Jump to content

Witbier - moja pierwsza receptura


Zomol

Recommended Posts

Mam prośbę o ocenę i co ewentualnie zmienić. Czy z takiego zasypu otrzymam ok 20 litrów 12°Blg przy wydajności 70%?

 

Pilzneński 2kg

Pszeniczny 1kg

Pszenica niesłodowana 1kg

Płatki owsiane 0.5kg

Biscuit 100g

 

Pszenice i płatki kleikuje w 68°C przez 15min, następnie zagotuje

Zacieranie 15l wody:

52°C - 30min

62°C - 30min

72°C - 30min

 

 

Gotowanie 60min:

Sorachi Ace 14%ak 7g - 60min

Sorachi Ace 14%ak 8g - 5min

kolendra 15g na ( 5g - 10min, 10g - 5min)

skorka z 3-4 pomarańczy i 1 cytryny ok 100g ( połowa - 10min, reszta na 5min)

kardamon 3g - 10min

Link to comment
Share on other sites

Wywal słód pszeniczny,zamiast niesłodowanej pszenicy - płatki pszenne błyskawiczne.Chmiel jakiś stary (zwietrzały)polski daj Kardamon ? a po co ?

Spróbuj taki zasyp 11 blg :

2,5kg Pils

1,6 kg płatków pszennych błyskawicznych

30g Marynki z prywatnej uprawy

20g Kolendry zmielonej

50 g skórki z pomarańczy Hiszpańskiej

 

Nic nie musisz kleikować tyko go gara i zacierasz :)

 

Będziesz Pan zadowolony :D

Edited by Lusterko87
Link to comment
Share on other sites

Sorachi Ace jest bez sensu. Daj Lubelski. Aromat Sorachi Ace w tym akurat piwie będzie zagłuszony przez intensywne aromaty cytrusowe.

Kardamon też bym wywalił, więcej w nim korzennych smaków niż cytrusowych.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Na wstępie sorki Zomol, że się wbijam do Twojego tematu. Też planuje robić Wita i myślałem nad przepisem z Piwowara nr. 3

 

2,5 kg pilzneńskiego

2,25 kg płatków pszenicznych błyskawicznych

0,25kg płatków owsianych błyskawicznych

 

20g East Kent Golding

15g Saaz

7g kolendry

20g Curacao

 

I kilka pytań.

1. Czemu lepiej nie dawać ziaren pszenicy i owsa zmielonych zamiast płatków błyskawicznych?

2. Jakie drożdże " popularne " mogą być użyte do Witbiera?

3. Czy jest sens chmielić Marynką i Lubelskim?

Link to comment
Share on other sites

1. Czemu lepiej nie dawać ziaren pszenicy i owsa zmielonych zamiast płatków błyskawicznych?

2. Jakie drożdże " popularne " mogą być użyte do Witbiera?

3. Czy jest sens chmielić Marynką i Lubelskim?

 

1. Można, po ześrutowaniu trzeba je dłużej kleikować niż płatki, to wszystko. Jeżeli zastosujesz pszenicę i owies to śrutuj je osobno.

2. Tylko dedykowane, z suchych np. Brewferm Blanche.

3. Wit jest chmielony b.delikatnie i to "szlachetnymi" chmielami - Lubelski będzie pasował b.dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.