full-light Posted March 22, 2013 Share Posted March 22, 2013 Witam. Sezon lagerowy powoli sie konczy. 4 warki zostały poczynione i teraz jeszcze leżakują. Zostały mi jeszcze surowce zakupione w listopadzie są to ekstrakty jasne bruntal 2x1,7 kg, ekstrakty ciemne bruntal 2x1,7 kg, chmiel challenger 30g, chmiel fuggles 30g, drożdże danstar nottingham, drożdże mauribrew ale 514. Zastanawiam sie jak skonfigurować te surowce. Np jasny bruntal + fuggless i challenger, tylko które drożdże bardziej będą pasować do zestawu? Druga warka byłaby z ciemnego bruntala, no i znów dylemat jakie drożdże zastosować i jaki chmiel dokupić? Proszę o rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted March 22, 2013 Share Posted March 22, 2013 Do tych chmieli to użyłbym danstarów i powinno wyjść jakieś brytyjskie piwo, powiedzmy bitter. Ale nie znam tych drugich drożdży, nie wiem, czego się po nich spodziewać. Do ciemnego piwa użyłbym gęstwy z pierwszego. Spróbuj dokupiś amerykańskie chmiele, jeżeli lubisz takie piwa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgoda Posted March 22, 2013 Share Posted March 22, 2013 Brakuje Ci tylko 30g Marynki i nasz 2 bittery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
full-light Posted March 22, 2013 Author Share Posted March 22, 2013 Ta marynka to do ciemnego i bez aromatycznego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now