Jump to content

Jakie optymalne temperatury zacieru dla słodu pilzneńskiego?


Recommended Posts

Moja pierwsza warka była tylko ze słodu pilzneńskiego, powoli myślę o zrobieniu drugiej. Ponieważ mam tylko słód pilzneński, zastanawiam się jaki sposób zacierania jest dla niego optymalny.

 

Znalazłem:

Dekokcja trójwarowa. (…)

„Dekokcja trójwarowa jest protoplastą całego zacierania dekokcyjnego. Tak były warzone pierwsze pilznery w Pilznie i jak wiele tradycyjnych niemieckich browarów warzy ciemne piwa, takie jak Munich Dunkel, Bock i Doppelbock do dzisiaj.”

Oraz

Dekokcja jednowarowa (…)

„Rozkład temperatur pokazany powyżej jest dobrze przystosowany do słodów typu lager (pilźnieński).”

Żródło: http://www.piwo.org/topic/882-zacieranie-d ekokcyjne/

 

Natomiast w toolki jest przedstawiony Typowe temperatury zacierania określone przez optymalną temperaturę działania różnych enzymów.

 

Który z tych sposobów jest optymalny?

A może Zacieranie sterowane temperaturowo (step mash) + dekot?

http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna

Link to comment
Share on other sites

Sposób zacierania muszi być dobrany do tego co chcesz otrzymać. W niktórych stylach jest wskazana dekokcja, inne lepiej zacierać z kilkoma przerwami, a niektóre można tylko w jednej.

A to czy będziesza zacierał poprzez infuzję czy podgrzewająć zacier to już zależy jak Ci leży :)

Link to comment
Share on other sites

Poczytaj o metodach zacierania i co w teori dają.

Zacierać możesz na kilka sposobów, infuzyjnie tylko w 63, tylko w 72, wielotemperaturowo infuzyjnie np 54,63,72, dekokcyjnie jedno, trój warowo.

Zrób kilka piw zacierając każde inaczej a wybierzesz smak jaki Ci odpowiada.

Link to comment
Share on other sites

Temp. zacierania nie dobiera się do słodu tylko do stylu gotowego piwa.

 

Odwracasz całkowicie tok myślenia.

 

Aa tam. W piwowarstwie domowym panuje wolność i nikt nie musi warzyć piw stylowych zgodnie z BJCP.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.