Marusia Posted March 3, 2009 Share Posted March 3, 2009 (edited) Abbey-style top-fermenting yeast, suitable for high-gravity beers. Estery, great complexity with very good alcohol tolerance. This strain can be slow to start. Origin: Flocculation: medium-low Attenuation: 73-77% Temperature Range: 68-78° F (20-24° C) Alcohol Tolerance: approximately 9% ABV Styles: Belgian Dark Strong Ale Belgian Dubbel Belgian Specialty Ale Belgian Tripel Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Witbier Żródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=127 SZCZEP DROŻDŻY: 1214 Belgian Ale Drożdże do fermentacji górnej piw typu klasztornego. Odpowiednie do piw o wysokiej ekstraktywności, bardzo dobrze tolerujące alkohol. Estrowe, bardzo złożone. Ten szczep może wolno startować. Podstawowe informacje: Flokulacja: średnia Odfermentowanie: 73%-77% Zakres temperatur: 68-78° F (20-24° C) Tolerancja na alkohol: średnio 9% Style piw: Belgian Dark Strong Ale Belgian Dubbel Belgian Specialty Ale Belgian Tripel Christmas/Winter Specialty Spiced Beer Witbier Edited March 3, 2009 by Marusia Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Pojawił się nowy opis tych drożdży: A widely used and alcohol tolerant Abbey yeast that is suitable for a variety of Belgian style ales. This strain produces a nice ester profile as well as slightly spicy alcohol notes. It can be slow to start; however, it attenuates well. Nowa, istotna (wg. mnie) informacja: Ten szczep daje przyjemny estrowy profil oraz nieco ostre alkoholowe nuty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 ja tam poza jakąś odmienną dziwnością nie za bardzo wyczuwam coś fajnego w tych drożdżach,a już na pewno nie bogactwo smaków i aromatów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 U mnie dawały super posmaki bananowe, normalnie jak w pszeniczniakach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bogdan62 Posted April 18, 2011 Share Posted April 18, 2011 Nie mam dużego doświadczenia z "belgami", ale ten szczep dawał piwa, ktróre najbardziej mi smakowały z robionych klasyków belgijskich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 ja tam poza jakąś odmienną dziwnością nie za bardzo wyczuwam coś fajnego w tych drożdżach,a już na pewno nie bogactwo smaków i aromatów. muszę to odwołać,ta dziwność po 6 miesiącach zanikła i piwo jest bardzo dobre, szaleństwa nie ma (wariacje na temat belgijskiego pal ale),a wity zdecydowanie lepsze od tych dedykowanych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy3 Posted July 26, 2011 Share Posted July 26, 2011 Ja robiłem na nich drugą swoją warkę belgian strong ale -po roku wspaniała harmonia smaków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted April 25, 2014 Share Posted April 25, 2014 Te drożdże pod koniec fermentacji mogą dac wyczuwalny siarkowodór - szczególnie w dolnym zakresie sugerowanej temperatury pracy drożdży. Potwierdzone zarówno empirycznie jak i korespondencyjnie z Wyeast - zatem bez paniki jeśli poczujecie z pojemnika zgniłe jajo. Siarka szybko usuwa sie z piwa i nie ma potem po niej śladu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BuDeX Posted July 1, 2014 Share Posted July 1, 2014 Siarka szybko usuwa sie z piwa i nie ma potem po niej śladu. Siarka ustępuje po zabutelkowaniu, czy już w wiadrze? Szybko, czyli....? Przymierzam się do wita na tych drożdżach i troszkę mam napięte terminy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted July 2, 2014 Share Posted July 2, 2014 (edited) Do usuniecia siarki wystarczy zlanie piwa na cicha - po tej operacji siarki juz nie czuc. Edited July 2, 2014 by Lodzermensch Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now