Jump to content

Wyeast 1214 Belgian Ale


Recommended Posts

Abbey-style top-fermenting yeast, suitable for high-gravity beers. Estery, great complexity with very good alcohol tolerance. This strain can be slow to start.

 

Origin:

Flocculation: medium-low

Attenuation: 73-77%

Temperature Range: 68-78° F (20-24° C)

Alcohol Tolerance: approximately 9% ABV

 

Styles:

Belgian Dark Strong Ale

Belgian Dubbel

Belgian Specialty Ale

Belgian Tripel

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

Witbier

 

Żródło: http://www.wyeastlab.com/hb_yeaststrain_detail.cfm?ID=127

 

SZCZEP DROŻDŻY: 1214 Belgian Ale

 

Drożdże do fermentacji górnej piw typu klasztornego. Odpowiednie do piw o wysokiej ekstraktywności, bardzo dobrze tolerujące alkohol. Estrowe, bardzo złożone. Ten szczep może wolno startować.

 

Podstawowe informacje:

Flokulacja: średnia

Odfermentowanie: 73%-77%

Zakres temperatur: 68-78° F (20-24° C)

Tolerancja na alkohol: średnio 9%

 

Style piw:

Belgian Dark Strong Ale

Belgian Dubbel

Belgian Specialty Ale

Belgian Tripel

Christmas/Winter Specialty Spiced Beer

Witbier

Edited by Marusia
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Pojawił się nowy opis tych drożdży:

A widely used and alcohol tolerant Abbey yeast that is suitable for a variety of Belgian style ales. This strain produces a nice ester profile as well as slightly spicy alcohol notes. It can be slow to start; however, it attenuates well.

Nowa, istotna (wg. mnie) informacja:

 

Ten szczep daje przyjemny estrowy profil oraz nieco ostre alkoholowe nuty.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
ja tam poza jakąś odmienną dziwnością nie za bardzo wyczuwam coś fajnego w tych drożdżach,a już na pewno nie bogactwo smaków i aromatów.

muszę to odwołać,ta dziwność po 6 miesiącach zanikła i piwo jest bardzo dobre, szaleństwa nie ma (wariacje na temat belgijskiego pal ale),a wity zdecydowanie lepsze od tych dedykowanych.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Te drożdże pod koniec fermentacji mogą dac wyczuwalny siarkowodór - szczególnie w dolnym zakresie sugerowanej temperatury pracy drożdży. Potwierdzone zarówno empirycznie jak i korespondencyjnie z Wyeast - zatem bez paniki jeśli poczujecie z pojemnika zgniłe jajo. Siarka szybko usuwa sie z piwa i nie ma potem po niej śladu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Siarka szybko usuwa sie z piwa i nie ma potem po niej śladu.

Siarka ustępuje po zabutelkowaniu, czy już w wiadrze? Szybko, czyli....? :) Przymierzam się do wita na tych drożdżach i troszkę mam napięte terminy :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.