qni Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Moja pierwsza warka była tylko ze słodu pilzneńskiego, powoli myślę o zrobieniu drugiej. Ponieważ mam tylko słód pilzneński, zastanawiam się jaki sposób zacierania jest dla niego optymalny. Znalazłem: Dekokcja trójwarowa. (…) „Dekokcja trójwarowa jest protoplastą całego zacierania dekokcyjnego. Tak były warzone pierwsze pilznery w Pilznie i jak wiele tradycyjnych niemieckich browarów warzy ciemne piwa, takie jak Munich Dunkel, Bock i Doppelbock do dzisiaj.” Oraz Dekokcja jednowarowa (…) „Rozkład temperatur pokazany powyżej jest dobrze przystosowany do słodów typu lager (pilźnieński).” Żródło: http://www.piwo.org/topic/882-zacieranie-d ekokcyjne/ Natomiast w toolki jest przedstawiony Typowe temperatury zacierania określone przez optymalną temperaturę działania różnych enzymów. Który z tych sposobów jest optymalny? A może Zacieranie sterowane temperaturowo (step mash) + dekot? http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna Link to comment Share on other sites More sharing options...
rtyqwe Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 http://www.piwo.org/topic/8900-slod-pilznenski/#entry190606 W środku masz przepis tylko na bazie pilzneńskiego. Smacznego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qni Posted March 13, 2013 Author Share Posted March 13, 2013 Dzięki. Nie chodzi o przepis bo ich na forum jest trochę, bardziej chodzi o dobranie optymalnego sposobu zacieru, zrozumienie tego jak to „dział”. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikiboom Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Sposób zacierania muszi być dobrany do tego co chcesz otrzymać. W niktórych stylach jest wskazana dekokcja, inne lepiej zacierać z kilkoma przerwami, a niektóre można tylko w jednej. A to czy będziesza zacierał poprzez infuzję czy podgrzewająć zacier to już zależy jak Ci leży Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Poczytaj o metodach zacierania i co w teori dają. Zacierać możesz na kilka sposobów, infuzyjnie tylko w 63, tylko w 72, wielotemperaturowo infuzyjnie np 54,63,72, dekokcyjnie jedno, trój warowo. Zrób kilka piw zacierając każde inaczej a wybierzesz smak jaki Ci odpowiada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Temp. zacierania nie dobiera się do słodu tylko do stylu gotowego piwa. Odwracasz całkowicie tok myślenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skybert Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 Temp. zacierania nie dobiera się do słodu tylko do stylu gotowego piwa. Odwracasz całkowicie tok myślenia. Aa tam. W piwowarstwie domowym panuje wolność i nikt nie musi warzyć piw stylowych zgodnie z BJCP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 qni myślę, że przez pierwszych kilka(naście) warek odpuść dekokcję, i zacieraj normalnie infuzyjnie 63-72. Czasy przerw dobierz pod styl który warzysz (np. piwo bardziej wytrawne itd). Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 A gdzie ja napisałem o BJCP??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
korko_czong Posted March 13, 2013 Share Posted March 13, 2013 A tak btw, to ktoś stosuje jeszcze dekokcję trójwarową? To chyba jakiś przeżytek technologiczny sprzed ery termometrów i kiepskiej jakości słodów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 14, 2013 Share Posted March 14, 2013 Możesz go nawet zacierać "na lenia" - 60 minut w jednej temperaturze, np 68°C. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qni Posted March 17, 2013 Author Share Posted March 17, 2013 Poczytaj o metodach zacierania i co w teori dają. Czy macie coś godnego polecenia w tej materii? proszę o coś więcej niż jest w wiki, tam "nic" nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted March 17, 2013 Share Posted March 17, 2013 np tutaj: http://blog.kopyra.com/index.php/2012/12/18/cud-zacierania/ albo tu: http://www.warzenie.pl/pliki/szkolka.pdf i np. jeszcze tu: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=49669 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now