępie sorki Zomol, że się wbijam do Twojego tematu. Też planuje robić Wita i myślałem nad przepisem z Piwowara nr. 3 2,5 kg pilzneńskiego 2,25 kg płatków pszenicznych błyskawicznych 0,25kg płatków owsianych błyskawicznych 20g East Kent Golding 15g Saaz 7g kolendry 20g Curacao I kilka pytań. 1. Czemu lepiej nie dawać ziaren pszenicy i owsa zmielonych zamiast płatków błyskawicznych? 2. Jakie drożdże " popularne " mogą być użyte do Witbiera? 3. Czy jest sens chmielić Marynką i Lubelskim? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bączek Posted March 11, 2013 Share Posted March 11, 2013 1. Czemu lepiej nie dawać ziaren pszenicy i owsa zmielonych zamiast płatków błyskawicznych? 2. Jakie drożdże " popularne " mogą być użyte do Witbiera? 3. Czy jest sens chmielić Marynką i Lubelskim? 1. Można, po ześrutowaniu trzeba je dłużej kleikować niż płatki, to wszystko. Jeżeli zastosujesz pszenicę i owies to śrutuj je osobno. 2. Tylko dedykowane, z suchych np. Brewferm Blanche. 3. Wit jest chmielony b.delikatnie i to "szlachetnymi" chmielami - Lubelski będzie pasował b.dobrze. marcin_l85 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now