Jump to content

Witbier - barwa warki


Recommended Posts

Uwarzyłem wczoraj witbiera - skład:

-płatki przenne 1,4 kg

- płatki owsiane 0,4 kg

- słód pilznieński 2 kg

- słód przeniczny jasny 1 kg

- chmiel Marynka 20 g

- kolendra i curacao

- drożdże Brewferm Blanche ( jeszcze nie zadane)

 

Przefiltrowałem ( filtr z oplotu) do fermentatora i stwierdzam, że warka ma kolor kawy z dużą ilością mleka.

Pytania:

1. Czy tak ma być?

2. Czy zmieni się to np po burzliwej?

3. Jaką metodą można doprowadzić jego barwę do najbardziej odpowiedniej barwy tego stylu piwnego?

4. Czy wcześniejszy dodatek mchu irlandzkiego byłby w tej sprawie pomocny? Jeśłi tak to ile na 20l warki?

5. Na przyszłość jakie inne filtracje przeprowadzać aby nie uzyskiwać takiego wyglądu?

Link to comment
Share on other sites

Uwarzyłem wczoraj witbiera - skład:

-płatki przenne 1,4 kg

- płatki owsiane 0,4 kg

- słód pilznieński 2 kg

- słód przeniczny jasny 1 kg

- chmiel Marynka 20 g

- kolendra i curacao

- drożdże Brewferm Blanche ( jeszcze nie zadane)

 

Przefiltrowałem ( filtr z oplotu) do fermentatora i stwierdzam, że warka ma kolor kawy z dużą ilością mleka.

Pytania:

1. Czy tak ma być?

2. Czy zmieni się to np po burzliwej?

3. Jaką metodą można doprowadzić jego barwę do najbardziej odpowiedniej barwy tego stylu piwnego?

4. Czy wcześniejszy dodatek mchu irlandzkiego byłby w tej sprawie pomocny? Jeśłi tak to ile na 20l warki?

5. Na przyszłość jakie inne filtracje przeprowadzać aby nie uzyskiwać takiego wyglądu?

 

1. Ma być bardzo jasne, a czy tak ma być to ciężko powiedzieć - jak będziesz przed fermentacją to wtedy ocena będzie bardziej wiarygodna (teraz w brzeczce jest dużo białek, które będą koagulować podczas gotowania)

2. Piwo może ściemnieć po gotowaniu. Zajrzyj tu: http://www.piwo.org/topic/1618-co-ma-wplyw-na-kolor-gotowego-piwa/

3. Zmiana zasypu (ale niech potwierdzą to bardziej doświadczeni piwowarzy)

4. mech przeciwdziała zmętnieniu na zimno gotowego produktu, daje się go parę gram na 20 l.

Edited by Rafek00
Link to comment
Share on other sites

Dzięki

Piwo gotowałem 65 min. Chmiel na początku gotowania, kolendra i curacao na 7 min przed końcem.

Teraz zbijam w chłodzie temperaturę warki do ok 20 st C i chcę zadać drożdże.

Może faktycznie poczekam i zobaczę co będzie po burzliwej.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki

Piwo gotowałem 65 min. Chmiel na początku gotowania, kolendra i curacao na 7 min przed końcem.

Teraz zbijam w chłodzie temperaturę warki do ok 20 st C i chcę zadać drożdże.

Może faktycznie poczekam i zobaczę co będzie po burzliwej.

 

Widzę, że kolega nie może spać, skoro mamy 9.15 a Ty już w trakcie chłodzenia :)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki

Piwo gotowałem 65 min. Chmiel na początku gotowania, kolendra i curacao na 7 min przed końcem.

Teraz zbijam w chłodzie temperaturę warki do ok 20 st C i chcę zadać drożdże.

Może faktycznie poczekam i zobaczę co będzie po burzliwej.

 

Widzę, że kolega nie może spać, skoro mamy 9.15 a Ty już w trakcie chłodzenia :)

Warkę skończyłem około północy a chłodzę w sposób naturalny w chłodnej spiżarni.

Link to comment
Share on other sites

Skuteczniej w wannie, zrobi się cieplej, to się nie doczekasz.

W trakcie zimy moja spiżarnia jest najskuteczniejsze. teraz jest w niej 5 st a warka ma już 23 st. Właściwie za chwilę zadam drożdże.

A w wannie to wszyscy domownicy nagle chcą się kąpać. Akurat kiedy mam warkę do chłodzenia.

Taka niedogodność, psia kość. :)

Link to comment
Share on other sites

Skuteczniej w wannie, zrobi się cieplej, to się nie doczekasz.

W trakcie zimy moja spiżarnia jest najskuteczniejsze. teraz jest w niej 5 st a warka ma już 23 st. Właściwie za chwilę zadam drożdże.

A w wannie to wszyscy domownicy nagle chcą się kąpać. Akurat kiedy mam warkę do chłodzenia.

Taka niedogodność, psia kość. :)

 

To ciekawy temat do dyskusji jest. Abstrahując od zajętej wanny, to mając na uwadze fakt, że woda lepiej odbiera ciepło niż powietrze ciekawe jak zimne musi być powietrze, by szybciej schłodzić niż zimna woda ?

Link to comment
Share on other sites

Skuteczniej w wannie, zrobi się cieplej, to się nie doczekasz.

W trakcie zimy moja spiżarnia jest najskuteczniejsze. teraz jest w niej 5 st a warka ma już 23 st. Właściwie za chwilę zadam drożdże.

A w wannie to wszyscy domownicy nagle chcą się kąpać. Akurat kiedy mam warkę do chłodzenia.

Taka niedogodność, psia kość. :)

 

To ciekawy temat do dyskusji jest. Abstrahując od zajętej wanny, to mając na uwadze fakt, że woda lepiej odbiera ciepło niż powietrze ciekawe jak zimne musi być powietrze, by szybciej schłodzić niż zimna woda ?

Fakt temat jest ciekawy ale wg mnie raczej akademicki ( mając na uwadze domowy wyrób piwa)

Chłodzenie wodą jest bezsprzecznie efektywniejsze. Co do ekonomii całego zjawiska to raczej chłodzenie powietrzem jest lepsze.

Może rozważenie tematu w ramach zjawisk fizycznych rzuciło by trochę swiatła na ten problem.

 

PS właściwie nie taki założyłem wątek ale może czegoś ciekawego się dowiemy.

Link to comment
Share on other sites

W ramach eksperymentu TAK. Nie chodziło mi o to abym otrzymał klarowną warkę ale ta dziwna barwa mojej warki zaniepokoiła mnie i dlatego zapytałem o mech. Mogłem dodać go na koniec gotowania ale nie sądziłem, że otrzymam aż tak dziwny kolor.

Link to comment
Share on other sites

o ile sobie przypominam, mój wit też miał kolor kawy z mlekiem, a na dzień dzisiejszy ładne białe piwo.

Edited by lolo
Link to comment
Share on other sites

Mój był dość jasny. Na pewno nie kawa z mlekiem, ale do barwy słomkowej/białej też sporo mu brakowało :) Dzisiaj pobiorę próbkę do pomiaru Blg to dam znać jak to wygląda.

Link to comment
Share on other sites

Kawa z mlekiem to dość dziwna barwa na wita - może oceniasz po piwie w garze, które zawsze wydaje się ciemniejsze. Za to mech nie rozjaśnia piwa i absolutnie nie dawałbym go do wita. Wit musi być mętny (chociaż u mnie wszystkie się klarują :( )

Link to comment
Share on other sites

Uwarzyłem wczoraj witbiera

 

Podasz jak zacierałeś?

 

Sorry trochę byłem w rozjazdach.

 

Zacieranie:

1. Kleikowanie płatki przenne + owsiane wymieszałem z 8 l ciepłej wody ( ok 45 st C) powoli doprowadzając do wrzenia. Gotuję 10 min.Intensywnie mieszam.

2. Dolewam 6 l zimnej wody dosypując słody w temperaturze 65 st C.

3. 65 st C na 60 min

4. 72 st C na 50 min

5. 76 st c i filtracja ( oplot)

 

Po wysładzaniu uzyskałem 24L filtratu.

Chmielenie:

1. Marynka od pierwszego wrzenia,

2. kolendra i curacao na 7 min przed końcem gotowania

 

Blg 11,5 st ( w 20st C)

Link to comment
Share on other sites

Wit musi być mętny (chociaż u mnie wszystkie się klarują :( )

 

Mech do wita to bezsens. U mnie przy zasypie 2,5 kg pszenicy, 2,5 kg pszenicznego i 5 kg pilzneńskiego wyklarował sie do lekkiej opalizacji już po miesiącu. WTF? Często inne piwa mi sie nie klarują tak szybko jak to się sklarowało.

Link to comment
Share on other sites

Nie ma opcji żeby przy takim zasypie brzeczka miała kolor kawy z mlekiem zakładając obserwację przez przezroczyste szkło, bo w garze/fermentorze to może się rożne wydawać. Tak więc albo nie patrzysz przez szkło, albo któryś element zasypu nie był tym czym myślałeś.

 

No i litości, pszenica!

Link to comment
Share on other sites

Nie ma opcji żeby przy takim zasypie brzeczka miała kolor kawy z mlekiem zakładając obserwację przez przezroczyste szkło, bo w garze/fermentorze to może się rożne wydawać. Tak więc albo nie patrzysz przez szkło, albo któryś element zasypu nie był tym czym myślałeś.

 

No i litości, pszenica!

 

Jasne kurcze przecież wiem że pszenica.

Przepraszam wszystkich za błąd. Zbyt szybko piszę i niestety robię błędy.

Za kare napisze 100 razy pszenica.

Pszenica, pszenica, pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,

Pszenica, pszenica, pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica

Pszenica, pszenica, pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica

Pszenica, pszenica, pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica

Pszenica, pszenica, pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica

Pszenica, pszenica, pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica

Pszenica, pszenica, pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica

Pszenica, pszenica, pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica

Pszenica, pszenica, pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica

Pszenica, pszenica, pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica,pszenica

 

Co do koloru piwa to po 1 tygodniu mierzyłem blg i po otwarciu fermentatora stwierdziłem iż kolor warki się zmienił.

Już bardziej przypomina wita. Jest jednak jeszcze trochę kawowy ale jak piszesz w białym fermentatorze może różnie to wyglądać.

Zasyp był ok wielokrotnie sprawdzany

Zostawię za namową lolo na burzliwej jeszcze tydzień. Powinno być już wtedy OK. Potem zdekantuję przed rozlewem.

Dam znać jak wyszło.

Link to comment
Share on other sites

Za kare napisze 100 razy pszenica.

 

Założę się, że to skopiowałeś, a nie przepisałeś :P

No jasne że skopiowałem :)

Wiem, że płatki sa pszenne i jest pszenica i pszeniczniak i pszenny.... itd Błądzić jest rzeczą ludzką. Sorry.

 

Nie jest to jednak istotą postu.

Jutro przelewam witka na cichą na 5 dni.

Opiszę barwę podczas przelewania.

Zastosuję filtr mojego pomysłu. Jak się sprawdzi to opiszę.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.